Μ.Τζελέπης: «Σταματήστε να καθυστερείτε τις αποζημιώσεις στους αγρότες»

Το ζήτημα της αδικαιολόγητης αργοπορίας στην καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑστους πληγέντες αγρότες Ν. Σερρών από φυσικές καταστροφές έτους 2017 έφερε στην Βουλή ο Μιχάλης Τζελέπης. Ειδικότερα, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΔΗΣΥ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα του ΕΛΓΑ, ως προς τις αποζημιώσεις πληγέντων γεωργών από χαλαζόπτωση του Νομού Σερρών, έτους 2017. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, η αποζημίωση καταβάλλεται στον δικαιούχο το αργότερο εντός 2 μηνών από την εκκαθάριση της ζημιάς.

Παρόλα αυτά, λέει, σχεδόν 10 μήνες μετά, οι κάτοικοι πολλών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα των δήμων Νέας Ζίχνης και Εμμανουήλ Παππά, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή τους, αναμένουν ακόμη την κοινοποίηση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ και δικαίως διαμαρτύρονται εντόνως αλλά και προβληματίζονται επίσης, για τους λόγους, για τους οποίους οφείλεται αυτή η τεράστια καθυστέρηση. Εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, έχοντας απολέσει, τονίζει, την περσινή παραγωγή τους, καλούνται παράλληλα καθημερινά να είναι συνεπείς με τις ήδη διογκούμενες υποχρεώσεις τους, ασφαλιστικές και φορολογικές, και αντιμετωπίζουν, όπως ισχυρίζονται, μια πρωτόγνωρη μεταχείριση εκ μέρους του Οργανισμού Αγροτικής Ασφάλισης, που γεννά ερωτήματα σχετικά με την αμερόληπτη λειτουργία του.

Ο τομεάρχης Αγροτικού τη ΔΗΣΥ τονίζει ότι ανάλογα περιστατικά παρατηρούνται και αλλού ενώ πρόσφατα σχετική ερώτηση για τις αποζημιώσεις για τους Κρητικούς παραγωγούς, είχε συζητηθεί κι από πλευράς του βουλευτή Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλη Κεγκέρογλου. Κατά τον κ.Τζελέπη, με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ, τα ποσά που καταβάλλονται, αφορούν μόνο το 70% του συνολικού ποσού που αναμένεται να εισπράξουν, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα, βεβαρημένη κατάσταση τους».

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Τζελέπης ζητεί να ενημερωθεί γιατί δεν έχει προχωρήσει έως τώρα ο ΕΛΓΑ στην πληρωμή των αποζημιώσεων που είναι ζωτικής σημασίας για τους πληγέντες από χαλαζοπτώσεις γεωργούς, του Νομού Σερρών, για ζημιές που συντελέστηκαν το καλοκαίρι του 2017, όπως επίσης και να τους γνωστοποιήσει πότε προτίθεται να προχωρήσει στην αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% των οφειλόμενων σε αυτούς αποζημιώσεων. Η ΔΗΣΥ έχει ανεβάσει τους τόνους σε ό, τι αφορά στον ΕΛΓΑ ζητώντας να υπάρξει επικαιροποίηση του κανονισμού, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ξέσπασμα του Γιάννη Μανιάτη, ότι δεν πρόκειται για τις εντολές του Μωυσέως.

ypaithros.gr