Με ενεχυρίαση ζάχαρης η εξόφληση τεύτλων από Συνεταιριστική Σερρών

Θέμα χρόνου δείχνει να θεωρείται η εξόφληση των 6,2 εκατ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγοούς από τα υπολειπόμενα της σοδειάς του 2017, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών μεταβαίνουν στο Πλατύ για να ενεχυριαστούν περί τους 18.000 τόνους, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί –εκτός απροόπτου- πριν το Πάσχα. Την ίδια ώρα, βέβαια, στον αέρα παραμένει η φετινή καλλιεργητική σεζόν για τα τεύτλα, αφού ούτε η εντολή του πρωθυπουργού, που ζήτησε να στηριχθούν άμεσα οι παραγωγοί και να σπείρουν για να μη χαθεί η χρονιά, δείχνει να μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

Μετά την ενεχυρίαση περί των 18.000 τόνων ζάχαρης από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, αναμένεται να εξοφληθούν οι παραγωγοί για τα 6,2 εκατ. ευρώ πριν το Πάσχα.

Αυτό τουλάχιστον αντιλήφθηκαν οι εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών που συναντήθηκαν επί δίωρο το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας με τη διοίκηση της ΕΒΖ και άκουσαν τον πρόεδρο, Παναγιώτη Αλεξάκη, πέντε μέρες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 11ο Αναπτυξιακό Συνέδριο και τις διαβεβαιώσεις για την άμεση εξόφληση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιέργειας, να τους ξεκαθαρίζει πως, για να τους δώσει σπόρο, δεν αρκεί η προφορική αναφορά του πρωθυπουργού.

«Μας είπε ότι για να προχωρήσει περιμένει να πάρει έγγραφη εγγύηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ότι θα υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση προς τη βιομηχανία, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα της καλλιεργητικής σεζόν σε φάρμακα και φυσικό αέριο, καθώς η πιστώτρια τράπεζα φέρεται να μην θέλει να χρηματοδοτήσει τη βιομηχανία», ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας κι εμφανώς οργισμένος έκανε λόγο για «αποκορύφωμα του ψεύδους».

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση, αλλά συνάμα και αναστάτωση στους παραγωγούς που παραμένουν στα «κάγκελα», διότι αν δεν καταφέρουν να σπείρουν, το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από το ότι θα χάσουν την καλλιεργητική σεζόν, για αυτό και συνεχίζουν να κρατούν σε κατάληψη το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.

«Είμαστε έξαλλοι, γιατί από φέτος πολλοί παραγωγοί έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα απονιτροποίησης που ισχύει για μια πενταετία και εάν δεν σπείρουμε θα χάσουμε την επιδότηση και ενδεχομένως να ζητηθεί να πληρώσουμε και πρόστιμο» μας είπε ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ, του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, Γιάννης Σαμαράς.

Από τα απόνερα της διαφαινόμενης απώλειας της καλλιεργητικής σεζόν μια ακόμη παράμετρος που προκαλεί αντιδράσεις είναι η απαξίωση του εξοπλισμού δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που κατέχουν οι τευτλοεξαγωγείς, τον οποίο θα χρειαστεί να τον εγκαταλείψουν, είτε να τον «σκοτώσουν» από άποψη τιμής, αν βρουν να τον πουλήσουν. Για αυτό, ήδη, έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές για να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση με τους παραγωγούς σε Λάρισα και Ξάνθη, οι οποίοι όταν έκλεισαν τα εκεί εργοστάσια αποζημιώθηκαν για τον εξοπλισμό τους.

Πέφτουν οι υπογραφές με τη Συνεταιριστική Σερρών

Όσον αφορά την εξόφληση των 6,2 εκατ. ευρώ από τα υπολειπόμενα της σοδειάς του 2017, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών μεταβαίνουν στο Πλατύ για να ογκομετρήσουν το σιλό αποθήκευσης ζάχαρης και αμέσως μετά να προχωρήσει η διαδικασία της ενεχυρίασής της, καθώς επίσης και της σύναψης των συμβάσεων, ώστε να γίνει η χρηματοδότηση.

Όπως ήδη έχει γράψει το Agronews και η Agrenda υπολογίζεται πως θα χρειαστεί να ενεχυριαστούν περί τους 18.000 τόνους (από τους 22.000 τόνους) ζάχαρης που διαθέτει η ζαχαροβιομηχανία με την τιμή τόνου να ορίζεται κατά πληροφορίες στα περίπου 340 ευρώ.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την υπογραφή του συμφωνητικού μεταξύ της ΕΒΖ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών. Μένουν κάποιες διαδικαστικά θέματα και εκτός απροόπτου θα τελειώσουμε τη Μεγάλη Τρίτη», ανέφερε ο παραγωγός Γιάννης Παναγής, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων πριν από το Πάσχα.

Σημειώνεται πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας, έχει αποστείλει από τις 28 Μαρτίου επιστολή στη διοίκηση της ΕΒΖ, με την οποία δήλωνε και επίσημα την πρόθεση και διάθεσή της να συνδράμει στην αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, είχε επίσης δηλώσει ότι η τράπεζα «όχι μόνο είναι άμεσα διαθέσιμη να καλύψει τις οφειλές των τευτλοπαραγωγών της ΕΒΖ, αλλά ταυτόχρονα, μαζί με τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου, δηλώνουμε έτοιμοι να συνδράμουμε τα μέγιστα για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας, μέσω στοχευμένης συμβολαιακής γεωργίας».

agronews.gr