Σέρρες: Θεμελίωση του νέου διυλιστηρίου νερού στον Αη- Γιάννη

Ο θεμέλιος λίθος ενός σημαντικού έργου – του νέου διυλιστηρίου νερού στις Σέρρες- τέθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Αη Γιάννης από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα , τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σερρών Αλέξανδρο Χαλκιόπουλο.

Οι προσπάθειες για δημιουργία του έργου ξεκίνησαν από το 2008  με καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Κ.Μ και του Περιφερειάρχη και των πρώην δημάρχων Πέτρου Αγγελίδη και Γιάννη Βλάχου που ήταν παρόντες στην τελετή θεμελίωσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.885.000 εκ. ευρώ, προ ΦΠΑ και χρηματοδοτείται κατά 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Απ. Τζιτζικώστας: Σημαντική μέρα για την  Κεντρική Μακεδονία

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις Σέρρες και όλη την Κεντρική Μακεδονία. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με ευρωπαϊκούς πόρους 5.885.000 ευρώ το νέο διυλιστήριο των Σερρών, που όχι μόνο θα καλύψει τις υδροδοτικές ανάγκες της πόλης, αλλά θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότησή της τα επόμενα πολλά χρόνια, θα συμβάλλει στην έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων, ενώ θα διασφαλίσει πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στον Δήμο και στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το νέο Διυλιστήριο  υπηρετεί  το στόχο της έξυπνης διαχείρισης των υδατικών πόρων διασφαλίζοντας παράλληλα περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη.

Αλ.Χρυσάφης: Τεράστια επένδυση για τη δημόσια υγεία

Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση για τη δημόσια υγεία είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος  Χρυσάφης και αναφέρθηκε εκτενώς στην συμβολή των προηγούμενων δημάρχων, του Περιφερειάρχη  και όσων συνέβαλαν στη δημιουργία και εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων του έργου. Επίσης αναφέρθηκε στα τεράστια οφέλη του νέου διυλιστηρίου, τονίζοντας ότι με τη λειτουργία του αδρανοποιούνται πέντε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Αγίου Ιωάννη, με διπλό κέρδος: Περιορίζεται το λειτουργικό κόστος από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις και επίσης επιτρέπεται η ανανέωση του υδροφόρου ορίζοντα με φυσικό τρόπο.

Το έργο που εξυπηρετεί το 60% των αναγκών υδροδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2021. Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η κοινοπραξία Envitec-ΤΕΣ Α.Ε.

Τεχνική «ακτινογραφία» του έργου

Στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνονται: το έργο υδροληψίας, το αντλιοστάσιο υδροληψίας, οι μονάδες επεξεργασίας νερού (προαπολύμανση, ταχεία ανάμειξη, κροκίδωση, φίλτρανση, αποθήκευση, μεταχλωρίωση, αντλιοστάσιο και αγωγός καθαρών), μονάδα επεξεργασίας νερών έκπλυσης, Κέντρο Ελέγχου της Εγκατάστασης (ΚΕΛ), οι κτιριακές εγκαταστάσεις για τα λοιπά έργα υποδομής, ώστε να επεξεργάζονται 12.000 m3/ημέρα ή 600 m3/ώρα πόσιμου νερού.

Η υδροληψία του νερού θα γίνεται από την κοίτη του ρέματος αμέσως μετά το μικρό φράγμα της λίμνης του Αγίου Ιωάννη.

Στην ΕΕΝ θα λειτουργεί μονάδα φίλτρανσης του νερού υψηλών προδιαγραφών δύο βαθμίδων. Η μονάδα θα διαθέτει δύο όμοιες γραμμές επεξεργασίας νερού εξασφαλίζοντας την ευελιξία της εγκατάστασης.

Οι σημαντικότερες λειτουργίες του έργου θα εποπτεύονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου της Εγκατάστασης (ΚΕΛ). Τοπικοί σταθμοί ελέγχου που θα εγκατασταθούν σε καίρια σημεία του έργου θα διαβιβάζουν άμεσα στο ΚΕΛ όλες τις πληροφορίες για την κατάσταση του εξοπλισμού.

Το έργο εκτελείται με το σύστημα Μελέτη-Κατασκευή, με επίβλεψη του προσωπικού της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΣ, το οποίο και θα μεριμνήσει για την χρησιμοποίηση άριστων υλικών και για την πλήρη εφαρμογή της μελέτης.

Έγκριση νέου αγωγού με 100% χρηματοδότηση

Παράλληλα εξασφαλίστηκε η 100% χρηματοδότηση για το νέο κεντρικό μεταφορικό αγωγό ύδρευσης, προϋπολογισμού 1.380.000 από το Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα  συνδέει το υπό κατασκευή Διυλιστήριο με το κεντρικό αντλιοστάσιο του Αγίου Γεωργίου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υδροδότηση της πόλης των Σερρών, για τα επόμενα 60 χρόνια τουλάχιστον.

«Σε συνδυασμό με τον νέο κεντρικό αγωγό ύδρευσης μήκους τριών χιλιομέτρων, που επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 1,4 εκ. ευρώ και τον οποίο ήδη δρομολογήσαμε, διασφαλίζουμε τις πιο σύγχρονες υποδομές ύδρευσης, που θα εξυπηρετήσουν για τις επόμενες τουλάχιστον έξι δεκαετίες την πόλη των Σερρών. Τα δυο μεγάλα έργα ύδρευσης αποτελούν τη μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο στις Σέρρες και θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, οι οποίοι θα απολαμβάνουν καθαρό, ποιοτικό και επαρκές πόσιμο νερό. Η νέα εγκατάσταση επεξεργασίας νερού ήταν προσωπική μου δέσμευση, όταν ως πρωτοεκλεγμένος Περιφερειάρχης είχα επισκεφτεί τις Σέρρες και είχα δεσμευτεί ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο, που απαιτούσε η κοινωνία των Σερρών. Συνεχίζουμε, σε συνεργασία με το Δήμο και όλους τους φορείς, να υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των Σερραίων πολιτών, όπως οι αστικές αναπλάσεις που αλλάζουν το κέντρο της πόλης και αναπτυξιακά έργα, που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο, μετατρέποντας τις Σέρρες σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας από τις Σέρρες.

ert.gr