Ο υποψήφιος για την τοπική κοινότητα Σερρών κ.Βαλάντης Μακράκης στο μικροσκόπιο του goserres

“Ανακρίναμε” τον υποψήφιο για το τοπική κοινότητα Σερρών με το συνδυασμό του Αλέξανδρου Χρυσάφη, “Συμμαχία Σερραίων”, κ. Βαλάντη Μακράκη, για το πως βλέπει τις Σέρρες μετά τις εκλογές και τις προσπάθειες που προτίθεται να καταβάλει, εφόσον ο λαός των Σερρών τον τιμήσει με την ψήφο του

 

Διαβάστε τι απάντησε στις ερωτήσεις μας:

Ποια είναι μέχρι τώρα η πορεία σας και ενασχόληση με τα κοινά και τι σας έκανε να επιλέξετε να είστε υποψήφιος στην τοπική κοινότητα Σερρών;

Η πορεία μου με την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκινά το 2014 με τον Κ.Μελίδη. Έκτοτε πλέον είμαι δημοτικός σύμβουλος με την ελάσσονα αντιπολίτευση. Ο λόγος με την ενασχόληση μου στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένας. Μην ρωτάς τι έχουν κάνει οι άλλοι για σένα, ρώτα εσένα τι έχεις κάνει για τους συμπολίτες σου, αν μπορείς να βοηθήσεις και δεν το κάνεις τότε μην ρίχνεις ευθύνες σε άλλους. Μην αφήνεις να αποφασίσουν για σένα χωρίς εσένα.

Το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές αναμένεται να είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα λόγω της απλής αναλογικής, τι πιστεύετε ότι θα χρειαστεί για μια αποτελεσματική διοίκηση;

Ύστερα από πολλά χρόνια έρχεται στο εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό; Συμμετοχή αρκετών δημοτικών συμβούλων, δηλαδή αρκετοί αντιπρόσωποι, που το μόνο κοινό που θα τους ενώνει είναι ένας καλύτερος Δήμος. Πιο λειτουργικός. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται για μια αποτελεσματική διοίκηση είναι ο διάλογος. Να μπορούν να ακούγονται όλες οι φωνές, διότι αυτό μας επιτάσσει το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Όχι ακραίες φωνές, φωνές που το μόνο όφελος τους είναι ένας καλύτερος Δήμος.

Ποιος είναι πιστεύεται ο τομέας που θα μπορούσατε να είστε χρήσιμος και να βοηθήσετε;

Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκίνησε από τους Συνοικισμόυς Αγίου Αθανασίου και Φλωρίνης. Δύο συνοικίες τόσο κοντά από το κέντρο, μόλις 1,5 χιλιόμετρο, αλλά χιλιάδες μίλια μακριά από το βλέμμα τον εκάστοτε δημάρχων. Ό σκοπός μου είναι ένας, να πείσω το δημοτικό συμβούλιο να επενδύσει στις συνοικίες των Ρομά, διότι έτσι επενδύουν στον πολιτισμό, στην εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων, στην καταπολέμηση μικρών ή μεγάλων εγκληματικών ενεργειών.  Σε έναν Δήμο με ίσα δικαιώματα αλλά και ίσες υποχρεώσεις. Άν καταφέρω αυτό, πιστεύω πως θα έχω βάλει κι εγώ ένα λιθαράκι για την ευημερία αυτής της Πόλης. Κλείνοντας την απάντηση μου θα τονίσω το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο των Σερρών που πρέπει να επιλυθεί οριστικά και θα συμβάλλω τα μέγιστα σ΄αυτό.

Σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθεί έμφαση από τη νέα διοίκηση;

Η νέα διοίκηση το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να δώσει το καλό παράδειγμα. Π.Χ. μιλάμε για το κυκλοφοριακό μέσα στην πόλη, ζητάμε από τούς πολίτες να αφήσουν το αυτοκίνητο εκτός κέντρου και να χρησιμοποιήσουν τα αστικά μέσα συγκοινωνίας την ώρα που εμείς, Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι δεν το κάνουμε. Μπορούμε πιλοτικά όλα τα μέλη του Δ.Σ. να κυκλοφορούμε με ποδήλατο στο κέντρο για να ενθαρρύνουμε και άλλους. Άρα θα πρέπει πρώτα να δώσουμε έμφαση στην αλλαγή κουλτούρας από τους τοπικούς άρχοντες.

Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά σημεία της πόλης μας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε και ποια τα αδύναμα που πρέπει να βελτιώσουμε;

Πιστεύω ότι το δυνατό  σημείο της πόλη μας είναι ο παλαιός γραφικός τής χαρακτήρας. Τα στενά της που συνεχώς μαζεύουν και περισσότερο κόσμο. άρα μία καμπάνια πού θα αναδείξει όλα αυτά τα γραφικά σημεία, την Ακρόπολη μας, τα τόσο όμορφα Μουσεία που έχουμε στην πόλη, αλλά και το Αυτοκινητόδρομιο. Όλα αυτά φυσικά πρέπει να βελτιωθούν. Δεν πρέπει να υπάρχουν π.χ. εμφανείς κάδοι σκουπιδιών σε όλα αυτά τα γραφικά σημεία, αλλά υπόγεια. Ούτε γύρω από τα κεντρικά Μουσεία.

Τι σας έκανε να «συστρατευθείτε» με τον Αλέξανδρο Χρυσάφη;

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης είναι ένας Άνθρωπος με περγαμηνές και αναγνωρισμένος από όλους τους Σερραίους, γνωστός για τον έντιμο βίο του και για την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Όλα αυτά με έκαναν να συστρατευθώ μαζί του. Προπάντων όμως είναι ο Άνθρωπος του διαλόγου και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.