Δύο αδέλφια στην Κερκίνη παράγουν ένα νέο λευκό τυρί που φιλοδοξεί να γίνει εμβληματικό προϊόν της

Η Κερκινέλλα είναι το νέο τυρί από βουβαλίσιο γάλα, δια χειρός δυο αδελφών-παραγωγών της Κερκίνης.

Δυο αδέλφια από την Κερκίνη μας συστήνουν την «Κερκινέλλα». Ένα νέο ιδιαίτερο λευκό τυρί, εξ’ ολοκλήρου από γάλα νεροβούβαλων που βόσκουν γύρω από τη λίμνη.

Ο λόγος για τους Αδάμ και Λευτέρη Ξανθόπουλο, που εκτρέφουν τα δικά τους βουβάλια και διατηρούν -στο χωριό Θρακικό- μια μικρή κάθετη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων από βουβαλίσιο κρέας και γάλα.

Μετά από προσπάθειες μηνών, δοκιμές, μεράκι και επιμονή «γεννήθηκε» η «Κερκινέλλα», που φιλοδοξεί να καταστεί το τυρί της Κερκίνης. Η ονομασία του μπορεί να παραπέμπει στην γνωστή βουβαλίσια μοτσαρέλα, αλλά όμως πρόκειται για ένα νέο διαφορετικό τυρί, με γεύση ελαφρά όξινη που σμίγει αρμονικά με τα αρωματικά αποξηραμένα φύλλα βασιλικού, δυόσμου και ρίγανης, δίνοντάς του μια επιπλέον νότα φρεσκάδας. Ειδικά με το ψήσιμο, εκτός από το υπέροχο χρώμα, απελευθερώνεται η πλούσια γεύση του που βέβαια δεν περνάει απαρατήρητη.

«Πρόκειται για ένα τυρί φρέσκο με αρώματα οξινισμένου γάλακτος με γεύση δροσερή και ελαφρά όξινη. Το τυρί έχει έντονο λευκό χρώμα εσωτερικά και ελαφρά κιτρινισμένο περιμετρικά και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως δεν λιώνει στην υψηλή θερμοκρασία αλλά, παραμένει «ελαστικό» κρατώντας το αρχικό σχήμα του, για το οποίο τοποθετείται σε κυκλικό καλούπι το γνωστό “καλαθάκι”» μας λέει ο Αδάμ Ξανθόπουλος, που αφιέρωσε ώρες ολόκληρες για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με συναφείς σπουδές και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας ο ίδιος, επιζητούσε ένα τυρί από βουβαλίσιο γάλα, που θα έκανε τη διαφορά στη γεύση και στη μυρωδιά, αποτελώντας αγαπημένη συνήθεια στο τραπέζι όχι μόνο ντόπιων και επισκεπτών αλλά και όσων επιδιώκουν πιάτα και γεύσεις delicatessen.