Σέρρες: μια μακεδονική πόλη περικυκλωμένη από αμέτρητες φυσικές ομορφιές

Στην κεντρική Μακεδονία και σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες είναι μια πόλη που μπορεί και συνδυάζει τις ανέσεις ενός αστικού κέντρου, με τις φυσικές ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας.

Mόλις 80 χλμ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, οι Σέρρες αποτελούν το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του ομώνυμου νομού της κεντρικής Μακεδονίας. Η πόλη και η γύρω περιοχή, επέζησαν και αναπτύχθηκαν παρά τις επιθέσεις, λεηλασίες και πυρπολήσεις αναρίθμητων εχθρών σε διάστημα πολλών αιώνων από την νεολιθική εποχή μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Ακολουθεί μια πιο ειρηνική πορεία κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και από τον 17ο αιώνα, η πόλη αρχίζει να αναπτύσσεται οικονομικά, αλλά και πολιτισμικά. Από εκείνη την εποχή έχουν απομείνει λιγοστά μνημεία, όπως το Μπεζεστένι, το τέμενος Αχμέτ Πασά και το Τζιντζιρλί Τζαμί.

Σήμερα οι Σέρρες αποτελούν ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με όμορφα κτήρια και τοπία, φαρδείς δρόμους και πλατείες, αλλά και μια «ζωντανή» πόλη με πολλούς φοιτητές.

Η Εθνικής Αντιστάσεως είναι ο δρόμος που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση. Ξεκινά από την πλατεία Ελευθερίας και καταλήγει στην αρχή της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων. Περπατήστε ανάμεσα στα μαγαζιά ή καθίστε για έναν καφέ και γλυκό σε μια από τις πολλές καφετέριες στο κέντρο της πόλης.

Ένα από τα παλαιότερα τουρκικά κτίσματα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Σερρών, είναι το Μπεζεστένι που πιθανότατα κτίσθηκε το 1385 και πήρε το όνομά του από την αραβοπερσική λέξη Μπεζεστένι που σημαίνει αγορά υφασμάτων. Χρησιμοποιούνταν ως κλειστή αγορά πολυτελών εμπορευμάτων και σήμερα οι χώροι του φιλοξενούν το αρχαιολογικό Μουσείο των Σερρών.

Εκτός από το Μπεζεστένι μέσα στην πόλη υπάρχει και το Τζιντζιρλή Τζαμί, καθώς και το Τζαμί Αχμέτ Πασά, ένα από τα ωραιότερα μουσουλμανικά τεμένη της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, κτισμένο από τον Μεχμέτ Μπέη. Λόγω της ομοιότητάς του με τους χριστιανικούς ναούς οι Σερραίοι το ονόμασαν Αγιά Σοφιά.

Η πόλη διαθέτει επίσης κι άλλα ενδιαφέροντα μουσεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων ( http://www.sarakatsani-folk-museum.gr ), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ( http://www.serres.gr/mouseio-fi/index2.html ), το Μουσείο Ελιάς, το Εκκλησιαστικό Μουσείο κ.ά.

Στον επιβλητικό πευκόφυτο λόφο που δεσπόζει στην πόλη, υψώνεται η Ακρόπολη (Κουλάς), στους πύργους της οποίας αγρυπνεί το πνεύμα των Βυζαντινών. Ο επισκέπτης του, έχει τη δυνατότητα να δει από τις θέσεις των κάποτε περιμάχητων τειχών του, πανοραμικά, την πόλη των Σερρών και τον πλούσιο κάμπο που την περιβάλλει.

Πηγή ζωής και αληθινό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη των Σερρών αποτελεί η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην Ακρόπολη. Πρόκειται για το ωραιότερο πάρκο των Σερρών που ταυτόχρονα αποτελεί χώρο αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης. Τα δρομάκια ανάμεσα στα πολλά δένδρα πλάι στα γέρικα πλατάνια που ανάμεσά τους κυλούν χείμαρροι και ρυάκια αποτελούν πρόκληση για κάθε επισκέπτη που ζητά να αποδράσει από το βουητό της πόλης και να θαυμάσει την ομορφιά της φύσης.

Σημαντικά αξιοθέατα στη γύρω περιοχή

Εκτός αστικού ιστού, υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μέρη και αξιοθέατα: H Aμφίπολη είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, με το Mουσείο που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα και αποτελεί ένα κόσμημα της περιοχής με σπάνιας αξίας αρχαιολογικά ευρήματα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Aμφίπολης υπάρχει ο «Λέων της Aμφίπολης» σύμβολο περηφάνιας αλλά και φύλακας της αρχαίας πόλης.

Ο συνδυασμός της επίσκεψης του Αρχαιολογικού χώρου και του Mουσείου, μπορεί να συνδυαστεί με μια βόλτα και στο Σπήλαιο της Aλιστράτης ( http://www.alistraticave.gr ), 50 χλμ. από τις Σέρρες στη θέση «Πετρωτό». Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της χώρας, ίσως και της Ευρώπης, με πανύψηλες οροφές και υπερμεγέθεις σταλακτίτες.

Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται και το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, ένας επίγειος παράδεισος με ξεχωριστή ομορφιά. Εκεί μπορείτε να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες όπως rafting και πεζοπορία, ενώ στην περιοχή υπάρχει και εστιατόριο – ψαροταβέρνα.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Άγιο Ιωάννη, 2 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών, με τα αιωνόβια βαθύσκιωτα πλατάνια και τα άφθονα νερά που κυλούν σχηματίζοντας σε αρκετά σημεία μικρούς καταρράκτες.

Στο Σιδηρόκαστρο, 28 χλμ. βορειοδυτικά των Σερρών, θα θαυμάσετε την πλούσια βλάστηση, τους καταρράκτες, τα γραφικά γεφύρια, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, αλλά και τις διάσημες ιαματικές πηγές. Από το εντυπωσιακό φρούριο Ισσάρι, που δεσπόζει ΒΔ της πόλης, μπορείτε να παρατηρήσετε όλη την πόλη και ένα μεγάλο μέρος του Σερραϊκού κάμπου, με τον ποταμό Στρυμόνα και τη λίμνη της Κερκίνης.

Οι φίλοι του αυτοκινήτου και των αγώνων, μπορούν επίσης να επισκεφτούν και το αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών. Πρόκειται για τη μοναδική αγωνιστική πίστα στη χώρα, που πληροί τις κατασκευαστικές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και καταλαμβάνει μία έκταση 1.000 στρεμμάτων. Η πίστα κατασκευάστηκε το 1998 και είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια, με μήκος 3.186 μέτρα και πλάτος 12-15 μέτρα.

Τέλος, αν βρεθείτε στην περιοχή το Μάιο, φροντίστε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με το έθιμο «Αναστενάρια», που γιορτάζεται στην Αγία Ελένη Σερρών, στην Κερκίνη Σερρών κ.α. Συνδέεται δε με τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου και οι εκδηλώσεις ξεκινάνε την παραμονή της 21ης Μαΐου και τελειώνουν το βράδυ της 23ης. Κύριο χαρακτηριστικό του εθίμου, είναι η εκτέλεση πυροβασίας, δηλαδή βαδίσματος με γυμνά πόδια πάνω σε ένα στρώμα πυρακτωμένων κάρβουνων.

Κερκίνη και Λαϊλιάς

Η επίσκεψη στις Σέρρες, θα ήταν λειψή, αν δεν συνδυαζόταν με μια βόλτα στην πανέμορφη λίμνη Κερκίνη. Βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά της πόλης των Σερρών και δίπλα στο χωριό Λιθότοπος, ανάμεσα στα βουνά Μπέλες και Κρούσια, που καθρεφτίζονται στα νερά της. Είναι φημισμένη για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και από τα καλύτερα σημεία της Ευρώπης για την παρατήρηση πουλιών.

Μια ακόμη μαγευτική τοποθεσία υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι το Δάσος του Λαϊλιά, που βρίσκεται 25 χλμ. από την πόλη των Σερρών, στην οροσειρά της Βροντούς. Είναι ένα ψηλό δάσος οξιάς και δασικής πεύκης με έκταση 33.000 στρεμμάτων. Πολλοί είναι οι περιπατητές και οι αθλητές που επισκέπτονται καθημερινά το δάσος κατά τους θερινούς μήνες με αποκορύφωμα το Δεκαπενταύγουστο, οπότε και διοργανώνονται λαογραφικές εκδηλώσεις. Στη βόρεια πλευρά της κορυφής μέσα σε δάσος από οξιές και έλατα, σε υψόμετρο 1600 μέτρων, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Σέρρες και την γύρω περιοχή, θα βρείτε στις ιστοσελίδες: http://www.serres.gr και http://www.naserron.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

 

ΠΗΓΗ