Εκτός του χάρτη της Εξισωτικής 14 τοπικές κοινότητες των Σερρών

Εκτός εξισωτικής αποζημίωσης μένουν, προς το παρόν, 14 τοπικές Κοινότητες από τέσσερις δήμους του Νομού Σερρών. Οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων των δήμων Νιγρίτας, Εμμ. Παπά, Ν. Ζίχνης, και Ηράκλειας απέστειλαν έγγραφο διαμαρτυρίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την ένταξή τους με τα κριτήρια των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς ή ειδικά μειονεκτήματα.

Το θέμα προέκυψε, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ Σερρών, Νίκος Ρόιδος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν στην πρόταση για τη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών και ορεινών περιοχών της χώρας, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, είχαν απενταχθεί αρχικά όλες οι μειονεκτικές περιοχές του νομού, δηλαδή 86 κοινότητες. Στην παραπάνω διαβούλευση είχαν εφαρμοστεί δύο κριτήρια. Για να ενταχθεί μια κοινότητα στα φυσικά μειονεκτήματα έπρεπε να έχει πάνω από 60% ξερικές εκτάσεις και, επίσης, να μην υπερβαίνει το 80% του μέσου εισοδήματος της χώρας (τυπικής απόδοσης), το οποίο όμως εφαρμόστηκε σε επίπεδο νομού, βγάζοντας έτσι όλα τα χωριά εκτός εξισωτικής.

Τότε, εστάλη έγγραφο ζητώντας το δεύτερο κριτήριο του εισοδήματος να μην εφαρμοστεί σε επίπεδο νομού αλλά κοινότητας, αφού, σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει, οι 36 από τις 86 κοινότητες πληρούσαν τα κριτήρια της ευρωπαϊκής οδηγίας. Στα τέλη Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι υπήρξε νέα οριοθέτηση και ότι από τις 86 κοινότητες εντάχθηκαν τελικά οι 72 και οι 14 έμειναν εκτός. «Ανεπίσημα μάθαμε ότι τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν για την ένταξη των κοινοτήτων στην εξισωτική ήταν τρία. Επιπροσθέτως έπρεπε πάνω από το 25% της έκτασης της κοινότητας να είναι βοσκότοποι», τονίζει ο κ. Ρόιδος. Σύμφωνα με τους προέδρους των κοινοτήτων, πάνω από 250.000 στρέμματα πρόκειται να βγουν εκτός του νέου χάρτη, γεγονός που θα αποφέρει απώλεια εσόδων σχεδόν 3 εκατ. ευρώ.

ypaithros.gr