Βόμβα: Βάζουν πλαφόν 20.000 ευρώ στις αγροτικές ενισχύσεις από το 2018

Την επιβολή αδιαπέραστου ορίου επιδοτήσεων (άμεσων ενισχύσεων) στο επίπεδο των 20.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως του αγρότες, μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Πρόκειται για µια ιδέα που έχει πέσει τον τελευταίο καιρό στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια και µε την οποία επιχειρείται ένας συγκερασμός ανάμεσα σ’ αυτό που ισχύει σήμερα (τρέχουσα ΚΑΠ) και στην πίεση που ασκείται από τη βάση για πλήρη κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων.

Βέβαια, η εν λόγω σκέψη συνιστά επιπροσθέτως µια ακόμα πρόκληση µε μικροκομματικά ελατήρια, καθώς µε τον τρόπο αυτό η κυβερνώσα συμπαράταξη διατηρεί και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο! Με άλλα λόγια, η υπό εξέταση διαδικασία, δίνει τη δυνατότητα εξοικονόμησης υπολογίσιμων πόρων από τους λίγους (μεγαλοαγρότες) και μεταφοράς αυτών στους πολλούς νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα ή και αδικηθέντες από το ισχύον καθεστώς.

Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Agrenda και τίθενται προς ενημέρωση µε πάσα επιφύλαξη, αναφέρουν ότι το υπό συζήτηση πλαφόν αφορά 7.000 περίπου αγρότες, οι οποίοι εισπράττουν εδώ και χρόνια γενναίο τσεκ και σίγουρα ποσά μεγαλύτερα από τα 20.000 ευρώ. Τα ονόματα που θα χάσουν την «πλεονάζουσα» ενίσχυση δεν είναι βέβαια πολλά, ωστόσο το συνολικό ποσό που εξοικονομείται από µια τέτοια διαδικασία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, καθώς ενδέχεται να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ. Με την προοπτική μάλιστα ότι θα μοιρασθεί σε νέους, νεοεισερχόμενους και γενικά αδικημένους (χαμηλή αξία δικαιωμάτων) των άμεσων ενισχύσεων, συνιστά ένα πολύ καλό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης ενόψει εθνικών εκλογών.

Η ιδέα, μάλιστα, είναι το εν λόγω μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, δηλαδή για τα δικαιώματα της τρέχουσας χρήσης 2018 και να ισχύσει απαρεγκλίτως, εφόσον βέβαια εξασφαλισθεί -αν δεν έχει ήδη εξασφαλισθεί προφορικά- η σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών. Η άμεση εφαρμογή έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί αφενός έρχεται «κουτί» σε σχέση µε τους πιθανούς χρόνους διεξαγωγής των εκλογών, αφετέρου γιατί μετά το 2019 θα είναι δώρον άδωρον, καθώς η ΚΑΠ αλλάζει και οι επιδοτήσεις όλων ανεξαιρέτως μειώνονται δραματικά (περί το 30%).

Τώρα είναι που ένας αξιόλογος αριθμός δικαιούχων εισπράττει επιδοτήσεις άνω του προαναφερθέντος ορίου, τώρα είναι που µια απόφαση εκπέμπει σαφέστατο φιλολαϊκό συμβολισμό, τώρα είναι που πλησιάζουν και οι εθνικές εκλογές.

Οι πληροφορίες θέλουν την αρχική ιδέα να ξεκινάει από ένα πλαφόν της τάξεως των 15.000 ευρώ, ανάλογο µε αυτό που πρόκειται να τεθεί και για το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων, µέσω του «ειδικού λογαριασμού», στον οποίο θα κατατίθενται. Ωστόσο, η αρχική πρόταση διαφοροποιήθηκε προς τα πάνω, δηλαδή στα 20.000 ευρώ το χρόνο, κατόπιν αντιδράσεων που υπήρξαν και από τον ίδιο τον φιλοκυβερνητικό χώρο. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος ήταν αυτός που αντέδρασε καταιγιστικά στην αρχική σκέψη, αποδεχόμενος βέβαια στη συνέχεια τη δεύτερη.

Κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι αν στις 20.000 ευρώ θα υπολογίζεται το «πρασίνισµα», που µάλλον θα είναι μέσα, αν θα υπολογίζονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις κάτι που εξετάζεται και το αν θα υπολογίζονται οι πρόσθετες ενισχύσεις (βιολογικά, απονιτροποίηση, εξισωτικές αποζημιώσεις κ.α.), κάτι που µάλλον θα πρέπει να αποκλεισθεί.

Επίταξη… της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ

Όλα τα παραπάνω ίσως να έχουν σχέση και µε τις εντολές που δίνει τελευταία η πλατεία Βάθη να ανοίξουν νωρίτερα φέτος οι πύλες του ΟΣΔΕ, να υποβληθούν έγκαιρα οι δηλώσεις και να γίνουν στην ώρα τους οι σχετικοί υπολογισμοί, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να «τρέξει» και το σενάριο του πλαφόν.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις πύλες να έχουν ανοίξει την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει για µία ακόμα φορά ότι όλα θα εξελιχθούν σύμφωνα µε το χρονοδιάγραμμα, γιατί η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ που ως γνωστόν έχει χρυσοπληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παραμένει δέσμια μιας «μηχανοπαρέας» που συνεχίζει να αλωνίζει στη ∆οµοκού 5. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν να γίνεται πραγματική μάχη ανάμεσα σ’ αυτούς που βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά και µε γνώμονα το συμφέρον των αγροτών και σ’ εκείνους που αισθάνονται εγκλωβισμένοι στα δίχτυα του «μηχανογράφου». Ένα πλήγμα που δέχθηκε προσφάτως ο τελευταίος ήταν η περαιτέρω διάθεση πυλών για τη σύνταξη και υποβολή δηλώσεων από ιδιώτες μελετητές. Δεν αρκεί όμως.

agronews.gr