Μοιάζει όλοι να γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης πριν καλά καλά ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία, αύριο Πέμπτη. Ο ηγέτης του Εργτικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάμερ, έχει σηκώσει ήδη τα μανίκια του και σκέφτεται ποια θα είναι τα μέλη που θα τον ακολουθήσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο του «Νούμερο 10», ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Ρίσι Σούνακ σκέφτεται αν μετά το αποτέλεσμα θα παραμείνει στη θέση αυτή, ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων, Εντ Ντέιβι υπολογίζει ότι το κόμμα του θα σημειώσει μια μεγάλη εκλογική νίκη και ούτω καθεξής.
Τα κουκιά όμως είναι μετρημένα. Περισσότεροι από 45 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν τη δύναμη να εκλέξουν 650 μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 650 έδρες, ενώ περισσότερα από 5 κόμματα θέλουν να εγκατασταθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Οι περισσότερες τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών έχει μικρύνει σε αυτή την προεκλογική καμπάνια, όμως παραμένει περίπου στο 20%.
Συντριπτική αναδεικνύεται όμως η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της Survation, που δείχνει ότι ο Κιρ Στάρμερ θα κερδίσει 484 έδρες και οι Συντηρητικοί μόλις 64, τις λιγότερες που είχαν ποτέ από την ίδρυση του κόμματος το 1834.
Σήμερα βέβαια, και από νωρίς το πρωί, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων βρίσκονται διάσπαρτοι στη χώρα, ώστε να αποδείξουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές ξεκίνησαν την τελευταία ημέρα της προεκλογικής τους εκστρατείας από βασικά προπύργια των κομμάτων τους: ο Σερ Κιρ Στάρμερ από την Ουαλία, ο Ρίνι Σούνακ από τη Νότια Αγγλία.
Περιορισμό της ζημιάς επιχειρούν οι Συντηρητικοί
Το ηθικό όμως στο Συντηρητικό Κόμμα μοιάζει ήδη να έχει καταρρακωθεί. Οι δηλώσεις κορυφαίων μελών του σήμερα το πρωί είναι χαρακτηριστικές και αναδεικνύουν το κλίμα. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Μελ Στράιντ παραδέχτηκε ότι το Εργατικό Κόμμα οδεύει σε μια «σαρωτική νίκη» και μάλιστα σε μια κλίμακα που «η χώρα δεν έχει δει ποτέ», αν και πρόσθεσε ότι «με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο τι τον περιμένει με μια εργατική κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας».
Πηγή Βρετανικές εκλογές: Δεδομένη η νίκη των Εργατικών – DW – 03/07/2024