Σε επιφυλακή κτηνοτρόφοι και αρμόδιες υπηρεσίες για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτροπή εμφάνισης και εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας. Μετά από την Ξάνθη και τη Δράμα, όλος ο Νομός Σερρών, και ειδικότερα τμήμα του που βρίσκεται 20 χλμ. από τα σύνορα, έχει μπει σε αυξημένη επιτήρηση, ενώ στον Νομό Θεσσαλονίκης υπήρξε πριν από λίγες ημέρες «κόκκινος» συναγερμός, μετά από εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων σε σφαγείο του Λαγκαδά.

Το γεγονός αυτό έθεσε σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τα μέτρα βιοασφάλειας να είναι αυξημένα και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων να είναι καθημερινή. Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην ΠΕ Σερρών, Λεωνίδας Βαρούδης, υπογράμμισε ότι και στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν παρόμοια περιστατικά, αφού ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία για την επιβεβαίωση η μη ενός ύποπτου δείγματος.

«Είμαστε εδώ και μήνες σε κατάσταση συναγερμού. Είναι μια δύσκολη εποχή για την αγορά και για το ντόπιο κρέας και οι κτηνίατροι θέλουν το κοινό να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Για αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και ανάλογα περιστατικά αφού πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι», επισημαίνει.

Πηγή: ypaithros.gr