Το καρύδι είναι ο βασιλιάς των ξηρών καρπών και το Μανδράκι κοντά στην λίμνη Κερκίνη φημίζεται για την παραγωγή του.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, παρουσιάζει τις χρήσεις αυτού του εκπληκτικού καρπού, από την κουζίνα έως τον καλλωπισμό και την παραλία.
Ο Θέμης Τομπουλίδης παραγωγός καρυδιών εξηγεί ότι το καρυδέλαιο, χάρη στα έλαια που περιέχει, ενδείκνυται για μαύρισμα. Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν αποτελεί αντηλιακό. Εκτός από την ειδική χρήση στις παραλίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενυδατικό σώματος και μαλλιών, ως καλλυντικό.
Μπορεί να αξιοποιηθεί στην κουζίνα, σε σαλάτες, ντρέσινγκ, αλλά πάντα ωμό γιατί με την υψηλή θερμοκρασία του μαγειρέματος χάνει όλα τα πολύτιμα συστατικά του.
Οι μελέτες ακόμη αποκαλύπτουν την θρεπτική και όχι μόνο αξία του, καθώς θεωρείται ιδανικό για τον έλεγχο της χοληστερόλης.
Ένα καινούργιο προϊόν που όσο το χρησιμοποιούν τόσο το προτιμούν οι καταναλωτές. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δέντρο. Ακόμη και τα φύλλα της καρυδιάς χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά».
Όπως εξηγεί ο κ. Τομπουλίδης, παλαιότερα από το ζουμί των βρασμένων φύλλων οι γυναίκες έβαφαν τα μαλλιά τους, με ασφαλή τρόπο και χωρίς τα χημικά, που περιέχουν οι σύγχρονες βαφές.