ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ :«ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ»

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών και την υποστήριξη του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής, διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης (historical reenactment) με επίκεντρο το θρυλικό ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ στις Σέρρες.

Το Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που το 1941 –και κατά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (6-10/4/1941)- οι υπερασπιστές του αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Η απάντηση του διοικητή Γεώργιου Δουράτσου στις αξιώσεις του εισβολέα : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας.

Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του εχθρού το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε και τελικά παραδόθηκε μετά την Συνθηκολόγηση και αφού οι Γερμανοί εισήλθαν στην Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας τα οχυρά. Αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών του Ρούπελ, οι Γερμανοί τους απέδωσαν τιμές και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π.

Ομάδες αναβιωτών με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών και εκρήξεων, θα αναπαραστήσουν τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το Ρούπελ, καθώς και τις τελευταίες δραματικές ώρες –μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης- και τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση του.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η θεσμοθέτηση και η καθιέρωση ενός φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης, που θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν στιγμές από την αυτοθυσία των λιγοστών υπερασπιστών του θρυλικού οχυρού, που κέρδισαν την αναγνώριση του εχθρού και τον σεβασμό των συμμάχων. Παράλληλα επιδιώκει να τονίσει την αναγκαιότητα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τραγωδίες όπως ο Β΄ Π.Π.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Τουρισμού και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις για όλη την οικογένεια (Ώρες λειτουργίας : 09:30 – 18:00)

Συγκεκριμένα :

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΡΟΥΠΕΛ Την πήρε “λάφυρο” μαζί του ένας Γερμανός στρατιώτης κατά την εισβολή στην Ελλάδα και την επίθεση κατά του Ρούπελ το 1941 και την επέστρεψε το 1955 που αποτελεί μέρος της συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Για πρώτη φόρα η σημαία του Ρούπελ (συντηρημένη πλέον), επιστρέφει στο θρυλικό οχυρό .

ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ Β’ Π. Π. Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών –Παράρτημα Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο, παρουσιάζουν μοναδικά κειμήλια (οπλισμό, στολές, κ.α.) από τη «Μάχη των Οχυρών».

ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ. Ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών και μοντελιστές από τη βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τη «Μάχη των Οχυρών» και γενικότερα τον Β΄ Π.Π.

3D ANIMATION. Σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας, «ζωντανεύουν» φωτογραφίες – ντοκουμέντα της γερμανικής εισβολής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση και την αντίσταση των οχυρών, από το αρχείο του ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : «ΟΧΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».Τα οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου, με τον φακό του Άνθιμου Γεωργιάδη (ευγενική χορηγία Aratos Group) .

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ. Η γερμανική επίθεση και ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών, μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής. Έκθεση εφημερίδας «ΤΟ ΦΩΣ» με ημερομηνία 4/6/1941 που βρέθηκε στο εσωτερικό εγκαταλελειμμένης στοάς και συντηρήθηκε από τον Εκπ. Οργανισμό ΠΕΤΡΑ.

METAXAS LINE INFOGRAPHICS. Tο μεγάλο τεχνικό έργο της «Γραμμής Μεταξά» με αριθμούς και μεγέθη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ. Το «ΟΧΙ», Η Γερμανική Επίθεση, η Κατοχή και η Αντίσταση στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Από το αρχείο του δημοσιογράφου Ηλία Τάσκου.

ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ

Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Π.Α.

ΟΧΗΜΑΤΩΝ Σ.Ι.Σ.Ο. Ιστορικά Στρατιωτικά Οχήματα, μελών του Σ.Ι.Σ.Ο της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’. Π.Π. Από τη Khaki Depot, την εταιρεία προϊόντων υψηλής ποιότητας για μουσεία, συλλέκτες, αναβιωτές κ.α.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’ Π.Π. Από τις ομάδες ιστορικής αναβίωσης Kampfgruppe «Süden» – Hellenic Reenactment Groupοι & «Club for Military Historical Reconstruction Brothers in Arms.ΟΧΥΡΟ

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΟΡΕΑΣ (1950-1955) . Από τον Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (Σ.Ι.Σ.Ο).

ΡΟΥΠΕΛ 1941. Διασχίστε τις στοές του Ρούπελ και δείτε ζωντανά διοράματα της Ομάδας του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Μιχάλη Τσαρτσίδη, να σας «ξεναγούν» στους χώρους του θρυλικού οχυρού και την ιστορία του.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Εθελοντές του παραρτήματος Δράμας, μας παρουσιάζουν τη δράση του Ε.Ε.Σ. κατά τον Β΄Π.Π.

WAR GAME

ΡΟΥΠΕΣΚΟ. Η επίθεση των Γερμανών στην κορυφή Ρουπέσκο του Μπέλλες και η αντίσταση των ελληνικών πολυβολείων Παιχνίδι Στρατηγικής από τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ ).

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΟΕΣ ΡΟΥΠΕΛ. Περιηγήσεις στο εσωτερικών άγνωστων στοών του συγκροτήματος του οχυρού Ρούπελ, που ανοίγουν πρώτη φορά για το κοινό, από την Agkistro Action.

FORUM ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ (Σάββατο 13/5 – 14:00 – 16:00 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Ρούπελ)

«Ο αμυντικός σχεδιασμός και πολεμική προπαρασκευή (1936-1940)». Γεώργιος Πολύχρους (Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία)

«Οι πραγματικές απώλειες Ελλήνων και Γερμανών κατά τη «μάχη των Οχυρών» το 1941». Κωνσταντίνος Λαγός (Ιστορικός, συγγραφέας)

«Πολεμικά και πολιτικά καταφύγια της Αττικής κατά τον Β΄Π.Π.) // Κωνσταντίνος Κυρίμης (Ερευνητής, συγγραφέας)

«Fortification.gr. Μία πύλη για τις ελληνικές οχυρώσεις)// Θανάσης Καλτσούδας (διαχειριστής Fortification.gr, ερευνητής οχυρώσεων)

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ (Σάββατο 13/5/2017 – 20:00)

Στο προαύλιο χώρο της Λ.Α.Φ. Σιδηροκάστρου Χοροεσπερίδα του 1940 με τους Jitterbugs skg. Τραγούδια και ρυθμοί του της εποχής. Άπαντες με ρούχα εποχής.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/5/2017

11:30 ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΜΑΧΗΣ και παράδοσης οχυρού Ρούπελ. Ομάδες αναβιωτών (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) με στολές και οπλισμό Β’ Π.Π., μαζί μ’ εντυπωσιακά εφέ, εκρήξεις, αεροπορικές προσομοιώσεις κ.α. θα μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο. Στο δρώμενο συμμετέχουν οι ομάδες : ΣΕΡΡΑΙΟΙ Ε.Σ. Β΄ Π.Π.» Stenopos reenacted team, Kampfgruppe «Süden» Hellenic Reenactment Group και«Brothers in Arms» Club for MilitaryHistorical Reconstruction.

13:00 Επιδείξεις Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Π.Α.