ΠΑΜΑΚ: Συγκεντρώνονται βιβλία για τις φυλακές Διαβατών και Νιγρίτας

Μια ιδιαίτερα αξιέπαινη δράση πραγματοποιείται από τις 8 Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τον Οργανισμό Εκδόσεων του Πανεπιστημίου να συγκεντρώνει βιβλία, τα οποία θα δοθούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων σε Διαβατά Θεσσαλονίκης και Νιγρίτα Σερρών.

Ο Οργανισμός Εκδόσεων προσφέρει βιβλία του εκδοτικού του οίκου και καλεί φοιτητές και πολίτες να συγκεντρώσουν βιβλία που έχουν χρησιμοποιήσει και να τα προσκομίσουν στο ΠΑΜΑΚ, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν ξανά… “ζωή” στα χέρια ανθρώπων που τα χρειάζονται πραγματικά.

Τα βιβλία συγκεντρώνονται στο ισόγειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο χώρο των εκδόσεων από τις 09.00 έως τις 15.00 καθημερινά. Για όσους μένουν εκτός Θεσσαλονίκης και θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια υπάρχει η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής ενώ ήδη γίνονται επαφές με χώρους σε άλλες πόλεις, ώστε να συγκεντρωθούν βιβλία και εκεί.

Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το περιεχόμενο, με όλα τα είδα βιβλίων να είναι “ευπρόσδεκτα” για να μεταφερθούν στις βιβλιοθήκες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Η συγκέντρωση των βιβλίων ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιανουαρίου ενώ, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, θα δοθεί παράταση για τη συγκέντρωση ακόμη περισσότερων βιβλίων.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Οργανισμού Εκδόσεων του ΠΑΜΑΚ, Ιωάννα Δανδέλια, η οποία τόνισε πως τα βιβλία θα δοθούν σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη: “Εμείς πιστεύουμε γενικότερα στην ανάγκη για μεγαλύτερη διοχέτευση βιβλίων και μεγαλύτερη εκδοτική παραγωγή. Ταυτόχρονα πιστεύουμε στην ανάγκη του να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες κοντά σε περισσότερα βιβλία. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική πρωτοβουλία που βρίσκεται μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα διότι πραγματικά μέσω αυτών δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν, όταν κάποια στιγμή μπορέσουν να βγουν από αυτά τα καταστήματα, να έχουν περισσότερες γνώσεις. Οι εκδόσεις του ΠΑΜΑΚ αποφάσισαν φέτος ως ένα δώρο γιορτών να καλέσουν όλο τον κόσμο για να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα βιβλία γίνεται και να φτάσουν σε αυτούς τους ανθρώπους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Δανδέλια μάλιστα τόνισε πως, αν και δράση μετράει μόνο δύο ημέρες, ήδη έχουν συγκεντρωθεί κάποια βιβλία: “Έχουμε ήδη ξεκινήσει να μαζεύουμε τα πρώτα βιβλία. Λογοτεχνικά κείμενα, εκπαιδευτικά βιβλία, μυθιστορήματα, βιβλία που έχουν ‘σημαδέψει’ την ελληνική αλλά και την ξένη λογοτεχνία. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους αναγνώστες που βρίσκονται στα σωφρονιστικά καταστήματα να ‘ταξιδέψουν’ με ένα βιβλίο, γιατί η θέλησή τους για μάθηση δε σταματά ποτέ παρόλο που βρίσκονται πίσω από τοίχους και κελιά”, σημείωσε.

Τέλος, η κ. Δανδέλια ανέφερε πως “είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση. Στόχος του Οργανισμού είναι να συγκεντρωθούν βιβλία και εκτός Θεσσαλονίκης αλλά και να δοθούν σε περισσότερα καταστήματα κράτησης”.

ThessToday.gr