Εντυπωσίασε στο Γόνιμο Σερρών το νέο βιβλίο της Δέσποινας Χατζοπούλου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου «Κλεάνθης. Μνήμες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία» της Δέσποινας Χατζοπούλου στο πολιτιστικό κέντρο Γονίμου Σερρών. Το βιβλίο αποτελεί μια ιστορική μελέτη-μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, καταγράφει την άγνωστη ιστορία των Πιστικοχωριών της Μικράς Ασίας, αλλά και την ιστορία της Σιντικής στις Σέρρες.

Η εκδήλωση διήρκησε 1,5 ώρα και ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παραβρισκόμενων και της συγγραφέως.

Η επιλογή του τόπου παρουσίασης δεν ήταν τυχαία, καθώς το Γόνιμο είναι ένας προσφυγικός οικισμός με αρκετές ιδιαιτερότητες. Μια από αυτές είναι το πλήθος… φυλών που το κατέκλυσαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, όπως η ποντιακή, η σαρακατσάνικη, η ανατολικοθρακική (Σαμμάκοβο,  Τσακλί, Τοπτσίκιοϊ, Άσμπουγα κ.ά.). Σε συνδυασμό με τον τοπικό πληθυσμό, που καταγόταν από το αρχαιοθρακικό φύλο Σιντών, δημιουργήθηκε η ανάγκη για αρμονική συνύπαρξη.

Παρόντες στην εκδήλωση του βιβλίου της Δέσποινας Χατζοπούλου ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Γονίμου Παναγιώτης Μαϊκόπουλος, ο  βιβλιοθηκονόμος ΤΕΙ Σερρών και πρώην δήμαρχος  Πετριτσίου Ευάγγελος Παπάζογλου, ο οικονομολόγος και πρώην νομαρχιακός  σύμβουλος Σερρών Γεώργιος Τσαρουχάς, καθώς και αρκετοί ακόμα κάτοικοι του χωριού.

«Η παρουσίαση του ‘Κλεάνθη’ στο Γόνιμο ήταν τόσο ενδιαφέρουσα  που δεν θέλαμε να τελειώσει. Η συγγραφέας με τον πολύ καλό προφορικό της λόγο πέτυχε να μας μεταφέρει στον τόπο, στον οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες του βιβλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Παπάζογλου.

pontos-news.gr