Στα τέλη Ιουνίου η εμφάνιση της πρώτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες Σερρών, να μην βιαστούν οι παραγωγοί να ψεκάσουν

Δεν υπήρξαν μέχρι τώρα αξιόλογες εντομολογικές προσβολές στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού Σερρών, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ της περιοχής. Ασήμαντη ήταν η εμφάνιση κάποιων εστιών αφίδων, ενώ σε ελάχιστες φυτείες παρουσιάστηκε προσβολή τετράνυχου. Όσον αφορά τους θρίπες, οι όποιες επιπτώσεις της παρουσίας τους φάνηκαν όσο τα φυτά ήταν μικρά και το πρόβλημα σταμάτησε να υπάρχει αργότερα.

Κάπως αξιόλογη είναι φέτος η εμφάνιση των ιασσίδων (είδη τζιτζικάκια), ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης στην παρουσία αυτού του εχθρού. Όπως και παλαιότερα, οι πληθυσμοί τους είναι σαφώς μεγαλύτεροι σε λειόφιλες ποικιλίες. Στο γνωστό πλαίσιο, της συνεχούς μέριμνας για τα ωφέλιμα έντομα, και της αποφυγής επιζήμιων ψεκασμών αντιμετωπίζεται και η περίπτωση των ιασσίδων. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, που οι πληθυσμοί τους είναι πολύ μεγάλοι και οι επιπτώσεις στην καλλιέργεια σημαντικές, πρέπει να παίρνουμε την απόφαση για χημική καταπολέμησή τους. Και τότε επιλέγοντας μία «ουδέτερη», κατά το δυνατόν, χρονική περίοδο γι αυτόν τον ψεκασμό.

Τι συμβαίνει με το πράσινο 
Σε ότι αφορά τον κυριότερο εχθρό του βαμβακιού, το πράσινο σκουλήκι, η ΔΑΟΚ Σερρών εγκατέστησε την περίοδο 4-8 Ιουνίου 12 φερομονικές παγίδες, ενώ έγινε και εγκατάσταση 4 φερομονικών παγίδων για το ρόδινο σκουλήκι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ, αναμένεται εμφάνιση της πρώτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού στα τέλη Ιουνίου. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ρόιδος, προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ Σερρών, «η γενιά αυτή δεν είναι επικίνδυνη. Είναι σημαντικό οι παραγωγοί να μην βιαστούν να εφαρμόσουν προληπτικά ψεκασμούς διότι με αυτόν τον τρόπο θα βλάψουν τα ωφέλιμα έντομα που έχουν μεταναστεύσει από τα χωράφια σιτηρών στις βαμβακοφυτείες μέσα στον Ιούνιο και τρέφονται με τα αυγά του πράσινου σκουληκιού.

Η πιο επικίνδυνη γενιά είναι η δεύτερη γενιά του Αυγούστου, η αντιμετώπιση της οποίας πρέπει να βασίζεται αρχικά στη δράση των ωφέλιμων εντόμων και ύστερα – εάν παρουσιαστεί η ανάγκη λόγω μεγάλου πληθυσμού του πράσινου – σε ψεκασμούς. Δεν πρέπει να βιαστούν να ψεκάσουν μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να αφήσουν περιθώρια στα ωφέλιμα έντομα να μειώσουν τους πληθυσμούς του πράσινου σκουληκιού, όσο γίνεται περισσότερο».

agrotypos.gr