Γνωρίστε 3 μαγικά χωριά των Σερρών σαν βγαλμένα από παραμύθι!

Ταξίδι – Κείμενο: Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom.gr)
Στο ταξίδι μας στις Σέρρες, βρήκαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μοναδικά μέρη και φυσικά ανθρώπους! Εκτός της γνωστής πόλης των Σερρών, ο νομός κρύβει τόσες ομορφιές που θα σας αφήσει εντυπωσιασμένους! Παραμυθένια τοπία, ηρεμία, η γαλήνη και η ομορφιά της φύσης στο μεγαλείο της γραφικά μικρά χωριά, άλλα γνωστά και άλλα λιγότερο γνωστά, η μοναδική λίμνη Κερκίνη και τόσα πολλά το σίγουρο είναι ότι ο τόπος είναι εκπληκτικός! Εμείς μεταξύ άλλων, τοπίων, μνημείων και πολλών ακόμα, επισκεφτείκαμε κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά και όμορφα χωριά του νομού, την Άνω και την Κάτω Πορόια και την Ροδόπολη και σας αποκαλύπτουμε τις εντυπώσεις μας…
Ανω & Κάτω Πορόια 
Δύο πανέµορφα χωριουδάκια, σε απόσταση 54 χλµ. από τις Σέρρες, που λειτουργούν ως δίδυµος προορισµός. Πρώτα θα συναντήσετε τα Κάτω Πορόια, ένα µικρό, γραφικό χωριό µε χαµηλό προφίλ και περίπου 350 κατοίκους, όπου η ηρεµία του τοπίου, οι ήχοι της φύσης και οι εικόνες µιας παραδοσιακής Ελλάδας απαλλάσσουν τον επισκέπτη από κάθε έγνοια. Με κεντρικό άξονα την πλατεία, περιηγηθείτε στο χωριό και µην αµελήσετε να δοκιµάσετε τις παραδοσιακές, εξαιρετικές γεύσεις στις ταβέρνες.
Συνεχίζοντας, µόλις 2 χλµ. µακριά, θα συναντήσετε τα Άνω Πορόια. Σκαρφαλωµένο στη ράχη του όρους Μπέλες, σε ύψος 400 µ. και µε θέα στη λίµνη Κερκίνη, το κεφαλοχώρι της περιοχής, µε περίπου 800 κατοίκους, µπορεί εύκολα να υπερηφανεύεται ότι ανήκει στα πιο όµορφα και πιο τουριστικά χωριά ολόκληρου του νοµού. Εδώ θα περπατήσετε σε µικρά σοκάκια πλάι σε παραδοσιακά σπίτια µακεδονίτικης και ηπειρώτικης τεχνοτροπίας, θα ξαποστάσετε σε κάποιο από τα καφενεδάκια της πλατείας και θα δοκιµάσετε εκλεκτές γεύσεις δίπλα στο ρέµα. Εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα και ζεστή ατµόσφαιρα απολαύσαµε στο ταβερνάκι  και καφέ µε λαχταριστά σπιτικά γλυκίσµατα. Συνεχίζοντας, θα περιπλανηθείτε ανάµεσα σε οξιές και αιωνόβια πλατάνια, θα περάσετε πάνω από ρυάκια, θα µαγευτείτε από τις οµορφιές της φύσης και θα ανακαλύψετε τους θησαυρούς του τόπου… έφιπποι, αφού η ιππασία είναι το απόλυτο must do και µια εµπειρία που όχι µόνο πρέπει, αλλά επιβάλλεται να ζήσετε (www.ixnilatis.com.gr).
Tip: Ξεκινώντας από την πλατεία στα Άνω Πορόια, θα φτάσετε στην κατάφυτη περιοχή Μπουγάζι , θα περπατήσετε κάτω από τα πλατάνια και θα φτάσετε έως το εγκαταλελειµµένο Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, απ’ όπου θα χορτάσει το µάτι σας θέα στη λίµνη Κερκινη και στα γύρω χωριά.
Ροδόπολη
Η Ροδόπολη είναι ένα γραφικό χωριό που απέχει 56 χλµ. από τις Σέρρες και µόλις 14 χλµ. από τη Λίµνη Κερκίνη. Έχει περίπου 600 κατοίκους και το διοικητικό και εµπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, από την Καστανούσα µέχρι και το Μανδράκι. Αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα το 1926, αφού µέχρι τότε υπαγόταν στον συνοικισµό του Σιδηροδροµικού Σταθµού Ποροΐων. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν Πόντιοι πρόσφυγες. Ενώ µέχρι να αναγνωριστεί ως Κοινότητα στην περιοχή συναντούσες µόνο καταστήµατα (ήταν, άλλωστε, και παραµενει το εµπορικό κέντρο), µε τη µόνιµη εγκατάσταση προσφύγων σηµειώθηκε κατακόρυφη αύξηση του πληθυσµού. Σήµερα, βέβαια, µπορεί οι κάτοικοι να έχουν µειωθεί, αλλά εξακολουθεί να παρατηρείται στη Ροδόπολη έντονη εµπορική κίνηση. Ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία και περιπλανηθείτε στα δροµάκια, απολαµβάνοντας τις οµορφιές, τις εικόνες και τους ήχους ενός αντιπροσωπευτικού δείγµατος των ελληνικών χωριών.
Τip: Φεύγοντας, κάντε µια στάση στα κρεοπωλεία , για να προµηθευτείτε βουβαλίσια προϊόντα από ντόπιο κρέας, όπως καβουρµά, σαλάµι και σουτζουκάκια.
ΠΗΓΗ