Αυτές οι συμβουλές, θα σε βοηθήσουν στην αλλαγή παρόχου ρεύματος και στην σύγκριση τιμών

Η αλλαγή παρόχου ρεύματος όσο επώδυνη και να φαίνεται, αν κάποιος καταφέρει να εξετάσει συγκεκριμένα σημεία που διαφέρουν από πάροχο σε πάροχο, θα καταφέρει να αποσπάσει μία καλή προσφορά και να πετύχει τον στόχο του στην κατανάλωση ενέργειας και μειώσεις του οικιακού τιμολογίου  η της επιχείρησης. Υπάρχουν κάποια σημαντικά κριτήρια που πρέπει να δει κάποιος πριν πάρει αυτή την απόφαση. Πολλές φορές αρεσκόμαστε στο να εξετάζουμε τις γνώμες των καταναλωτών είτε αυτές βρίσκονται σε κάποια σελίδα στο ίντερνετ είτε τις ακούμε από φίλους και συνεργάτες μας. Θα πρέπει ο καθένας να κάνει τη δική του έρευνα  βασισμένος στην δική του ετήσια κατανάλωση ρεύματος, την οποία μπορεί να βγάλει πολύ εύκολα από τους λογαριασμούς του κάθε τετραμήνου.

Γνωρίζοντας την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού μας ή της επιχείρησής μας,  το δεύτερο βήμα είναι να ζητήσουμε όσες πιο πολλές προσφορές μπορούμε από διάφορες εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Αν μας ενδιαφέρει κάποιος ενιαίος λογαριασμός, για περισσότερες από μία παροχές ρεύματος, τότε μπορούμε να πετύχουμε μία καλή προσφορά και αρκετά οικονομική για εμάς και τις ανάγκες μας.

Θα πρέπει να δούμε αναλυτικά τους όρους του συμβολαίου και αν μέσα αναγράφονται, αυτά που μας έχουν υποσχεθεί προφορικά στο τηλέφωνο ή έχουμε διαβάσει στην ιστοσελίδα των εταιρειών. Εκεί μπορούμε να δούμε και τα πακέτα αναλυτικά, τις χρεώσεις και τα διάφορα προνόμια που δίνονται, όπως και προσφορές στους νέους καταναλωτές.

Πως πρέπει να γίνεται η σύγκριση παρόχων ρεύματος; Παρακάτω θα πρέπει να εξετάσουμε και τα εξής ερωτήματα που είναι πολύ σημαντικά και αφορούν το δικό μας όφελος, για ένα οικονομικό συμβόλαιο χωρίς κρυφές χρεώσεις και μελανά σημεία.

 • Θα είναι το συμβόλαιο μας σταθερό ή κυμαινόμενο;
 • Έχει ο καταναλωτής τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τον αριθμό από τις κιλοβατώρες που καταναλώνει το μήνα;
 • Ο Λογαριασμός που έρχεται κάθε μήνα θα είναι εξοφλητικός ή είναι έναντι;
 • Υπάρχει κάποιο πάγιο που θα χρεώνεται μαζί με το ρεύμα;
 • Τι άλλο θα πληρώνω πέρα από την κατανάλωση του ρεύματος;
 • Υπάρχει δυνατότητα πριν υπογράψω την σύμβαση, να μου σταλεί ένα δείγμα τιμολογίου για τη δική μου περιοχή;
 • Υπάρχει κάποια έκπτωση στο λογαριασμό, όταν οι πληρωμές γίνονται από τράπεζα με πάγια εντολή;
 • Αυτοί που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, επωφελούνται και από τις υπόλοιπες εκδόσεις του προγράμματος;
 • Υπάρχει έκπτωση σε αυτούς που πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους;
 • Υπάρχει τόκος υπερημερίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές
 • θα πληρώσω κάποια ρήτρα σε περίπτωση που θέλω να αποχωρήσω από το συμβόλαιο και να αλλάξω πάροχο
 • Υπάρχει κάποια χρέωση ή κάποια εγγύηση που παρακρατείται με την υπογραφή του συμβολαίου
 • Μπορώ να έχω υποστήριξη όλο το εικοσιτετράωρο για τυχόν απορίες που έχω;

Πέρα από τα συγκεκριμένα ερωτήματα που οφείλει ο κάθε ο πάροχος να σας απαντήσει, μπορείτε να εμπιστευτείτε και κάποιες ιστοσελίδες που θα σας βοηθήσουν να συγκρίνετε τις τιμές σύμφωνα με τη δική σας κατανάλωση. Αν τους δώσετε τα στοιχεία που πρέπει, θα βρουν για εσάς το ποιο οικονομικό πακέτο της αγοράς.

Επίσης οφείλετε να παρακολουθείτε κάθε μήνα τις ανακοινώσεις που βγαίνουν από τις διάφορες εταιρείες παροχής ρεύματος και αφορούν τις τιμές της κιλοβατώρας. Οι επιδοτήσεις που δίνονται από την κυβέρνηση επηρεάζουν και αυτές την εξέλιξη των τιμών.