L. Fecker: Η συνεργασία μας με την ΕΒΖ θα αποτελέσει μια καλή αρχή

Ο Δρ Lukas Fecker, είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovation Brain, ενός fund που δημιουργεί εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επόμενης γενιάς και αναδιοργανώνει σημαντικές τραπεζικές δραστηριότητες που εστιάζονται στη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών, τη χρηματοδότηση βασικών προϊόντων και την εταιρική τραπεζική. Ο Lukas Fecker υπήρξε συνεργάτης στην EY & KPMG και Ανώτατος Διευθυντής της Accenture και της Alvarez & Marsal.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Μέσα  στη χρηματοπιστωτική κρίση, γιατί επενδύσατε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (EBZ);

Η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει, η EBZ έχει μια εξαιρετική αγροτική βάση, καλή ποιότητα ζάχαρης και μια εξαιρετική θέση για την εισαγωγή και εξαγωγή  ζάχαρης και άλλων αγροτικών προϊόντων . Μαζί με τους αγρότες μπορούμε να χτίσουμε μια επιχείρηση ζάχαρης και άλλες αγροτικές επιχειρήσεις. Η συνεργασία μας με την ΕΒΖ θα αποτελέσει μια καλή αρχή.

Ποιες είναι οι στρατηγικές κινήσεις που θα ακολουθήσετε για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της EBZ;

Αρχικά η επιστροφή στους 100.000 τόνους  και αργότερα επιδιώκουμε αύξηση παραγωγής  και μακροπρόθεσμα η βελτίωση της περιεκτικότητας της ζάχαρης στα τεύτλα, η μείωση του κόστους παραγωγής και η έναρξη  διεθνών συναλλαγών της  EBZ .Η πρόθεση μας είναι να  επενδύσουμε και σε συναφή προϊόντα και να αναπτύξουμε νέα κερδοφόρα προϊόντα σε συνεργασία με τους αγρότες. Η καλής ποιότητας  αγροτικών προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας. Μπορούμε να κατασκευάσουμε εργοστάσια για τα προϊόντα των αγροτών. Η ΕΒΖ έχει εργοστάσια σωστών προδιαγραφών  και μεγάλη εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Γνωρίζετε αρκετά καλά την ιστορία της EBZ;

Ναι γνωρίζω και τα θετικά και τα αρνητικά  μέρη της ιστορίας.

Γνωρίζετε ότι η EBZ ότι αναγκάζεται να εκποιήσει  μέρος του εξοπλισμού της, ενώ έχετε υποβάλει πρόταση εξαγοράς;

Αυτή η διαδικασία πρέπει να σταματήσει γιατί θα καταστρέψει την ικανότητα της EBZ να παράγει ζάχαρη αυτή την χρονιά. Η πώληση αυτή είναι αντίθετη προς το νόμο, καθώς αποτελεί προνομιακή μεταχείριση των πιστωτών. Η πώληση του εξοπλισμού είναι επίσης κακή αναδιάρθρωση, σύμφωνα με το νόμο η εταιρεία χρειάζεται να κρατήσει τον εξοπλισμό που απαιτείται για να συνεχιστεί η λειτουργία. Προσπαθούμε σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία.

 

Είναι στα σχέδια σας να εκμεταλλευτείτε όλες τις υποδομές της ΕΒΖ ;

Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις υποδομές καθώς  έχουμε αναπτύξει λεπτομερή επιχειρηματικά σχέδια και γίνονται συζητήσεις για επενδύσεις σε περαιτέρω υποδομές.

Πώς βλέπετε το μέλλον της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων στην Ελλάδα μετά την επένδυσή σας;

Για να ανακάμψει η παραγωγή οι σπόροι των ζαχαρότευτλων πρέπει να βελτιωθούν, με υψηλότερη περιεκτικότητα ζαχαρικού τίτλου. Έχουμε σκοπό να προσφέρουμε τα καλύτερα λιπάσματα, φυτοφάρμακα και να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό  μηχανημάτων με καλύτερες τιμές . Σχεδιάζουμε προχρηματοδότηση για τους αγρότες και έγκαιρη πληρωμή έως το τέλος του έτους για τη συγκομιδή που θα παραδώσουν.

Τι σκοπεύετε να κάνετε για να εξασφαλίσετε τα συμφέροντα των καλλιεργητών του ζαχαρότευτλου και πώς θα το εγγυηθείτε;

Οι αγρότες θα είναι οι κύριοι προμηθευτές μας και θα αποτελέσουν τη βάση για ένα καλό προϊόν. Στόχος μας είναι να προτείνουμε μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους αγρότες. Αυτό θα περιλαμβάνει τον όγκο παραγωγής, τον προγραμματισμό των ποσοστώσεων, την τιμολόγηση, τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα ζαχαρότευτλα και τα χημικά προϊόντα. Επίσης θα περιλαμβάνει  πρόσθετα προϊόντα τα οποία μπορούν να παράγουν οι αγρότες, ενώ το έδαφος ξεκουράζεται από τα ζαχαρότευτλα. Θα είμαστε δεσμευμένοι στην επένδυση αυτή για 10-20 χρόνια. Οι γεωργοί θα μπορούν να αποφασίζουν κάθε χρόνο εάν θέλουν να φυτέψουν. Για όλα αυτά θα συμφωνήσουμε μακροπρόθεσμα.

agrocapital.gr