Η Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Αμφίπολη

“Αυτό που προέχει είναι να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι για να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και βέβαια να κινηθούν όλες οι εργασίες για να καταστεί επισκέψιμο το μνημείο» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αμφίπολη Σερρών αμέσως μετά τη ξενάγησή του στο ταφικό μνημείο στο Λόφο του Καστα στην Αμφίπολη, από την πρώην Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και υπεύθυνη της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπη Μάλαμα.

.
DSCN2748

.
DSCN2716

.

«Θα σταθώ αρωγός»
«Θέλω να γνωρίζεται ότι εγώ προσωπικά αλλά και η ΝΔ θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα, οι ανασκαφές αυτές έχουν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού και βέβαια μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη αυτό που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».
«Θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι δυστυχώς η ανασκαφή της Αμφίπολης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι το οποίο δε θα πρέπει να συμβαίνει όταν μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας»

.DSCN2711

.

«Το Μνημείο είναι Μακεδονικό»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ταφικό μνημείο λέγοντας πως πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας, ένα μνημείο που χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ αι διευκρινίζοντας πως δεν είναι ειδικός αλλά όλοι οι ειδικοί λένε το ίδιο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι Μακεδονικό. «Είναι ένα μνημείο το οποίο αναδείχθηκε, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η δική μας δουλειά δεν είναι να υποκαθιστούμε τη δουλειά των αρχαιολόγων, των ιστορικών, των ειδικών. Εμείς πρέπει να διευκολύνουμε όλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

.DSCN2736

.


«Δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια»

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
παράλληλα τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει γίνει η αναμενόμενη πρόοδος στην ανασκαφή: «Λυπάμαι που θα το πω, τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να ασκήσουμε κριτική, δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα μπροστά. Και πιστεύω με την αρωγή της Περιφέρειας και με την εξασφάλιση των πρώτων σημαντικών κονδυλίων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ανασκαφής, αυτό θα γίνει πράξη».

.
DSCN2750

.


Μεσσολακιά: επαφές και συνομιλία με κατοίκους
Του ταφικού μνημείου ακολούθησε επίσκεψη και ολιγόωρη στάση υπό τη δροσιά ενός γεροπλάτανου, στη Μεσσολακιά Σερρών, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής που έσπευσαν να τον καλοσωρίσουν, να δεχθεί τα χώρα του δημάρχου και να ακούσει τους κατοίκους μεταφέροντάς τους την υποστήριξή του στην ανασκαφή και αξιοποίηση του μνημείου, λέγοντας πως όταν θα είναι επισκέψιμο η ευρύτερη περιοχή θα αποκομίσει μεγάλα οικονομικά οφέλη.

DSCN2761

.DSCN2757

.

Mhtso

.
DSCN2778

.DSCN2779

.

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη,ο Γραμματέας της Π.Ε της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Σερρών Κώστας Καραμανλής και Φωτεινή Αραμπατζή, Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη και Σάββας Αναστασιάδης, ο βουλευτής ΝΔ Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος.

.
DSCN2709

ΠΗΓΗ