ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι άνθρωποι των υποψηφίων προέδρων – Πού «ποντάρουν» για τη δύσκολη μάχη των υπογραφών

 

Ο απόλυτος θερινός καύσωνας είναι αυτός που διανύει το ΠΑΣΟΚ με τις εξελίξεις για την εκλογή αρχηγού να είναι ραγδαίες. Η μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει είναι η συλλογή υπογραφών για τις υποψηφιότητες με τους υποψήφιους προέδρους να είναι από καφέ σε καφέ και από συνάντηση σε συνάντηση.

Οι υπογραφές των υποψηφίων και οι «άνθρωποι» τους

Όπως έγραψε χθες το topontiki.gr η κατάθεση υποψηφιότητας προς την αρμόδια επιτροπή που θα αναλάβει την οργάνωση των εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ) προϋποθέτει και την υποβολή 5.000 υπογραφών από τη βάση (δεν είναι και πολύ εύκολο!) των μελών ή το 15% της Κεντρικής Επιτροπής).  Οι πληροφορίες του ίδιου ρεπορτάζ θέλουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να επαναλαμβάνει αυτό που έκανε και το 2021, δηλαδή να καταθέσει μεγάλο αριθμό υπογραφών (20.000 υπογραφές και μάλιστα 110 υπογραφές από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος).

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές πήρε ψήφους από όλες τις τάσεις, ενώ το μεγάλο του ατού δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος. Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να διατηρεί ψηλά και καλά τους «κομματικούς μηχανισμούς». Στους «ανθρώπους του προέδρου» ανήκουν: Μιχάλης Καλαντζόπουλος (δικηγόρος και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη), Ελένη Αναστασίου (διευθύντρια του Γραφείου Τύπου), Θανάσης Γλαβίνας (Εκπρόσωπος Τύπου) – Στεφανία Μουρελάτου (Διευθύντρια Γραφείο Τύπου), Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος (Βουλευτές Επικρατείας), Νίκος Μήλης (χρόνια συνεργάτης και μέλος της Πολιτικού Συμβουλίου) και φυσικά ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (γραμματέας του ΠΑΣΟΚ).

Χάρης Δούκας: Κοντά του βρίσκονται πολλά «Παπανδρεϊκά» στελέχη ενώ σίγουρα στα θετικά μετράει το γεγονός ότι μπορεί την βραδιά της 6ης Οκτωβρίου να φέρει όλο και περισσότερους πολίτες να ψηφίσουν. Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Κορυφαίος στην ομάδα του είναι ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ μαζί του επίσης συντάσσονται ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, η Τόνια Αντωνίου, ο πολιτευτής Θεσσαλονίκης Αντώνης Σαουλίδης. Η ομάδα του από τον δήμο της Αθήνας συνεχίζει και σ’ αυτήν είναι: Λάζαρος ΚαραούληςΑνδριάνα ΜαγγανιάΝίκος Κοψιδάς, ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξη του Νάσου Ηλιόπουλου). «Σκιά» του Χάρη Δούκα είναι ο προερχόμενος από την Ανανεωτική Αριστερά Κώστας Πανδής.

Παύλος Γερουλάνος: Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας μιλάει πιο ανοιχτά για την κεντροαριστερά, ενώ πρόσφατα κατέθεσε και το δικό του πολιτικό μανιφέστο. Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας θέλει «ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, «Αναγεννημένο», πιστό στις αρχές και τις αξίες του». Εργατικός και μεθοδικός ο κ. Γερουλάνος στηρίζεται από πολλά «Παπανδρεϊκά» στελέχη ενώ μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους απ’ όλες τις τάσεις. Στα ατού του είναι η Αθήνα και ο αστικός κόσμος. Στον σκληρό πυρήνα της ομάδας του βρίσκονται:  Δημήτρης ΜπυρίτηςΚώστας Πανταζής (πρώην γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ),  Γιώργος ΔαουλάρηςΓιώργος Πετρουλάκης. 

Μιλένα Αποστολάκη: Η επιστροφή της στην πολιτική μετά από απουσία χρόνων ήταν πανηγυρική καθώς κατάφερε να βγει βουλευτής σε ένα δύσκολο ψηφοδέλτιο και απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο. Οι θέσεις της είναι πιο Κεντρώες ενώ στα πρώτα μηνύματά της κάνει λόγο για ένα κόμμα «αναβαπτισμένο με συλλογική λειτουργία και καθαρό πολιτικό μήνυμα». Κατά την προεκλογική περίοδο του 2023 στηρίχθηκε πολύ από τον Νίκο Ανδρουλάκη – κάτι που η ίδια δεν το κρύβει – καθώς ήταν υποψήφια απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Μιχάλης Κατρίνης: Ο βουλευτής Ηλείας έχει ως προίκα την κοινοβουλευτική του εμπειρία καθώς και το γεγονός ότι στάθηκε εξαιρετικά όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης τον διόρισε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όταν ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής. Στα πρώτα μηνύματα κάνει λόγο για «ανάγκη μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας». Πολιτικά κινείται λίγο πιο Αριστερά από το Κέντρο. Γνώστης των κομματικών συσχετισμών γνωρίζει ότι μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους απ’ όλες τις τάσεις. Δυνατό του σημείο η επαρχία και σε μεγάλο βαθμό η Δυτική Ελλάδα.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Βάζει μπροστά τις θέσεις της σε μία από σειρά από ζητήματα που «θόλωναν» το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα. Από τους πιο ισχυρούς επικριτές της προεδρίας Ανδρουλάκη υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μια μεγάλη σύγχρονη, προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τη χώρα. Οι θέσεις της είναι πιο Κεντρώες, ενώ σε ζητήματα ταυτοτικά για την παράταξη όπως ο γάμος των ομόφυλων έχει βγει μπροστά. Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές βρέθηκε κοντά στον Ανδρέα Λοβέρο και έτρεξε κυριολεκτικά δίπλα του, Έχει γνώση του τι εστί εσωκομματική μάχη. Δύναμη της ο Δυτικός Τομέας και η Μεσσηνία. Αδυναμία η υπόλοιπη περιφέρεια.

Από κοντά και η Διαμαντοπούλου 

Ανοιχτό συνεχίζει να αφήνει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στην «κούρσα» των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου, δηλώνοντας ότι δεν θα είναι απούσα. Σε συνέντευξη της στον ΣΚΑΪ είπε: «με αφορά σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε και να γίνει δεν θα είμαι απούσα σε αυτή την ιστορία». Η πρώην Υπουργός έκανε λόγο για μια διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, η οποία «είναι η πιο κρίσιμη από την κρίση και μετά γιατί όλο το πολιτικό σύστημα ρευστοποιείται. Δηλαδή, η ΝΔ μετά από έναν πενταετή κύκλο, που δείχνει ότι κλείνει και σε πολλές πλευρές και δεν υπάρχει το αφήγημα που σε μεγάλο βαθμό έχει επικοινωνιακά χαρακτηριστικά».

ΠΗΓΗ: https://www.topontiki.gr/2024/07/09/pasok-oli-i-anthropi-ton-ipopsifion-proedron-pou-pontaroun-gia-ti-diskoli-machi-ton-ipografon/