Σέρρες : Την επιστροφή των ιερών κειμηλίων απο τους Βουλγάρους ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την επιστροφή των ιερών κειμηλίων των Σερρών που εκλάπησαν απο τους Βουλγάρους το 1917 ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανταποκρινόμενος στο εδω και χρόνια αίτημα του Σερραϊκού λαού κατά την επίσκεψη του στις Σέρρες , την Παρασκευή, μετά απο πρόσκληση της Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.  Παράλληλα ο Πρόεδρος έστειλε μήνυμα προς την ΠΓΔΜ κάνοντας σαφές πως δεν έχει Ευρωπαϊκή προοπτική αν δεν σεβαστή το στάτους κβο των συνόρων που επιχειρεί μέσα απο το όνομα της.Όπως είπε » Τα ιερά κειμήλια ανήκουν στο λαό των Σερρών και θα πρέπει να γυρίσουν εκεί  που ανήκουν. Τούτην την ώρα στεκόμαστε όλοι προς την γείτονα και φίλη Βουλγαρία, που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας  με την αποφασιστική συμβολή της Ελλάδας  και λέμε πως πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η μεγάλη οικογένεια έχει κανόνες , που οφείλει να σέβεται. Η Ευρώπη είναι πνεύμα και πολιτισμός που απορρέουν απο αρχές και αξίες . Η φίλη Βουλγαρία οφείλει να επιτελέσει τον καθήκον της αυτό , απέναντι στην Ελλάδα , στην χριστιανοσύνη και την ορθοδοξία, αλλά και στις υποχρεώσεις της που έχει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σέβεται και τιμά τις αξίες της».

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος απο τις Σέρρες έστειλε μήνυμα φιλίας και αποφασιστικότητας προς την ΠΓΔΜ. » Η Μακεδονία είναι Ελληνική και το λέμε προς πάσα κατεύθυνση και  το λέμε και προς τους γείτονες μας την ΠΓΔΜ, ότι είμαστε εδω και τείνουμε χέρι βοηθείας και φιλίας. Είναι, όμως,  αδιανόητο διεκδικώντας ονόματα τα οποία συνιστούν παραχάραξη της ιστορίας να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι όποιος διεκδικεί ονόματα τα οποία αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν σέβεται τα σύνορα , δεν σέβεται το στάτους κβο των συνόρων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποτελέσει μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο λοιπόν η ΠΓΔΜ μέσω του ονόματος που είναι κίβδηλη ιστορικά αμφισβητεί τα σύνορα τα οποία υπάρχουν , δεν πληρή στοιχειώδεις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου , για αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ούτε να έχει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική. Το καθιστούμε σαφές ως ευρωπαϊκή χώρα , υπερασπιζόμαστε όχι μόνο την ιστορία , αλλά και την Ευρώπη. Γιατί στην Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να είναι μέλη της τα οποία δεν σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος».

Η επίσκεψη του Προέδρου ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα απο τον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου παρευρέθηκε στον αρχιερατικό Εσπερινό, παρουσία της πολιτικής και στερεωτικής ηγεσίας του τόπου, όπου ο Μητροπολίτης  Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στα ιερά κλαπέντα κειμήλια απο τους Βουλγάρους και ζήτησε την βοήθεια του για την επιστροφή τους, τονίζοντας πως » η φωνή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η φωνή της γνήσιας συνείδησης του Ελληνικού λαού». Ο Μητροπολίτης πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον χρυσό Σταυρό του ιερομάρτυρα Νικήτα , ανωτάτη διάκριση της Μητρόπολης και αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας η οποία φυλάσσεται στο εκκλησιαστικό κειμηλαρχείο.

Στη συνέχεια  μετέβη στο δημαρχείο όπου ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του παραδόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης, καθώς και ενα βιβλίο του Πέτρου Σαμσάρη για την ιστορία της πόλης και ενας πίνακας ζωγραφικής των Αγίων Θεοδώρων.

Υποδεχόμενος  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης, ζήτησε την επιστροφή των ιερών κειμηλίων , καθώς είναι μέρος της ιστορίας των Σερρών και αποτελούν ισχυρό τεκμήριο  του ελληνικού πολιτισμού και της ορθοδοξίας, ζήτησε  διακρατικές και διπλωματικές διεργασίες υπο την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για να φέρουν πίσω  τα ιερά κειμήλια. » Στο πρόσωπο σας προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες «. Στην αντιφώνηση του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης των Σερρών, στον ήρωα Εμμανουήλ Παππά και τον Εθνάρχη, όπως είπε Κωνσταντίνο Καραμανλή κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο όραμα του για την Ευρωπαϊκή Ένωση που σήμερα διέρχεται μια σοβαρή κρίση και βρίσκεται σε μια κρίσιμη χρονιά εκλογών όπου το μεγάλο διακύβευμα είναι ότι πάνε να επικρατήσουν φωνές λαϊκισμού οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλο την ευρωπαϊκή προοπτική. Εμείς ως έλληνες οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε και να στηρίξουμε το ευρωπαϊκό όραμα, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Πηγή