Εργασία από το σπίτι: Τι μάθαμε στην καραντίνα και το χρησιμοποιούμε ως σήμερα

Με την πανδημία υπάρχουν κάποια μαθήματα που πήραμε, και πολλά από αυτά αφορούν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Κάποιοι από εμάς έγιναν digital nomads, άλλοι στήσαμε δική μας επιχείρηση διαδικτυακά. Συνεπώς, συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε remote κατάσταση, κι ας μην είναι πια η πανδημία στο προσκήνιο.

Πώς δουλεύουμε σήμερα αποδοτικά στο σπίτι, μετά το πρώτο σοκ του εγκλεισμού; Ας δούμε κάποια βασικά μαθήματα που πήραμε, βάσει των οποίων εργαζόμαστε.

  1. Ντύσου σαν να πήγαινες σε γραφείο (περίπου)

Το semi-office look έχει δύο αποτελέσματα. Πρώτον, μας ανεβάζει ψυχολογικά. Απομακρυνόμαστε από τις πιτζάμες μας, ακόμα κι αν μας χωρίζουν δύο μέτρα από το κρεβάτι μας. Δεύτερον, είμαστε ευπαρουσίαστοι και συνάμα άνετοι. Από πάνω (όσο πιάνει η κάμερα του λάπτοπ, δηλαδή) φοράμε κάτι πιο «επίσημο», ενώ από κάτω μπορούμε να φοράμε μια φόρμα ή ένα κολάν. Μπορούμε, λοιπόν, να εξασφαλίζουμε την άνεσή μας, όσο απαιτητικά zoom meetings κι αν έχουμε.

  1. Η γυμναστική δεν είναι πολυτέλεια

Πολλοί συνάδελφοι και συνεργάτες πήγαιναν μετά τη δουλειά στο γυμναστήριο. Εμείς από την άλλη, ποτέ δεν προλαβαίναμε, αφού είχαμε να φέρουμε πολλά εις πέρας όσες ώρες δεν κοιμόμασταν. Με την καραντίνα, όμως, καταλάβαμε ότι η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας. Πέρα από το αίσθημα της «σκουριάς», φεύγει και η ψυχολογική πίεση που αποκτούμε καθημερινά, εντός των τεσσάρων τοίχων.

  1. Χρειαζόμαστε ό,τι πιο αποδοτικό στη θέρμανση και τον κλιματισμό

Ίσως εκεί που δοκιμαστήκαμε όλοι μας κατά την εργασία στο σπίτι να ήταν το κομμάτι της θέρμανσης και του κλιματισμού. Αν και είχαμε κάποια βασικά θερμαντικά σώματα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αυτά τα χρόνια μάς δυσκόλεψαν αρκετά εντός σπιτιού. Για αυτό και, αναζητώντας λύσεις πάνω σε αυτό το θέμα, πέσαμε πάνω στην αντλία θερμότητας. Η αντλία θερμότητας μάς φροντίζει είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι. Συνδέεται με τα ήδη υπάρχοντα σώματα θέρμανσης / κλιματισμού, και μετατρέπει την εξωτερική θερμοκρασία σε εσωτερική θερμοκρασία της επιλογής μας.

  1. Υπάρχουν όρια κι εμείς είμαστε αυτοί που τα θέτουμε

Στο γραφείο οι περισσότεροι δουλεύαμε 9-5 ή 10-6. Στο σπίτι, το «5» δεν άργησε να γίνει «6 παρά» ή και «8:30, γιατί σήμερα έπεσε πολλή δουλειά». Δεν μας πήρε πολύ καιρό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το πλάνο εργασίας δεν είναι βιώσιμο, καθώς έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Σήμερα, έχουμε πολύ συγκεκριμένες ώρες εργασίας, αφού όλη μας η ζωή έχει επιστρέψει σε μια -νέα- κανονικότητα.

Εμείς οι άνθρωποι πάντα βρίσκουμε τον τρόπο να προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες. Για να επιβιώσουμε σε αυτές, θα πρέπει να μάθουμε πολύ καλά τα μαθήματα που αυτές μας διδάσκουν.