Σε έξαρση η γρίπη Η1Ν1, πως να προφυλάξετε τα παιδιά σας

Η εποχική γρίπη, ιδιαιτέρως η Η1Ν1, βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μετρώντας ήδη θανάτους. Την φετινή περίοδο κυρίαρχος είναι ο υπότυπος Α(Η1Ν1)pdm09, ο οποίος προκαλεί περισσότερες επιπλοκές και προσβάλλει επίσης νεότερα άτομα, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα όμορων βαλκανικών χωρών.

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
Βήχα
Πονόλαιμο
Μυαλγίες
Συνάχι
Πονοκέφαλο
Ρίγος
Αίσθημα κόπωσης
Διάρροια και εμέτους

9 συμβουλές για να προφυλάξετε το παιδί σας από τη γρίπη

* Προσπαθήστε να μην πηγαίνετε το παιδί σας σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο όπως σε σουπερμάρκετ, σε εστιατόρια, σε θέατρα, σε παιδότοπους ή σε παιδικά πάρτι με πολλά παιδάκια.

* Αν το παιδί σας δεν νιώθει καλά ή έχει βήχα κρατήστε το στο σπίτι και μην το αφήσετε να πάει παιδικό σταθμό ή σχολείο.Επικοινωνηστε με τον παιδίατρο σας.

* Κρατήστε το μακριά από ενήλικο ή παιδί που έχει ρινική καταρροή, φτερνίσματα ή βήχα.

* Αποτρέψτε το παιδί σας να παίξει με τα παιχνίδια ενός άρρωστου παιδιού.

*Μάθετε το παιδί σας να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με τα χέρια όταν βήχει ή φτερνίζεται και εν συνεχεία να τα πλένει σχολαστικά. Ετσι δεν θα κινδυνεύσουν να κολλήσουν άλλα παιδάκια που μπορεί να βρίσκονται πλάι του.

* Να πλένετε καλά τα χέρια σας προτού ακουμπήσετε το μωρό σας ή το παιδί σας, καθώς και προτού ακουμπήσετε τα παιχνίδια, τα ρούχα ή το φαγητό του. Μπορεί να του μεταδώσετε μικρόβια που μεταφέρετε. Μάθετε και στο παιδί σας να πλένει συχνά τα χέρια και τη μύτη του.

* Μάθετε στο παιδί σας να τρώει σωστά. Να αποφεύγει το έτοιμο φαγητό και αυτό που μπορεί να βρει στην καντίνα του σχολείου. Εκεί τα τρόφιμα δεν φυλάσσονται σωστά και μπορεί να έχουν σκονιστεί. Το καλύτερο είναι να παίρνει σάντουιτς και φρούτο από το σπίτι. Επίσης να τρώει πολλά λαχανικά, φρέσκα φρούτα, να πίνει φρέσκους χυμούς (όχι του εμπορίου) και 2-3 ποτήρια γάλα την ημέρα.

* Να ντύνετε το παιδί σας σωστά. Ούτε πολύ βαριά όταν δεν είναι απαραίτητο ούτε ελαφρά όταν κάνει κρύο.

* Να ανοίγετε τα παράθυρα του σπιτιού για να αερίζεται ο χώρος.