Ο Σερραίος Πρωταθλητής Ηλίας Μουταφτσής αποκλειστικά στο Goserres.gr

Από που κατάγεσαι και πόσων ετών είσαι;

Κατάγομαι από την Νέα Ζίχνη Σερρών, ένα χωριό περίπου 30 χλμ από τις Σέρρες, και είμαι 21 χρονών.

Πως έγινε η πρώτη επαφή με το καράτε ;

Όλοι λίγο πολύ επηρεαζόμαστε από τις ταινίες που βλέπουμε στην τηλεόραση, δεν θα κρύψω ότι και εγώ κάπως έτσι επηρεάστηκα . Ήταν μία ξαφνική αλλαγή από το ποδόσφαιρο στο καράτε! Έπεισα τους γονείς μου να με γράψουν στον κοντινότερο σύλλογο Καράτε .Δυστυχώς η Νέα Ζίχνη δεν έχει κάποιο ενεργό σωματείο, το κοντινότερο ήταν στον Δραβίσκο Σερρών. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα δρομολόγια………

Πόσα χρόνια ασχολείσαι;

Φέτος τον Ιανουάριο έκλεισα ακριβώς δέκα χρόνια…..πλέον μπορώ να λέω ότι κάνω αρκετά χρόνια Καράτε!

Θυμάσαι κάτι από τον πρώτο σου αγώνα;

Το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι στο 1ο εξάμηνο των προπονήσεων η τότε προπονήτρια μου, μου είπε να κατέβω στους προκριματικούς αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων-κορασίδων…. Μετά από κάποιους αγώνες που νίκησα, άκουσα το όνομα μου από τα μεγάφωνα του σταδίου να λένε χαρακτηριστικά : «Τελικός κατηγορίας Μουταφτσής Ηλίας – Γκίνας Γιώργος». Τελικά κατέκτησα το 1ο μου χρυσό μετάλλιο μόλις στο 1ο εξάμηνο.

Όλα αυτά τα χρόνια είχες μια πολύ επιτυχημένη καριέρα με πολλές διακρίσεις , θέλεις να μοιραστείς μαζί μας κάποιες που εσύ θεωρείς τις πιο σημαντικές ;

Οι σημαντικότερες διακρίσεις στην καριέρα μου μέχρι στιγμής είναι:

  • Χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Παίδων το 2009
  • Αργυρό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων το 2012
  • Ασημένιο μετάλλιο στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών το 2013
  • Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Ανδρών το 2013
  • 5η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών το 2014
  • 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U21 2015
    και όλες τις παραπάνω χρονιές στην τριάδα των μεταλλίων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων

Με τι άλλο ασχολείσαι αυτή την περίοδο;

Αυτήν την περίοδο επειδή δεν έχω αγωνιστικές υποχρεώσεις λόγω καλοκαιριού, έχω δώσει μεγαλύτερη βάση στην σχολή όπου σπουδάζω (ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας). Εννοείται πως δεν έχω κόψει τις προπονήσεις του καράτε απλά από 6 τις έχω μειώσει στις 3.

Που βλέπεις τον εαυτό σου μελλοντικά; Είναι κάτι που έχεις βάλει στόχο και θα ήθελες να το πετύχεις ;

Έχω βάλει στόχο να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει αφοσίωση στο άθλημα με ένα σοβαρό πρόγραμμα προπονήσεων και γυμναστικής.  Πρέπει να φτάσω όσο το δυνατόν υψηλότερα στο Ranking της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε (WKF), του οποίου η καταμέτρηση για την Ολυμπιάδα θα ξεκινήσει το 2018 και θα μπορούν να συμμετάσχουν οι 10 πρώτοι αθλητές του Ranking.

Σημαντικό πρόβλημα βέβαια,το όποιο  δυστυχώς με βαραίνει , είναι η ελλιπής στήριξη από την πολιτεία , μιας και αναγκάζομαι να πληρώνω όλα τα έξοδα  του εξοπλισμού αλλά και των αγώνων μου και με αναγκάζει να στρέφομαι σε ιδιώτες για στήριξη…

Όπως καταλαβαίνεται είναι μία πρόκληση για μένα και είμαι έτοιμος να δώσω τα πάντα για αυτήν, παρά την κύρια αντιξοότητα του αθλήματος μου, που είναι το οικονομικό.

Τι θα έλεγες σε μικρότερα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες;

Πρώτα θα αναφερθώ στους γονείς και μετά στα παιδιά. Αρχικά οι γονείς δεν θα πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο στα θέλω των παιδιών στον αθλητισμό, ειδικά όταν τα βλέπουν να  διαπρέπουν. Οι πολεμικές τέχνες σε μαθαίνουν να σέβεσαι τον συναθλητή και τον αντίπαλό σου, σε πειθαρχούν, για αυτό και όλοι χαρακτηρίζουν  το άθλημά μου , ευγενές άθλημα.


Στα παιδιά θα πρότεινα τις πολεμικές τέχνες γιατί ωριμάζουν γρηγορότερα και στο μυαλό αλλά και στην καρδιά, σκληραγωγούνται και μαθαίνουν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Δεν πρέπει να φοβούνται μην χτυπήσουν καθώς από τις πρώτες προπονήσεις, εκτός του ότι υπάρχει εξοπλισμός ,μαθαίνουν να αμύνονται. Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι κοινωνικοποιούνται. Αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις με τα παιδιά από τον σύλλογο, και μετέπειτα με παιδιά από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό! Όπως και να έχει το ταξίδι που ξεκινάς με τις πολεμικές τέχνες δεν έχει ποτέ χάσιμο. Άλλες φορές κερδίζεις και άλλες φορές μαθαίνεις……. Ποτέ δεν χάνεις!


Καλό Καλοκαίρι Σε Όλους , Ηλίας