American Dream: Από το Ζευγολατιό στο Yale με υποτροφία!!

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 28 Μαρτίου τα φώτα ήταν αναμμένα στο δωμάτιο 44 της μαθητικής εστίας «Νιάρχος» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.

Το ρολόι έδειχνε 01:00 και η Κατερίνα Καργιώτη αγωνιούσε, καθώς περίμενε -από λεπτό σε λεπτό- την απάντηση του… YALE στην αίτηση που είχε στείλει για υποτροφία. Μπαίνει στη σελίδα του πανεπιστημίου, επιλέγει το application portal και ξαφνικά ένα βίντεο προβάλλει στην οθόνη. Ενα απλό «congratulations!», υπό τους ήχους του ύμνου του παγκόσμια ξακουστού πανεπιστημίου και τη φωτογραφία ενός… μπουλντόγκ. Είναι ο Handsome Dan, μασκότ του Yale.

Η Κατερίνα Καργιώτη κοιτάει σαστισμένη την οθόνη. Αδυνατεί να συνειδητοποιήσει πως εκείνη την ιστορική στιγμή η ζωή της έχει αλλάξει. Για λίγα δευτερόλεπτα σκέφτεται την αφετηρία… το μικρό Ζευγολατιό Σερρών, τον ενδιάμεσο κομβικό σταθμό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και τον τελικό προορισμό, το Yale. «Ή μήπως είναι ένας ακόμη σταθμός;», προλαβαίνει να αναρωτηθεί. Από την υπερένταση δεν κοιμήθηκε. Εκανε βόλτες μέσα στο δωμάτιο σκεπτόμενη το μέλλον, το Yale, το διάβασμα, τις προοπτικές, τη ζωή στο Κονέκτικατ…

Η συγκινητική ιστορία της Κατερίνας Καργιώτη αποτελεί έμπνευση για μικρούς και μεγάλους. Μια κοπέλα από ένα μικρό χωριό κυνήγησε και πέτυχε τους στόχους της. Γεννήθηκε το 2001 στις Σέρρες και μεγάλωσε στο Ζευγολατιό, των 150 κατοίκων. Η οικογένειά της ασχολείται με αγροτικές καλλιέργειες. Τελειώνοντας την Γ’ τάξη του Γυμνασίου στο Στρυμονικό, αναζητούσε τρόπους να φύγει από τις Σέρρες, να κυνηγήσει τα όνειρά της, να κάνει κάτι σημαντικό. Εψαξε στο Διαδίκτυο αναζητώντας σχολεία που θα της προσφέρουν διέξοδο. «Είχα τρέλα με τη Φυσική και έψαχνα τρόπους να έχω περισσότερες ευκαιρίες», λέει. Η έρευνα την οδήγησε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπου συμμετείχε σε εξετάσεις υποτροφιών μαζί με παιδιά τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κατάφερε να λάβει πλήρη υποτροφία και για τις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου της Σχολής, το κατώφλι της οποίας πέρασε για πρώτη φορά ως μαθήτρια τον Σεπτέμβριο του 2016. Ηταν η πρώτη φορά που αποχωριζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα την οικογένειά της, αλλά προσαρμόστηκε εύκολα.

Μεθοδικά, άρχισε να προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της, ή καλύτερα… άλμα της. Είχε βάλει στόχο να συνεχίσει τις σπουδές της σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Μπήκε στο πρόγραμμα Study USA της Σχολής και άρχισε την προετοιμασία. «Πραγματικά, ήταν μια ευχάριστη πρόκληση η προετοιμασία. Είχε τις ευκολίες αλλά και τις δυσκολίες της. Ομως, πάντα σε λογικό πλαίσιο», υπογράμμισε. Το καλοκαίρι του 2017 πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι της στις ΗΠΑ, ενώ το περσινό καλοκαίρι τη βρίσκει να εργάζεται εθελοντικά στο εργαστήριο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Σχολή. «Επρόκειτο για μια μοναδική εμπειρία. Με έφερε με επαφή με την έρευνα, με έναν εξαιρετικό Αμερικανό επιστήμονα, αλλά και με πολλές… σκνίπες, καθώς αυτό ήταν το πεδίο της έρευνας», τόνισε.

Ξεκινά την Γ’ τάξη του Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2018. Μετά από μερικές εβδομάδες κάνει αίτηση για υποτροφία σε 20 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με πρώτη επιλογή το YALE. Εξι από αυτά τη δέχθηκαν με πλήρη υποτροφία, ενώ σε ακόμη επτά βρίσκεται σε λίστα αναμονής. «Ο κύβος ερρίφθη. Μετά τη θετική απάντηση του YALE, δεν έχω τίποτα να περιμένω», ξεκαθάρισε. Το μοναδικό δίλημμα που αντιμετωπίζει είναι το τι θα σπουδάσει στο YALE. «Μου αρέσει η Φυσική, αλλά μου αρέσει και η Πολιτική. Μάλλον θα κάνω και τα δύο και να αποφοιτήσω με δύο πτυχία», είπε με αποφασιστικό τόνο.

Η Κατερίνα Καργιώτη αρχίζει σιγά-σιγά να συνειδητοποιεί την επερχόμενη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της. Το μυαλό της βρίσκεται στο Κονέκτικατ και στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο ξακουστό YALE. Παράλληλα, συμβουλεύει τους συνομηλίκους της, αλλά και τους νεότερους από αυτήν, να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα.

«Χρειάζεται δουλειά. Επιμονή και υπομονή», λέει. Γνωρίζει ότι έχει ήδη γίνει το «πρόσωπο» της χρονιάς στο Ζευγολατιό. Το σόι της καμαρώνει για την επιτυχία, ενώ ο ταχυδρόμος του χωριού παραδίδει σχεδόν καθημερινά στην οικογένεια φακέλους με αποστολέα το YALE, καθώς πρέπει να σταλούν πολλά έγγραφα και πιστοποιητικά για να ολοκληρωθεί η εγγραφή της. Να σημειωθεί ότι τη φετινή χρονιά ακόμη πέντε μαθητές του ΓΕΛ της Σχολής εξασφάλισαν πλήρη υποτροφία από φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος