Διαμάχη ανάμεσα σε Αποστόλου – Αραμπατζή για τον ΕΛΓΑ

Φραστικό επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα στη Φωτεινή Αραμπατζή, τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταλογίζοντας του ότι δεν τρέχουν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε οι διαδικασίες για την αποζημίωση άλλων παραγωγών, όπως στην Εύβοια. Αιχμές Φωτεινής Αραμπατζή για ευνοϊκή μεταχείριση παραγωγών της Εύβοιας – «Διαπράξατε «ατοπία», τόνισε ο υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου.

Η επίκαιρη ερώτηση της κ.Αραμπατζή συζήτηση αφορούσε στις απότομες αλλαγές στα καιρικά φαινόμενα, που οδήγησαν σε μεγάλα προβλήματα  και σε θερινές και σε χειμερινές καλλιέργειες, κατεξοχήν στο νομό Σερρών, όπου εκλέγεται αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται, όπως εξήγησε για μεγάλες ζημιές κυρίως σε αμυγδαλιές, ελαιόδεντρα, ελαιοκράμβη κ.ά. και μίλησε για ανθόρροια, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλη αγωνία στους παραγωγούς.

«Για «μαύρα γραμμένα» κάνουν λόγο οι παραγωγοί, κύριε Υπουργέ», είπε χαρακτηριστικά η κ.Αραμπατζή κι έκανε λόγο για ζημιές μόνο στις Σέρρες της τάξης του 70% σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες και της τάξης το 50% σε ό,τι αφορά τα σιτηρά. Η ίδια εξήγησε πως ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε Ορεστιάδα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, βεβαίως Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Εύβοια. Υποστήριξε πως υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται ασύμφορος ο αλωνισμός όταν χρειάζονται 15 ευρώ το στρέμμα, το κόστος αλωνισμού για να βγάλουν μόλις πενήντα κιλά ανά στρέμμα και ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για αποζημιώσεις με όλες τις δυνατές λύσεις ή ενεργοποίηση του άρθρου 71 του νόμου 4235/14 ή ενίσχυση μέσω de minimis ή άλλων μέτρων στήριξης.

Η επιτροπή του ΕΛΓΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως «ήδη έχουμε συγκροτήσει επιτροπή η οποία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανάδειξης της συγκεκριμένης αναλογιστικής μελέτης. Άρα, λοιπόν, αυτές οι ζημιές μπορούν να ενταχθούν σήμερα μόνο μέσα στη διαδικασία τη γνωστή ως ΠΣΕΑ -είναι κρατικές ενισχύσεις με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- μια διαδικασία η οποία και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει».

Η κ.Αραμπατζή στην δευτερολογία της τόνισε πως «με απόφαση του ΕΛΓΑ τότε, τον Απρίλιο του 2014, διενεργείται ήδη από το 2014 διαγωνισμός για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, στην οποία περιλαμβάνεται η δυνατότητα, κλπ. Και αναρωτιέμαι: Από το 2014, με ψηφισμένο και έτοιμο νομοθετικό καθεστώς, ακόμη αυτή η αναλογιστική μελέτη μένει στα συρτάρια, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα είχαν στα χέρια τους να μην μπορούν να το αξιοποιήσουν;».

Η κ.Αραμπατζή καταλόγισε ευνοϊκή  μεταχείριση των παραγωγών της Εύβοιας σε ό, τι αφορά στους χρόνους αποζημίωσης, η οποία θα έπρεπε να ισχύσει προς όλους: «Και το ρωτάω, κύριε Υπουργέ, γιατί με χαρά διαπίστωσα ότι στις 22-2-2017 βγάλατε απόφαση για τους κτηνοτρόφους της Κύμης Ευβοίας, οι οποίοι υπέστησαν εκεί μια φοβερή καταστροφή λόγω των παγετών, ύψους 220.000 ευρώ. Για την Κύμη Ευβοίας που συμππτωματικά –και δεν υπονοώ, βεβαίως, τίποτα- είναι η εκλογική σας περιφέρεια, ούτε ένα μήνα μετά από την επίσκεψή σας και τις σχετικές σας δηλώσεις στις 19 Ιανουαρίου, αμέσως στις 22 Φεβρουαρίου βγάλατε την απόφαση για 220.000 ευρώ, για την αποζημίωση αυτών των ανθρώπων».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στην κ.Αραμπατζή σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κάνατε μια ατοπία, θα την πω -δεν θέλω να πω περισσότερα. Το περσινό καλοκαίρι η κτηνοτροφία της χώρας μας υπέστη ζημιές εξαιτίας των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα. Και τι κάναμε; Καταφέραμε να διασφαλίσουμε ένα ποσό 220.000 ευρώ για να δώσουμε στους κτηνοτρόφους να πάρουν ζωοτροφές…».

Υποστήριξε μάλιστα ότι από τους παραγωγούς «ανάθεμα κι αν πήγαν 3.000-4.000-5.000 σε πέντε κτηνοτρόφους στην Εύβοια!».

Η κ. Αραμπατζή ξεκαθάρισε προκειμένου να γραφτεί στα πρακτικά της Βουλής ότι «ορθώς έκανε και έδωσε de minimis στη συγκεκριμένη περιοχή» αλλά τόνισε ότι το παράδειγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «οδοδείκτης» και «για ανάλογες πολιτικές».

 

ΠΗΓΗ