Ωοληψία και εμβρυομεταφορά: Η κρίσιμη στιγμή στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα ζευγάρια που επιθυμούν διακαώς ένα παιδάκι και δυσκολεύονται να το αποκτήσουν με τον παραδοσιακό τρόπο, πλέον μπορούν να βασιστούν στη σύγχρονη ιατρική για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητά και να αποκτήσουν μία ευτυχισμένη οικογένεια.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η top επιλογή τα τελευταία χρόνια για όσους θέλουν να κάνουν μωρό και φυσικά διαδικασίες όπως η ωοληψία και η εμβρυομεταφορά κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή και αποτελεσματική έκβαση της προσπάθειάς τους.

Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση και γιατί αυτά τα δύο στάδια, δηλαδή η ωοληψία και η εμβρυομεταφορά, αποτελούν ουσιαστικά το σημείο καμπής στη νέα σας εγκυμοσύνη.

Μία επαναστατική μέθοδος

Ουσιαστικά η ιδέα πίσω από την εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι η ένωση του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου να γίνει εκτός του σώματος της γυναίκας και αφού δημιουργηθεί το έμβρυο ως βλαστοκύστη, τότε να μεταφερθεί με ασφάλεια στη μήτρα, όπου θα προσκολληθεί και θα ξεκινήσει από εκεί πλέον η εγκυμοσύνη. Η διαδικασία αυτή φυσικά απαιτεί σημαντική προεργασία από τη μητέρα που θα λαμβάνει ειδική αγωγή για να προετοιμάσει τα ωάριά της για την ωοληψία. Κατά τη διαδικασία αυτή που κρατάει μερικά λεπτά, ο εξειδικευμένος γυναικολόγος, θα λάβει τα έτοιμα ωάρια της γυναίκας και στη συνέχεια, εργαστηριακά, θα τα ενώσει με το σπέρμα του συζύγου που έχει συλλεχθεί την ίδια ημέρα.

Ξανά στη μήτρα

Μόλις γίνει αυτή η ένωση, τότε χρειάζονται μερικές ημέρες για να δει ο γυναικολόγος ποια ωάρια και σπερματοζωάρια σχημάτισαν υγιείς βλαστοκύστες και στη συνέχεια να περάσει τα νέα έμβρυα στην μήτρα της υποψήφιας μητέρας, με μία διαδικασία που ονομάζεται εμβρυομεταφορά. Συνήθως, κατά την εμβρυομεταφορά περνάνε στη μήτρα 2 ή και 3 έμβρυα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον ένα θα επιφέρει ομαλή κύηση. Μάλιστα δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, να επιτυγχάνονται και δίδυμες κυήσεις έτσι.

Εμπιστευθείτε τους ειδικούς και αποκτήστε την οικογένεια που ονειρεύεστε. Στην ιστοσελίδα του κορυφαίου μαιευτήρα χειρουργού γυναικολόγου Ελευθέριου Αναστασάκη σας λύνει κάθε απορία σχετικά με την ωοληψία και την εμβρυομεταφορά για ομαλή έκβαση της εξωσωματικής εγκυμοσύνης