Παρέμβαση αστικής αναζωογόνησης του κέντρου των Σερρών υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση αστικής αναζωογόνησης του κέντρου της πόλης των Σερρών θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την έναρξη υλοποίησης των προβλεπόμενων έργων, τα οποία, όπως τόνισε «έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο των Σερρών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τόσο της περιοχής παρέμβασης, όσο και συνολικά του αστικού κέντρου, που είναι από τα μεγαλύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο δήμο Σερρών το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας προχωρά με ταχείς ρυθμούς και ήδη έχουν ενταχθεί τρεις παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,75 εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η ενεργειακή αναβάθμιση δυο σχολείων, πρόγραμμα για τους Ρομά και η πρώτη φάση των έργων αστικής αναζωογόνησης. Πρόκειται για δράσεις με τις οποίες δεν αλλάζουμε απλώς την εικόνα της πόλης, αλλάζουμε την ίδια την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, διότι συνδυάζουμε την αναγέννηση του αστικού χώρου με δράσεις, που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευσης, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στο έργο της αστικής αναζωογόνησης των Σερρών προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν το δημόσιο χώρο της πόλης, θα ενισχύσουν το αστικό πράσινο και θα μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση στο δημοτικό φωτισμό. Οι παρεμβάσεις αυτές θα συμβάλουν γενικότερα στηναισθητική βελτίωση της εικόνας του εμπορικού – διοικητικού κέντρου, στη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των πεζών και θα συντελέσουν στην ασφαλέστερη μετακίνηση των κατοίκων, καθώς και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών θορύβου.

Οι παρεμβάσεις ικανοποιούν πάγιες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης σε όρους λειτουργικής αναβάθμισης βασικών στοιχείων του αστικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε η περιοχή να γίνει πιο ελκυστική, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν οφέλη και στην οικονομική ζωή της πόλης.

Οι κύριοι άξονες των παρεμβάσεων είναι τρεις:

1.Ανάπλαση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού Ερμού (από το ύψος της συμβολής της με τον πεζόδρομο Κ. Καραμανλή έως και τη συμβολή της με τις οδούς Ελ. Βενιζέλου και Βασ. Βασιλείου).

2.Διαμόρφωση παιδικής χαράς επί της διασταύρωσης των οδών Δημογερόντων – Ν. Νικολάου.

3.Αντικατάσταση υφιστάμενων φωτιστικών και εξοπλισμού στο χώρο της πλατείας Ελευθερίας.

Εκτός από την ανάπλαση των πεζοδρομίων, προβλέπεται η τοποθέτηση περίπου 230 φωτιστικών τύπου LED και επιδαπέδιων. Η παιδική χαρά είναι έκτασης 280 τ.μ., ενώ θα τοποθετηθεί και νέος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός σε τρία σιντριβάνια.