Πως χρησιμοποιούμε έναν πυροσβεστήρα διοξειδίου του άνθρακα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πυροσβεστήρων. Οι πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα είναι από τους πιο συνηθισμένους. Μπορείτε να τους αναγνωρίσετε από το κόκκινο περίβλημα τους, με μια μαύρη λωρίδα που δείχνει ότι το περιεχόμενο είναι διοξείδιο του άνθρακα. Το περιεχόμενο ενός πυροσβεστήρα αναγράφεται επίσης και επάνω στον πυροσβεστήρα, συνήθως με λευκά γράμματα. Είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε αν ο πυροσβεστήρας σας είναι μοντέλο CO2 ή άλλος τύπος. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν δείτε μια πυρκαγιά, προτού χρησιμοποιήσετε ακόμη και τον πυροσβεστήρα διοξειδίου του άνθρακα, είναι να γνωστοποιήσετε στους υπόλοιπους ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο ότι υπάρχει πρόβλημα. Εάν υπάρχει συναγερμός, χρησιμοποιήστε τον για να ειδοποιήσετε τους άλλους ανθρώπους στο κτίριο. Εάν δεν υπάρχει συναγερμός, φροντίστε να γίνει γνωστό από άνθρωπο σε άνθρωπο. Καλέστε την πυροσβεστική υπηρεσία προτού επιχειρήσετε να σβήσετε την φωτιά και μην προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε αν δεν ξέρετε τι να κάνετε.

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι ο πυροσβεστήρας CO2 είναι πραγματικά το σωστό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μπορεί να αντιμετωπίσει τις περισσότερες πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων εύφλεκτων υγρών, αερίων και ηλεκτρικών πυρκαγιών. Ωστόσο, η πίεση στην οποία λειτουργεί ο πυροσβεστήρας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αντικείμενα αφού μικρά κομμάτια πάγου μπορούν να πεταχτούν  έξω από αυτό. Οι πυροσβεστήρες CO2 δεν χρησιμοποιούνται συνήθως γύρω από τους υπολογιστές λόγω της πιθανότητας ζημιάς. Αντ ‘αυτού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας άλλος τύπος πυροσβεστήρα. Για τις περισσότερες περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος οι πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα είναι μια καλή επιλογή, επειδή δεν αφήνουν πίσω τους καθόλου σκόνη ή επιβλαβή υπολείμματα. Ορισμένοι ξηροί χημικοί πυροσβεστήρες περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και όλοι αφήνουν πίσω τους ένα χάος.

Οι πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα κάνουν πολύ θόρυβο όταν χρησιμοποιούνται, οπότε μην εκπλαγείτε. Στοχεύστε στη βάση της φλόγας, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται το καύσιμο υλικό, όχι στις κορυφές. Εάν έχετε αμφιβολίες για το αν κάνετε τα πράγματα σωστά, ή αδειάζετε τον πυροσβεστήρα χωρίς να σβήνετε τη φωτιά, εγκαταλείψτε αμέσως την περιοχή. Είναι καλύτερα να είστε ασφαλής. Ο πυροσβεστήρας σας δεν είναι το μόνο πράγμα που είναι χρήσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μια κουβέρτα πυρκαγιάς είναι μια εξαιρετική λύση για οποιαδήποτε πυρκαγιά. Πάντα φροντίστε να κρατάτε την κουβέρτα με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει τα χέρια σας.

Ποτέ μην περπατάτε σε μια περιοχή όπου υπήρχε πυρκαγιά, ακόμα και αν έχετε χρησιμοποιήσει έναν πυροσβεστήρα στο σημείο αυτό. Μπορεί να ξαναρχίσει, ή θα μπορούσατε να διαπιστώσετε ότι τα αναλώσιμα CO2 του πυροσβεστήρα σας εξαντλούνται απροσδόκητα. Έπειτα από την χρήση τους και σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία η αναγόμωση  πυροσβεστήρων γίνεται κάθε 5 χρόνια σε πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως και αφρού, ενώ σε πυροσβεστήρες CO2 ακόμη και αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κάθε 10 χρόνια. Πραγματοποιήστε συντήρηση σε όλους τους πυροσβεστήρες το συντομότερο δυνατόν μετά τη χρήση τους, για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμοι για το επόμενο πιθανό ατύχημα.