Ερώτηση για τις ανυπολόγιστες ζημιές από χαλαζοπτώσεις στα χωριά του Δήμου Αμφίπολης

Ερώτηση για τις ανυπολόγιστες ζημιές από χαλαζοπτώσεις στα χωριά του Δήμου Αμφίπολης (ΠΕ Σερρών) κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Ανυπολόγιστο είναι το μέγεθος των ζημιών που προξένησε η σφοδρή χαλαζόπτωση το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μάη, στα χωριά του Δήμου Αμφίπολης της ΠΕ Σερρών (Άνω Αγγίστα, Μικρό Σούλι, Δόμηρo, κ.ά.).

Η σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης, σε συνδυασμό με το έντονο μπουρίνι, έγιναν αιτία για ζημιές σε πάνω από 10.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά, λίγο πριν τη συγκομιδή, χωρίς να υπάρχει από τον ΕΛΓΑ για την περιοχή δίκτυο αντιχαλαζικής προστασίας.

Επίσης, μεγάλες ζημιές από το χαλάζι προκλήθηκαν και στο ΔΔ Προβατά του Δήμου Σερρών και μάλιστα, λίγες μέρες μετά τις ζημιές στο ίδιο αγρόκτημα από τις έντονες βροχοπτώσεις το διήμερο 20 και 21 Μάη, που πλημμύρισαν τα χωράφια, χωρίς τη δυνατότητα άμεσης απορρόφησης του νερού από τη γη, με συνέπεια την καταστροφή μεγάλων εκτάσεων με φυτρωμένα βαμβάκια. Ζήτημα που ανέδειξε το ΚΚΕ και στη Βουλή (Ερώτηση 6250 / 25.5.2018).

Έρχονται οι ζημιές αυτές, για τους μικρομεσαίους καλλιεργητές των χωριών της περιοχής, να προστεθούν στις μεγάλες μειώσεις του αγροτικού τους εισοδήματος τα τελευταία χρόνια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από μεριάς ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, που στοχεύουν στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων, ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρά αγροτικά νοικοκυριά.

Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.)

Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές από βροχοπτώσεις στα χωριά Άνω Αγγίστα, Μικρό Σούλι, Δόμηρο, κ.ά. του Δήμου Αμφίπολης και το ΔΔ Προβατά του Δήμου Σερρών στην ΠΕ Σερρών, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

– Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.

– Οι αποζημιώσεις να είναι ακατάσχετες για τους πληγέντες παραγωγούς».