Βιωματικό σεμινάριο “Δημιουργούμε ηχοϊστορίες για παιδιά με προβλήματα όρασης”

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων) σε συνεργασία με το 4ο ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας (Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής) θα πραγματοποιήσει βιωματικό σεμινάριο με τίτλο:

«Δημιουργούμε ηχοϊστορίες για παιδιά με προβλήματα όρασης»

 Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Σερρών (17.30-20.30 μ.μ.).

Οι «Ηχοϊστορίες για παιδιά με προβλήματα όρασης» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται το σχολικό έτος 2018-19 στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω» από 5 νηπιαγωγεία της Διεύθυνσής μας (2ο, 7ο, 10ο, 29ο Νηπιαγωγεία Σερρών και Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου). Στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • Η δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου αφηγήσεων για παιδιά που έχουν προβλήματα όρασης που βασίζονται σε γνωστά παραμύθια ή διηγήματα ή θα αποτελούν προϊόν δημιουργίας των μαθητών
  • Η ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τα άτομα με αναπηρίες και ειδικότερα τα άτομα με προβλήματα όρασης
  • Η συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες και φορείς, οργανισμούς & επιχειρήσεις με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων για τη δημιουργία και την ηχογράφηση των ιστοριών
  • Η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Η δημιουργία μιας ψηφιακής στέγης που θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και τα επόμενα χρόνια
  • Η προσέγγιση επιμέρους θεμάτων πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το θέμα της ιστορίας
  • Η καλλιέργεια των οπτικοακουστικών δεξιοτήτων των μαθητών
  • Η καλλιέργεια της ενεργού πολιτειότητας των μαθητών και μιας κουλτούρας εθελοντισμού στο σχολείο και την κοινωνία.

Το αποθετήριο αυτό δημιουργήθηκε πέρσι (https://ixoistories.gr) από τον κ. Βασίλη Εφόπουλο, Συντονιστή Εκπαιδευτικού έργου πληροφορικής του 4ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας. Στόχος, λοιπόν, του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών ως προς επιμέρους θέματα του προγράμματος αυτού, ώστε να υλοποιήσουν την αντίστοιχη δράση στη σχολική τους τάξη δημιουργώντας τις δικές τους ιστορίες. Το σεμινάριο δηλαδή απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που στη διάρκεια του σχολικού έτους θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα δημιουργώντας με τους μαθητές τους τις δικές τους ηχητικές ιστορίες (που μπορεί να είναι δημιουργία των μαθητών ή μεταφορά γνωστών παραμυθιών, λαϊκών μύθων, διηγημάτων κλπ).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, γενικής και ειδικής αγωγής και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα πεδία:

  • Παρουσίαση του προγράμματος «Ηχοϊστορίες»
  • Περιγραφή του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω»
  • Η τεχνική της αφήγησης στο σχολικό περιβάλλον
  • Επεξεργασία ήχου και εικόνας

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να το δηλώσουν ως τις 6 Δεκεμβρίου (στο serreschools@gmail.com) δηλώνοντας σχολική μονάδα, ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, τάξη, αριθμό μαθητών, τηλέφωνο προσωπικό επικοινωνίας και προσωπικό email.