Πάνω από 23 λεπτά το σκληρό σιτάρι ως τον Σεπτέμβριο

Βελτιώνεται το κλίµα στην αγορά για το σκληρό σιτάρι, ενώ γενικεύεται η τιµή παραγωγού στα 19 λεπτά το κιλό, τουλάχιστον για τις καλές ποιότητες και ειδικά για τα σιτάρια της Θεσσαλίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda θέλουν να πυκνώνουν οι επαφές των εµπόρων µε τις οργανώσεις παραγωγών που διατηρούν αποθηκευµένες αξιόλογες ποσότητες, ενώ κανένας εµπορικός οίκος δεν συζητάει για εξαγωγή σε τιµή κάτω από τα 220 ευρώ ο τόνος FOB, την ώρα που τα τελευταία παλιά συµβόλαια για υποβαθµισµένο προϊόν εκτελούνται µε 190 ευρώ ο τόνος FOB.

Αξιόπιστος συνεταιριστής µε γνώση της κατάστασης στην αγορά τόνιζε στα µέσα της εβδοµάδας στην Agrenda ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα της παραγωγής στη Βόρεια Γαλλία, όπου καλλιεργούνται µεγάλες εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι, προϊόν το οποίο δύναται να επηρεάσει τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Εκτιµούσε µάλιστα ότι αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή έκπληξη το επόµενο διάστηµα, είναι πολύ πιθανό, µέχρι το Σεπτέµβριο, η εικόνα αγοράς του σκληρού να είναι τελείως διαφορετική από τη σηµερινή και φυσικά να αρχίσουν να καταγράφονται σηµαντικά υψηλότερα επίπεδα τιµών.

Να σηµειωθεί εδώ ότι το πρώτο «ρήγµα» στις τάξεις του εγχώριου εµπορίου επήλθε στα τέλη του περασµένου µήνα, όταν ο συνεταιρισµός Πλατυκάµπου που έχει συγκεντρώσει περί τους 2.5 χιλιάδες τόνους, κατάφερε να πετύχει µια πώληση σε ντόπιο έµπορο (Θεσσαλικά ∆ηµητριακά Μονοπρόσωπη ΕΠΕ– Μπαλούκας) στην τιµή των 23 λεπτών το κιλό, συµφωνία που δίνει το δικαίωµα στο συνεταιρισµό να κάνει αυτές τις µέρες εκκαθάριση στους παραγωγούς µε 21 λεπτά το κιλό.

Την ίδια στιγµή, τα ακραία καιρικά φαινόµενα στην Βόρεια Ευρώπη που πλήττεται από ξηρασία, αλλά και οι ισχυρές καταιγίδες στην Γαλλία, αναµένεται να κόψουν µερικούς εκατοµµύρια τόνους από την παραγωγή της ΕΕ, µια εκτίµηση που έχει επιβεβαιωθεί από πολλές υπηρεσίες, αφού οι ευνοϊκές συνθήκες στην Ισπανία δεν αρκούν για να ισορροπήσουν.  Στη Γαλλία µάλιστα, η µείωση υπολογίζεται στους 40 εκατ. τόνους.

 

Στα υψηλότερα επίπεδα του Ιουλίου

Οι ανησυχίες για την σοδειά της ΕΕ και της Μαύρης Θάλασσας στο σιτάρι και τα υπόλοιπα δηµητριακά, κρατούν σε σταθερά επίπεδα τις τιµές των δηµητριακών στις παγκόσµιες αγορές. Την Τετάρτη, τα µελλοντικά συµβόλαιο στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, επέκτειναν τα κέρδη τους στα υψηλότερα επίπεδα, αφού οι εκτιµήσεις για µειωµένη ποιότητα στο αµερικανικό καλαµπόκι και στην σόγια, καθώς και οι ανησυχίες για την παραγωγή σιταριού της Ευρώπης τράβηξαν την προσοχή των αγοραστών. Από την άλλη όµως, η τάση αυτή µετριάστηκε από το ισχυρό δολάριο καθώς και από την συνεχιζόµενη αβεβαιότητα που προκαλεί η εµπορική σύγκρουση των ΗΠΑ µε την Κίνα.

agronews.gr