Επίσκεψη 45 προσκόπων από Θεσσαλονίκη στη “Μάχη των Οχυρών”

45 Προσκόπους από την Θεσσαλονίκη φιλοξένησε ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη Νέο Πετρίτσι Σερρών στις αρχές του έτους. Οι Πρόσκοποι επέλεξαν τον Νέο Πετρίτσι με σκοπό την πραγματοποίηση χειμερινής εκπαίδευσης.

Με αιχμή του δόρατος την Μάχη των Οχυρών πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις στον τομέα της Σπηλαιολογίας και της Λαογραφίας στην ευρύτερη περιοχή. Η υποδοχή τους έγινε το απόγευμα της Παρασκευής από το Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Πετριτσίου και τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για το κύριο αντικείμενο της εκπαίδευσης, δηλαδή για τη Μάχη των Οχυρών. Αμέσως μετά οι Πρόσκοποι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας και ξεκίνησαν την έρευνα για την Ιστορία του τόπου. Επισκέφθηκαν το Οχυρό Ρούπελ, τα ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου και τον Σύλλογο Σπηλαιολόγων στο Σιδηρόκαστρο.

Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιανουαρίου 2020 έπαιξαν το μεγάλο παιχνίδι του «χαμένου θησαυρού». Με ευθύνη του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του Νέου Πετριτσίου καρτελάκια με τα ονόματα των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα στην μάχη των Οχυρών. Μοιράσθηκαν χάρτες του χωριού στους προσκόπους και ξεκίνησε ο αγώνας για συλλογή των ονομάτων. Η ομάδα που βρήκε τα περισσότερα χαρτάκια κέρδισε στο παιχνίδι. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Νέου Πετριτσίου, έκαναν έναν κύκλο γύρω από την Ελληνική σημαία και διάβασαν τα ονόματα των πεσόντων, πραγματοποιώντας μια συγκινητική αναφορά απόντων. Ήταν η πιο δυνατή στιγμή της παρουσίας των προσκόπων στο Νέο Πετρίτσι… Τίμησαν με την καλύτερο τρόπο τους ήρωες του τόπου!

Το πρωί της Κυριακής 5 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πορεία. Εξερεύνησαν την περιοχή γύρω από το Οχυρό Παλιουριώνες. Ήταν ένα από τα 17 οχυρά που αντιστάθηκαν και δεν τα κατέλαβαν ΠΟΤΕ οι Γερμανοί. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας, η οποία είναι βιδωμένη ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στο σκυρόδεμα του οχυρού.

Το βράδυ της Κυριακής το σύνολο των Προσκόπων συγκίνησε τους θαμώνες των καταστημάτων της κεντρικής πλατείας του Νέου Πετριτσίου με τα παραδοσιακά κάλαντα των Φώτων που έψαλλαν σε ΟΛΑ τα καταστήματα, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Οι Πρόσκοποι κέρασαν γλυκίσματα τους ντόπιους και ευχήθηκαν ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ. Την επομένη (ανήμερα Θεοφανείων) έκλεψαν τις καρδιές των παρευρισκομένων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου εκκλησιάστηκαν και συνόδευσαν τον Σταυρό μέχρι το ρέμα της Σουλτανίτσας, όπου αγιάσθηκαν τα ύδατα.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης των Προσκόπων ήταν η διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας παίρνοντας συνεντεύξεις από τους κατοίκους του Νέου Πετριτσίου σχετικά με την Μάχη των Οχυρών και την λαογραφία του χωριού. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην τελετή λήξης της εκπαίδευσης που έγινε την Δευτέρα το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του παλαιού Δημαρχείου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας των προσκόπων αναπτύχθηκαν δεσμοί με συνομηλίκους τους από το Νέο Πετρίτσι. Έγινε ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας και δημιουργήθηκαν νέες φιλίες. Οι Πρόσκοποι φεύγοντας εξέφρασαν την επιθυμία να ξανάρθουν στην περιοχή, την Ιστορία της οποίας είχαν ως κύριο αντικείμενο της χειμερινής τους εκπαίδευσης.

Θερμές ευχαριστίες:

  •  στην Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου Νέου Πετριτσίου που διέθεσε το κτίριο για την διαμονή των Προσκόπων.

στο Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Πετριτσίου για την άψογη συνεργασία, που ανέδειξε τον Νέο Πετρίτσι ως έναν ΦΙΛΟΞΕΝΟ προορισμό για νέους