Αναβίωσε το έθιμο της «Λαζαρίνας» στην Τερπνή Σερρών (φωτό και βίντεο)

Τα κάλαντα του Λαζάρου τραγούδησαν σήμερα, σε πολλές περιοχές της χώρας, μικρά παιδιά προμηνύοντας το μήνυμα της ανάστασης και της ελπίδας! Στην περιφερειακή ενότητα Σερρών, και συγκεκριμένα στη δημοτική κοινότητα Τερπνής του Δήμου Βισαλτίας, αναβίωσε και φέτος το έθιμο της «Λαζαρίνας».



 

Νωρίς το πρωί , οι Λαζαρίνες της Τερπνής ξεχύθηκαν στα σοκάκια του χωριού και τραγούδησαν στις νοικοκυρές : «Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια. Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι ήρθε η μάνα σου από την πόλη, σου ’φέρε χαρτί και κομπολόι. Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη, γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι…»

 

 

Ντυμένες με παραδοσιακές στολές της περιοχής (σε ανοιξιάτικες τόνους ) , κοσμήματα στο λαιμό και λουλούδια στα μαλλιά, τραγούδησαν με κέφι , μεταφέροντας το μήνυμα της έγερσης του Λαζάρου και προαναγγέλλοντας την Ανάσταση του Κυρίου.

 

 

Τα κορίτσια (ηλικίας μέχρι 12 χρονών) τραγουδούν και χορεύουν τα κάλαντα του Λαζάρου γύρω από τα ψάθινα καλαθάκια τους , τα οποία είναι στολισμένα με λουλούδια. Οι νοικοκυρές ,θέλοντας να ευχαριστήσουν τα παιδιά ,ανταποδίδουν, δίνοντας τους αυγά ,γλυκά ακόμα και χρήματα. Σίγα …σιγά τα καλαθάκια γεμίζουν.

 

 

 

"Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια…" . Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Λαζαρίνας στην Τερπνή.Το κοριτσάκι μου δεν το χάνει με τίποτα!

Publié par Λια Μαυριδου sur samedi 8 avril 2017

ΠΗΓΗ