Με ίδιο τιμολόγιο ΕΒΖ κι έκπτωση 50% στο σπόρο τα τεύτλα

Σε συμφωνία για το ίδιο τιμολόγιο με το περσινό και μείωση κατά 50% στο κόστος του σπόρου, το οποίο πέρυσι πλήρωναν μόνοι τους οι παραγωγοί, φαίνεται να καταλήγουν οι τευτλοπαραγωγοί με τη διοίκηση της ΕΒΖ, με την οποία πραγματοποίησαν συνάντηση το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Απριλίου.

Οι αποφάσεις αυτές τις βιομηχανίας θεωρούνται κίνητρα προς τους τευτλοπαραγωγούς, προκειμένου αυτοί να μπουν στα χωράφια και να σπείρουν τεύτλα, έστω και την τελευταία στιγμή, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα, με σκοπό να ανάψουν και φέτος τα καμίνια της ΕΒΖ.

«Αυτό σημαίνει ότι από δω και πέρα όποιος θέλει μπορεί να προμηθευτεί σπόρο από τη βιομηχανία στο Πλατύ, προκειμένου να προχωρήσει στη σπορά, για όσο βέβαια χρόνο απομένει, με στόχο να φτάσουν περί τα 20.000 με 30.000 τα στρέμματα που θα μπουν για φέτος», ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής  Μακεδονίας «Η Μακεδονία» Αθανάσιος Πίππας.

Κατά πως φαίνεται, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο στο Πλατύ και μόνο αν υπάρχουν αρκετά στρέμματα κι άλλο ένα, όπως ειπώθηκε αρμοδίως από τη βιομηχανία.

Αυτό που διαπραγματεύονται τώρα οι παραγωγοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, είναι τι θα γίνουν με τα ασυγκόμιστα 2.500 στρέμματα στην Ορεστιάδα.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι από τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν να πληρώνονται μέσω της Συνεταιριστική Τράπεζας Σερρών, οι Σερραίοι τευτλοπαραγωγοί, δεδομένου ότι είναι ήδη μέλη της τράπεζας και δεν χρειαζόντουσαν διαδικαστικά ώστε να ανοίξουν μερίδα για να προχωρήσει η διαδικασία της εξόφλησής τους. Εν τω μεταξύ, στελέχη της τράπεζας βρίσκονταν την Τρίτη και την Τετάρτη 10 και 11 Απριλίου ήταν στο Πλατύ, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα βρεθούν στη Λάρισα και την Ορεστιάδα, ώστε να τρέξει η διαδικασία, με στόχος ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχουν εξοφληθεί όλοι οι παραγωγοί.

Η ανακοίνωση της ΕΒΖ μετά τη συνάντηση

Από τη Διοίκηση της Ε.Β.Ζ. ανακοινώνεται η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για το έτος 2018.

Η εταιρεία διατηρεί την ίδια τιμολογιακή πολιτική όπως και το 2017.

Η Ε.Β.Ζ. στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους παραγωγούς επιπρόσθετα παρέχει έκπτωση 50% στο κόστος του σπόρου.

Καλούνται οι τευτλοπαραγωγοί να στηρίξουν την προσπάθεια της εταιρείας.

agronews.gr