Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας 2019: “Σκεφτείτε ισότιμα, οικοδομήστε έξυπνα, καινοτομήστε για αλλαγή”

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας 2019, στις 8 Μαρτίου, είναι

“Σκεφτείτε ισότιμα, οικοδομήστε έξυπνα, καινοτομήστε για αλλαγή”.

Το θέμα θα επικεντρωθεί σε καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, ιδίως στους τομείς των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και των βιώσιμων υποδομών.

Η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί μετασχηματιστικές αλλαγές, ολοκληρωμένες προσεγγίσεις και νέες λύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες , οι υπάρχουσες παρεμβάσεις δεν επαρκούν για την επίτευξη ενός πλανήτη 50-50 έως το 2030. Οι καινοτόμες προσεγγίσεις που διαταράσσουν την “συνήθη πρακτική” είναι κεντρικές για την άρση των διαρθρωτικών φραγμών για την αποφυγή καθυστερήσεων σε καμία γυναίκα και σε κανένα κορίτσι.

Η καινοτομία και η τεχνολογία παρέχουν πρωτοφανείς ευκαιρίες, ωστόσο οι τάσεις υποδεικνύουν ένα αυξανόμενο ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων και οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των μαθηματικών και του σχεδιασμού. Τους εμποδίζει να αναπτύξουν και να επηρεάσουν τις καινοτομίες που ανταποκρίνονται στο φύλο ώστε να επιτύχουν μετασχηματιστικά οφέλη για την κοινωνία. Από την κινητή τραπεζική μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων, είναι ζωτικής σημασίας οι ιδέες και οι εμπειρίες των γυναικών να επηρεάζουν εξίσου τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των καινοτομιών που διαμορφώνουν τις μελλοντικές μας κοινωνίες.

Αντικατοπτρίζοντας το θέμα προτεραιότητας CSW63 , το IWD 2019 θα εξετάσει τους ηγέτες της βιομηχανίας, τις νεοσύστατες εταιρείες που αλλάζουν το παιχνίδι, τους κοινωνικούς επιχειρηματίες, τους ακτιβιστές της ισότητας των φύλων και τις γυναίκες καινοτόμους για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία μπορεί να απομακρύνει τα εμπόδια και να επιταχύνει την πρόοδο στην ισότητα των φύλων. σε κοινωνικά συστήματα που ανταποκρίνονται στο φύλο και δημιουργούν υπηρεσίες και υποδομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών.

Στις 8 Μαρτίου 2019, γιορτάζουμε ένα μέλλον στο οποίο η καινοτομία και η τεχνολογία δημιουργούν άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση συστημάτων χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεσματικών υπηρεσιών και βιώσιμων υποδομών για την επιτάχυνση της επίτευξης των ΣΔΑ και της ισότητας των φύλων . http://www.unwomen.org/en/news/stories/2018/10/announcer-iwd-2019-theme

Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO τα τελευταία 20 χρόνια περιοδικώς βραβεύει Γυναίκες που για πολλά χρόνια βρίσκονται στους χώρους κοινωνικής προσφοράς .

Για το 2019 επελέγη η κ Ελένη Μάλαμα για την πολύχρονη ουσιαστική συμμετοχή της στο δυσκολότερο κοινωνικό χώρο της πόλης μας, το Γεροκομείο Σερρών.