Παρουσιάστηκε η εφαρμογή “clean serres”

Την εφαρμογή “Clean Serres!” , για συσκευές έξυπνων κινητών (smartphones),  που  διατίθεται δωρεάν στους χρήστες, παρουσίασαν σήμερα Δευτέρα 18 Μάρτιου 2019, στο Δημαρχείο , οι Νέοι της ΟΥΝΕΣΚΟ Σερρών και την έθεσαν στην διάθεση του δήμου Σερρών.

Η “Clean Serres!” είναι μια καινοτόμα και συλλογική δράση, την διαθέτει στην πόλη των Σερρών   ο Όμιλος UNESCO Σερρών,  με  στόχο να ξεσηκώσει τους νέους ώστε να γίνει ο καθένας τους ένας τοπικός ρεπόρτερ και επόπτης του περιβάλλοντος της γειτονιάς του, αλλά και του Δήμου Σερρών ευρύτερα . Αναφέρεται σε  θέματα που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα (πχ. κατεστραμμένα παγκάκια, σιντριβάνια, συνθήματα σε δημόσιους χώρους), ατυχήματα (πχ. σπασμένοι σωλήνες νερού) και έκτροπα της πόλης (πχ.  παρατημένοι μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών). Για όλα αυτά, ο Δήμος Σερρών είναι υπεύθυνος στις περισσότερες των περιπτώσεων ή οφείλει να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επιληφθούν.

Η λειτουργία όμως του δημοσίου (πχ. Έλλειψη συντονισμού μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών) σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν επιτείνει αυτά τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Αν όμως μπορούσε ο καθένας να αναφέρει τα προβλήματα που συναντά στο αρμόδια υπηρεσία, το πιο πιθανό είναι ότι θα είχε άμεση ανταπόκριση με διευθέτηση του προβλήματος.

Σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα προσπαθεί να απαντήσει ο Όμιλος ΟΥΝΕΚΟ Σερρών  με την δράση “Clean Serres!”.

 Η δράση “Clean Serres!”   εντάσσεται στο πλαίσιο «ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών- Τομέας Μακεδονίας Θράκης.

Η δράση αυτή βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ τυχαίων εθελοντών/ρεπόρτερς, συγκεκριμένων εθελοντών (με ρόλο συντονιστικό ή διεκπεραιωτικό) και των υπηρεσιών του Δήμου Σερρών.

Στην παρουσίαση  “Clean Serres!”, από πλευράς δήμου Σερρών συμμετείχαν  ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Παντελής  Χραπας , και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητας Πέτρος Δασκαλοπουλος.

Η  πρόεδρο της UNESCO Καίτη Εμμανουηλίδου ,  ο προγραμματιστής της εφαρμογής “clean- Serres”, web developer Βασίλης Τριανταφύλλου, και ο εκπαιδευτής Παναγιώτης Μωυσίδης, παρέδωσαν στο δήμο Σερρών  ένα εργαλείο – ανοιχτό προς όλους τους πολίτες ,  που θα βοηθήσει τα καθήκοντα των υπηρεσιών για καλύτερη και καθαρότερη πόλη.

Για να επιτευχτεί αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων των πολιτών και φορέων.

Η συνεργασία ακολουθεί τα εξής βήματα: ο τυχαίος εθελοντής εντοπίζει το πρόβλημα και με μια εφαρμογή στο έξυπνο κινητό (smartphone) του, στέλνει την πληροφορία  στο συγκεκριμένο εθελοντή. Αυτός/ αυτή αξιολογεί την πληροφορία και την αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία. Η υπηρεσία διορθώνει το πρόβλημα (αν είναι απλό άμεσα, αν δεν είναι τότε το δρομολογεί) και στέλνει αναφορά στο συγκεκριμένο εθελοντή και αυτός/ αυτή με τη σειρά της στην ιστοσελίδα του “Clean Serres!”.

Η δράση “Clean Serres!” περιλαμβάνει ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων που θα κατηγοριοποιεί πιθανά περιβαλλοντικά προβλήματα των Σερρών  αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σερρών, την χρήση της  εφαρμογής για smartphones), την εκπαίδευση/ενημέρωση χρηστών εφαρμογής (συγκεκριμένοι εθελοντές και δήμος  Σερρών) και την καμπάνια στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη διείσδυση της εφαρμογής στους νέους .