Οι νέοι θα ταξιδεύουν δωρεάν με τρένο στην Ευρώπη

Η Κομισιόν όρισε τα πρώτα βήματα για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας και 20-30.000 έφηβοι θα μπορούν να ταξιδέψουν δωρεάν σε 30 χώρες της Ευρώπης και να χρησιμοποιήσουν 32 σιδηροδρομικά δίκτυο (συμπεριλαμβανομένου του ΟΣΕ). Το εγκεκριμένο κονδύλιο φθάνει τα 12 εκ. ευρώ, ώστε να καλύπτει τους νέους που βρίσκονται στο 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ στο μέλλον ενδέχεται να αυξηθεί για να καλύπτει περισσότερους.

Το εισιτήριο για το πρόγραμμα Interrail κοστίζει αρκετές εκατοντάδες ευρώ (ως και 510€) ανάλογα με τις ημέρες χρήσεις και τις μετακινήσεις που θα επιλέξει κανείς. Οι πρώτοι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν δωρεάν αυτό το καλοκαίρι. Ο Επίτροπος παιδείας, νεολαίας, πολιτισμού και αθλητισμού Τίμπορ Νάβρατσιτς δήλωσε στο euronews: “Είναι σημαντικό να προσφέρουμε σε όλους τους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν εμπειρίες από άλλες χώρες. Η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με όσα μαθαίνουμε στην τάξη, αλλά με όσα ανακαλύπτουμε για άλλου πολιτισμού στους γείτονες Ευρωπαίους”.

Η κάρτα InterRail Global είναι ένα ειδικό πάσο – εισιτήριο, που επιτρέπει στον κάτοχό του να για να ταξιδέψει σε 30 χώρες ανά την Ευρώπη και να επισκεφθεί μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου 40.000 προορισμούς. Πρόκειται για μια κάρτα που δίνει στον κάτοχό της πρόσβαση στο δίκτυο και τις υπηρεσίες 37 σιδηροδρομικών εταιριών και ακτοπλοϊκών γραμμών σε όλη την Ευρώπη

Μπορείτε να ταξιδέψετε στις ακόλουθες χώρες με μία κάρτα InterRail Global: Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία

Νέοι Ευρωπαίοι από όλα τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα στο δωρεάν αυτό εισιτήριο, το οποίο θα επιτρέπει τη μετακίνηση και με άλλα μέσα πλην τρένου, όπως λεωφορεία ή πλοία σε χώρες που βρίσκονται εκτός του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως η Κύπρος, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Μάλτα.

Το συνολικό κόστος για το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να φτάσει το 10 δισ ευρώ.

alfavita.gr