Σέρρες: Υποψήφια πόλη για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Βραβείο

Υποψήφια για το βραβείο Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου 2019 είναι η πόλη των Σερρών. Είκοσι οκτώ πόλεις από 21 χώρες από όλη την Ευρώπη συναγωνίζονται για τα βραβεία Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης καθώς και για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό πόλεων που συμμετέχουν στην ιστορία των δύο διοργανώσεων. Ανάμεσά τους και οι Σέρρες.

Οι υποψήφιες πόλεις για το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 είναι οι ακόλουθες: Αμπερντίν (Ηνωμένο Βασίλειο), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Προύσα (Τουρκία), Γάνδη (Βέλγιο), Γκιμαράες (Πορτογαλία), Λάχτι (Φινλανδία), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Οστράβα (Τσεχία), Πράτο (Ιταλία), Ρέικιαβικ  (Ισλανδία), Σεβίλλη (Ισπανία), Ταλίν (Εσθονία), Βρότσλαβ (Πολωνία).

Οι υποψήφιες πόλεις για το βραβείο Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019 είναι οι εξής: Αβινιόν (Γαλλία), Νάτζκερος (Ουγγαρία), Σέρρες (Ελλάδα), Τζένσου (Φινλανδία), Χορστ αν ντε Μάας (Ολλανδία), Γκάμπροβο (Βουλγαρία), Μέχελεν (Βέλγιο), Πάρνου (Εσθονία), Στρόβολος (Κύπρος), Κουρνεγιά δε Λιουμπρεγάτ (Ισπανία), Ταουραγκέ (Λιθουανία), Ντέλιτς (Γερμανία), Βλαμίρ (Λετονία), Σανταρέμ (Πορτογαλία), Ρόμαν (Ρουμανία).

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, προβλέπεται ένα χρηματικό κίνητρο για τις νικήτριες πόλεις. Πιο συγκεκριμένα, ο νικητής της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 θα λάβει €350,000 ενώ κάθε νικητής των βραβείων Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019 θα λάβει €75,000 για την έναρξη του περιβαλλοντικού του προγράμματος για την τρέχουσα περίοδο.

Η τεχνική αξιολόγηση θα γίνει από ομάδα δώδεκα ανεξάρτητων και διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών. Οι επιλαχούσες πόλεις θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2018 και θα παρουσιάσουν την δική τους πρόταση σε μια διεθνή κριτική επιτροπή. Τον Ιούνιο, μια πόλη θα αναγορευτεί Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020 ενώ 2 μικρότερες θα μπορούσαν να βραβευτούν με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019.

Πηγή: Ναυτεμπορική