Δράσεις του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 23 Απριλίου 2018

Ο Δήμος Σερρών και το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού και Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπ/ση Ν. Σερρών και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνουν για πρώτη χρονιά, τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, δράσεις για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου» και της «Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου».

Η «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου» 2 Απριλίου, συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του Hans Christian Andersen, καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Η «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου», 23ης Απριλίου, επελέγη για πρώτη φορά το 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995 η Unesco καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο θάνατος των δύο πολύ μεγάλων αυτών προσωπικοτήτων, στις 23 Απριλίου του 1616, προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου» που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών από τις 9:30 πμ. έως τις 12.30 μμ θα πραγματοποιηθεί αφήγηση παραμυθιών με τη συμμετοχή μικρών παιδιών από νηπιαγωγεία του Δήμου Σερρών.

Την ίδια ημέρα στον πεζόδρομο της οδού Κ. Καραμανλή από τις 9:00 πμ. έως τις 12.00 μμ., μαθητές της Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης δημοτικών σχολείων του Δήμου Σερρών θα συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις με την Κινητή Βιβλιοθήκη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

          Σκοπός της εκδήλωσης είναι να συμβάλλει στην προώθηση της ανάγνωσης, στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην τόνωση του ενδιαφέροντος και της αγάπης των παιδιών και των νέων για το βιβλίο.