ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ: “Γιατί πήραν ψίχουλα οι παραγωγοί, 1 έως 5 ευρώ, ως εξόφληση βασικής 2023”

Την προηγούμενη Τετάρτη (4 Ιουλίου 2024) ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε την εξόφληση ενισχύσεων στους παραγωγούς, μεταξύ των οποίων και τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης 2023.

Ο ΑγροΤύπος θύμισε ότι οι αγρότες ανέμεναν να πάρουν και τα υπόλοιπα από τα 87 εκατ. ευρώ που είχε επανειλημμένα ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε υποσχεθεί. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελικά δεν πληρώθηκαν.

Από τις 4/7/2024 αλλά και τις επόμενες ημέρες ο ΑγροΤύπος κατακλύστηκε από τηλέφωνα αγροτών που έλαβαν από 1 έως 5 ευρώ ως εξόφληση βασικής ενίσχυσης. Το σίγουρο είναι ότι οι πληρωμές δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που ανέμεναν οι αγρότες.

Κανένας δεν γνωρίζει για τα 35 περίπου καθεστώτα που πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τι ποσό ακριβώς πλήρωσε και πόσους παραγωγούς και τι μένει ακόμη απλήρωτο.

Οι περισσότεροι παραγωγοί ασχολούνται με τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης επειδή την φετινή χρονιά έγινε η μεγαλύτερη μείωση σε πολλούς που έφτασε πάνω από 25%.

Από στοιχεία που συγκεντρώσαμε είδαμε ότι δεν έγινε ουσιαστικά πληρωμή της βασικής με βάση διορθώσεις και λάθη αλλά «στρογγυλοποιήσεις» των δικαιωμάτων στην προσπάθεια του ΟΠΕΚΕΠΕ να δείξει κάποιο έργο για τα 87 εκατ. ευρώ.

Τελικά ήταν άνθρακες ο θησαυρός. Από τις στρογγυλοποιήσεις των δικαιωμάτων προέκυψε πληρωμή λίγο μικρότερη από 6,5 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης.

Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι έγινε στρογγυλοποίηση σε όλα τα δικαιώματα τότε καταλαβαίνει ο καθένας την δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτών.

Με τα 6,5 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι έφτασε για να πάρει κάθε παραγωγό από τους 660.000 μόλις ένα 1 ευρώ κατά μέσο όρο. Γράφουμε για 660.000 παραγωγούς γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείται να δώσει ακριβή στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση και 2-3 ευρώ ανά παραγωγό – δηλαδή να πληρώθηκαν οι μισοί παραγωγοί – δεν αλλάζει το μέγεθος του προβλήματος. Για όλα αυτά κάποιοι έχουν ευθύνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά την Παρασκευή (5/7), από τις αναρτήσεις του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ – στα πλαίσια των υποχρεώσεων του για την ανάρτηση όσων λαμβάνουν υψηλές ενισχύσεις πάνω από 100.000 ευρώ – φάνηκε δικαιούχος που έλαβε το έτος 2023 για την βιολογική Γεωργία 13.999.196 ευρώ. Η υπόθεση έγινε γνωστή μετά από δηλώσεις του προέδρου της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλου Σατολιά. Απορία όλων ήταν τι πιστοποίηση έκανε (καλλιέργεια ή ζώα) και σε ποια εταιρεία την έκανε. Ούτε το 2022 φαίνεται να είναι δικαιούχος ενίσχυσης βιολογικών. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανασκευάσει στο site τα στοιχεία για τον συγκεκριμένο παραγωγό. Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι αν τελικά έκαναν λάθος στην πληρωμή και ποιανού δικαιούχου είναι αυτά τα χρήματα.

Ερώτημα ακόμη είναι αν με την πρόσφατη πληρωμή πήγαν χρήματα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα.

Επίσης γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα τις μέσες περιφερειακές αξίες αν και έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος χρόνος της ΚΑΠ.

Πηγή: https://www.agrotypos.gr/chrima/opekepe-ypaat/giati-piran-psichoula-oi-paragogoi-1-eos-5-evro-os-exoflisi-vasikis-2023