Με μία άκρως καυστική ομιλία που “χτύπησε” τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη αλλά και έριξε τα μηνύματά του σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μία εντυπωσιακή εμφάνιση στη ΔΕΘ.
Κρατάμε το σημείο που αναφέρει “Ισχυρά ολιγοπώλια έχουν συγκροτηθεί σε κρίσιμους τομείς της αγοράς, -στην υγεία, την ενέργεια, τα τρόφιμα, τις τράπεζες” καθώς θα μας απασχολήσει ως χώρα στο μέλλον σχετικά με τη δομή της οικονομίας μας αλλά και το σημείο όπου κατέθεσε αρκετές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ “Κυβερνητικές”
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη :
Κύριε πρόεδρε της Helexpo,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι,
Κυρίες και κύριοι,
Στον έκτο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας στο τιμόνι της χώρας, οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτε άλλο να προσδοκούν από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, εκτός από το να περιμένουν, -όπως πολλές φορές υπονόησε ο κ. Μητσοτάκης-, το 2027 για να δουν καλύτερες μέρες. Στη ΔΕΘ προ ημερών προσπάθησε να αναστείλει την αποδρομή της κυβέρνησης του και να καλύψει τις συνεχιζόμενες διαχειριστικές αποτυχίες, με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες και όχι στα τεράστια κοινωνικά αδιέξοδα, που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα του 2024 συνεχίζει να πληγώνει καθημερινά τους πολίτες.
Σήμερα, με το πρώτο σχολικό κουδούνι, υπάρχουν 1.000 τμήματα λιγότερα στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Δάσκαλοι σε νησιά κοιμούνται ακόμα και στο αυτοκίνητο, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ενοίκια.
Χιλιάδες ασθενείς περιμένουν σε λίστες ντροπής για ένα χειρουργείο, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται στα όρια της εξάντλησης για να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ.
Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ, με την αγοραστική δύναμη των πολιτών να είναι η δεύτερη χειρότερη μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. Μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία.
Η ανεργία των νέων γυναικών χτυπά «κόκκινο» καταγράφοντας θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ευρώπη.
Ισχυρά ολιγοπώλια έχουν συγκροτηθεί σε κρίσιμους τομείς της αγοράς, -στην υγεία, την ενέργεια, τα τρόφιμα, τις τράπεζες-, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αισχροκερδώντας στην πλάτη του ελληνικού λαού.
Στη σημερινή Ελλάδα απλώνονται τείχη για τους μη προνομιούχους, τη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά.
Η ελληνική περιφέρεια ερημώνει. Τα χωριά μας σε λίγο θα είναι χωριά – φαντάσματα. Οι δημιουργικές δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής παρατηρούν το τρένο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να περνά από μπροστά τους ως άλλη μια ακόμα χαμένη ευκαιρία, και στο πρώτο βαγόνι βρίσκονται ξανά οι κολλητοί του κ. Μητσοτάκη και η εγχώρια ολιγαρχία.
Κύριε Μητσοτάκη, ένα χρόνο μόλις από τη νίκη σας στις εκλογές του 2023 μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς. Κι αν όπως υπονοήσατε με τη γνωστή σας αλαζονεία “αν σας χάσουμε, θα χαθούμε”, μην ανησυχείτε καθόλου. Αν σας χάσουμε, είναι σίγουρο ότι όλα θα πάνε καλύτερα.
Και αυτό φαίνεται από το ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στην παρακμή που έχετε προκαλέσει, γιατί ελπίζουν σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, σε μια πιο ανθεκτική πατρίδα με ευκαιρίες για όλους.
Σήμερα αυτό είναι το μεγάλο χρέος του ΠΑΣΟΚ: να αξιοποιήσουμε και να απελευθερώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Για να δώσουμε προοπτική και αξιοπρέπεια σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα.
Και επειδή, ο Πρωθυπουργός ανέφερε εδώ απ’ τη Θεσσαλονίκη, ότι δεν σκοπεύει να βγεί σε πρόωρη σύνταξη.
Κύριε Μητσοτάκη, σας έχω νέα: Με την πρώτη ευκαιρία που θα δώσετε στον ελληνικό λαό, να είστε σίγουρος ότι θα σας στείλει μόνιμα στη συνταξιοδότηση.
Φίλες και φίλοι
Η μεγάλη εικόνα για την εθνική οικονομία δείχνει ότι το 2019, η χώρα είχε τη μοναδική ευκαιρία έπειτα από μια δύσκολη δεκαετία και θυσίες του ελληνικού λαού να αλλάξει πίστα. Μια ευνοϊκή συγκυρία, που όμως βρέθηκε σε λάθος χέρια. Ξέρετε ποιο είναι το πραγματικό «αναπτυξιακό θαύμα» που διαφημίζει η Νέα Δημοκρατία;
Tο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2023 αθροιστικά μόλις 5,8%, με μέσο ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης μόλις 1,4%, παρά τον πακτωλό πόρων που εισέρευσαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η κυβέρνηση καλλιεργεί συστηματικά κλίμα αισιοδοξίας, αλλά οι κίνδυνοι παραμονεύουν.
- Οι διαρθρωτικές αδυναμίες παραμένουν: To εμπορικό έλλειμμα στο 7μηνο διευρύνθηκε 9,6% σε ετήσια βάση, προσεγγίζοντας τα 19,4 δισ. ευρώ.
- Το δημόσιο χρέος της χώρας μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά το κρατικό χρέος σε απόλυτα μεγέθη διογκώνεται μέσω του ενδοκυβερνητικού δανεισμού με διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου, που αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.
- Καταγράφεται μείωση της ρευστότητας για σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις, την ώρα που το επιτοκιακό περιθώριο
και τα υπερκέρδη των τραπεζών όλο και διευρύνονται.
- Δέκα δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης πήγαν σε 350 επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο μεγάλες,
και μόλις 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ κατευθύνθηκε
σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική κοινωνία αναζητά λύσεις, αναζητά προτάσεις και θέλει συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο. Γι’ αυτό, στρέφει την προσοχή της στο ΠΑΣΟΚ απαιτώντας να ακούσει από εμάς ουσιαστικές λύσεις για τους μισθούς, τα ενοίκια, την ακρίβεια, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Φίλες και φίλοι,
Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης, καθώς αποτελούμε πλέον τον βασικό πυλώνα αντιπολίτευσης στη χώρα. Μια ευκαιρία που δεν ήρθε ουρανοκατέβατη ούτε προέκυψε συγκυριακά, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης πολιτικής στρατηγικής, που έβαλε την παράταξη ξανά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων της χώρας μας.
Σήμερα λοιπόν απέναντι στο σπιράλ φθοράς στο οποίο έχει εισέλθει η κυβέρνηση, εμείς αντιπροτείνουμε το εναλλακτικό Στρατηγικό Σχέδιο που έχει ανάγκη η χώρα. Ένα Σχέδιο για το Τώρα και το Αύριο της Ελλάδας. Για τις πραγματικές ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και βέβαια των μεσαίων στρωμάτων. Ένα σχέδιο που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την οριστική αλλαγή σελίδας στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ένα εθνικό Σχέδιο «Made in Greece», το οποίο υπηρετεί το τρίπτυχο: Βιώσιμη ανάπτυξη – Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας-Μείωση των ανισοτήτων. Για μια ευημερία που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια.
Στόχοι που βρίσκονται στον αντίποδα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ:
Μέτρα-μπαλώματα, που έρχονται να διορθώσουν δικά του λάθη, αδυναμίες, αβελτηρίες και παραλείψεις, που άφησε να εξελίσσονται μια ολόκληρη πενταετία. «Λίγο απ’ όλα», αλλά κανένα στρατηγικό όραμα και σχέδιο, για μια κοινωνία που έχει κουραστεί, εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, να ψαλιδίζονται οι ελπίδες της.
Κυρίες και κύριοι,
Ο πρωθυπουργός επιδίωξε με το πακέτο των εξαγγελιών του να αντιμετωπίσει 4 κυρίως μέτωπα: Στεγαστική κρίση, δημογραφικό, χαμηλοί μισθοί, ευάλωτα στη φτώχεια νοικοκυριά.
Το δικό μας προοδευτικό σχέδιο για την πατρίδα απαντά πειστικά σε όλα αυτά τα μέτωπα, θέτοντας 8 εθνικούς στόχους.
Πρώτος στόχος: Ισχυρή Ελληνική Περιφέρεια
Έχουμε άραγε αναλογιστεί τι μέλλον έχει η νέα γενιά που γεννήθηκε στην Περιφέρεια, εκτός από τη μετανάστευση εντός ή εκτός χώρας;
O πρωθυπουργός ενώ άφησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση έξω από τη διαβούλευση για το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς ντροπή έθεσε ως στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων το 2027. Για ποια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη μιλάμε, όταν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας και το 61% της οικονομικής της δραστηριότητας συγκεντρώνονται σε δύο μόνο περιφέρειες; Όταν όλες οι περιφέρειες, με εξαίρεση την περιφέρεια Αττικής, έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο του 72% του ευρωπαϊκού μέσου όρου;
Γι’ αυτό, προτείνουμε σήμερα δέσμη συγκεκριμένων παρεμβάσεων, ώστε να περιορίσουμε την οικονομική και δημογραφική αιμορραγία της ελληνικής περιφέρειας. Συγκεκριμένα:
–Γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες περιοχές.
-Δεύτερο μέτρο, η αύξηση (50%) του επιδόματος στους δικαιούχους μόνιμους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μαζί με την αύξηση της έκπτωσης φόρου για το δεύτερο παιδί και πάνω, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
– Κρίσιμης σημασίας είναι και η ενίσχυση των δημοσίων υποδομών σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε δίκτυα σύγχρονων μεταφορών (όπως ο σιδηρόδρομος, το πράσινο και φθηνό μέσο της εποχής) και ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία προάγουν την πράσινη μετάβαση, τη διασύνδεση και την παραγωγική αναβάθμιση.
– Για εμάς η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό προγραμματισμό είναι θεμελιώδης, όπως επίσης και η ενδυνάμωση της οικονομικής της αυτοτέλειας. Παίρνουν υπηρεσίες στην πλάτη τους χωρίς να έχουν τους ανάλογους πόρους. Για αυτό εμείς προτείνουμε μέτρα όπως η απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας και μέρους του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι ενισχύουμε με πόρους την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση για να μπορεί να υπηρετεί τον πολίτη καλύτερα.
Δεύτερος στόχος: Η πρόσβαση στη φθηνή και ποιοτική κατοικία για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά είναι για εμάς ένα ισχυρό δικαίωμα, όχι προνόμιο.
Το εθνικό ζήτημα του Δημογραφικού συνδέεται και με την πρόσβαση των νέων ανθρώπων σε φθηνή και ποιοτική κατοικία. Ας μην κρυβόμαστε. Υπάρχουν άνθρωποι, ακόμη και 40-45 ετών, που μένουν μαζί με τους γονείς τους γιατί αδυνατούν να έχουν αξιοπρεπή πρόσβαση στη στέγαση.
Πρώτο το ΠΑΣΟΚ έθεσε το κρίσιμο αυτό ζήτημα στη δημόσια συζήτηση και με μαχητική αντιπολίτευση ανάγκασε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει, έστω σε κάποιον βαθμό, τη στεγαστική της πολιτική.
Τι νέο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ; Τριετή φορολογική απαλλαγή στους ιδιοκτήτες για το άνοιγμα κλειστών ακινήτων.
Εμείς προτείνουμε κάτι διαφορετικό, πιο δίκαιο, πιο χρήσιμο: Αναλογική μείωση των φόρων σε συνάρτηση με τον χρόνο διάθεσης των κλειστών ακινήτων στο δημόσιο απόθεμα κατοικιών. Και το ενοίκιο πάντα με πλαφόν. Ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη λύση. Έτσι μόνο διασφαλίζουμε ότι τα φορολογικά κίνητρα που θα δώσει το κράτος θα πιάσουν τόπο και θα μεταφραστούν άμεσα σε φτηνό ενοίκιο
για τα νέα ζευγάρια.
Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει την υλοποίηση ενός συνεκτικού στεγαστικού προγράμματος δημιουργίας χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μέτρο που θα αποκλιμακώσει ουσιαστικά τις τιμές στα ενοίκια.
Χρειαζόμαστε βέβαια και νέα σχέδια πόλης, για να πέσει το κόστος κατασκευής.
-Άμεση κατάργηση της Χρυσής Βίζας. Κάποτε ήταν φάρμακο για την κατασκευή που είχε «παγώσει». Σήμερα είναι φαρμάκι για την κοινωνία μας και πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
-Οι Δήμοι να αναλάβουν την αρμοδιότητα καθορισμού της φέρουσας ικανότητας για έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ας τελειώνουμε με το φαινόμενο να έχουμε στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πολυκατοικίες-ξενοδοχεία στα οποία δεν έχει πρόσβαση καμία ελληνική οικογένεια.
-Επαναφορά της φορολογικής έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά που επιθυμούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, με συγκεκριμένα κριτήρια και πλαφόν ως προς τα τετραγωνικά του ακινήτου,
το εισόδημα του νοικοκυριού και το ύψος του δανείου.
Τρίτος εθνικός στόχος και πάντα χρέος του ΠΑΣΟΚ και κάθε σοσιαλδημοκράτη:
Ένα σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος στο πλευρό του πολίτη
Ο πρωθυπουργός δεν εξήγγειλε τίποτα το ουσιαστικό για την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας, πλην ορισμένων αυτονόητων φοροελαφρύνσεων για το προσωπικό που αποτελούν πάγια θέση μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατ’ επανάληψη καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες. Ασκώντας μάλιστα κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να θεσπίζει ειδικό φορολογικό καθεστώς για ποδοσφαιριστές και προπονητές και όχι για το προσωπικό του ΕΣΥ.
Αλλά για τη θεραπεία των διαρθρωτικών αδυναμιών του ΕΣΥ δεν ακούσαμε τίποτα.
Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού της υγείας.
Την ώρα μάλιστα που ο ελληνικός λαός πληρώνει τα περισσότερα χρήματα σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη των «27» – μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία.
Το 77% των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας είναι στα χέρια δύο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
Έγκαιρα, είχαμε αξιακά επισημάνει την ανάγκη να διοχετευτεί μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι το μεγαλύτερο πολιτικό παιδί του ΠΑΣΟΚ στη Μεταπολίτευση και δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας.
-Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μεταξύ άλλων την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα –ανθυγιεινά. Είναι το πιο δίκαιο μέτρο μετά τα όσα έχουν συμβεί κατά την περίοδο της πανδημίας.
-Ένα ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Το είδαμε μέσα στην πανδημία. Φάνηκαν οι αδυναμίες μας. Χωρίς το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας, ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα πήγε καλά, αλλά και τα νοσοκομεία σήκωσαν πολύ μεγάλο φορτίο, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στην πρωτοβάθμια δομή. Για αυτό οραματιζόμαστε καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι άμεσα όταν υπάρχει ανάγκη.
-Νέος χάρτης υγείας, με αξιοκρατικά κριτήρια, με επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο σε κάθε μεγάλο νησί. Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά και διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ο άλλος πυλώνας του Κοινωνικού Κράτους, η δημόσια Παιδεία, αποτελεί για εμάς ίσως μαζί με το δημογραφικό μία τεράστια εθνική υπόθεση. Έχουμε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο εδώ και καιρό, το συνολικό μας σχέδιο.
Δίνω έμφαση στα εξής σημεία:
-Η επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας θα συμβάλει στην ανάδειξη των πραγματικών προτεραιοτήτων και θα συντονίζει ένα συνεχή εθνικό διάλογο
και μεταρρυθμίσεις συνολικά στην εκπαίδευση.
-Για το ΠΑΣΟΚ το κόστος της παιδείας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως λειτουργική δαπάνη, αλλά ως κρίσιμη επένδυση για το μέλλον της χώρας και της ελληνικής νεολαίας:
Mε αύξηση της δημόσιας δαπάνης ώστε να φτάσει σταδιακά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα .
Με πιστοποίηση ξένης γλώσσας και ηλεκτρονικών υπολογιστών έως τη Γ’ Γυμνασίου.
Με στήριξη του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού
Με προτεραιότητα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση με σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.
Με στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Και βέβαια η μεγάλη συζήτηση που έγινε πριν κάποιους μήνες: Θέλουμε τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Αλλά με σεβασμό στο Σύνταγμα, κύριε Μητσοτάκη, και όχι με παιχνίδια του παρασκηνίου που υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Τέλος, στήριξη της ειδικής εκπαίδευσης, που δυστυχώς σήμερα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Για εμάς η υγεία και η παιδεία είναι δύο αξιακά ζητήματα. Είναι ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε κοινωνική δικαιοσύνη και ανοδική κινητικότητα τα επόμενα χρόνια και να μειώσουμε τις ανισότητες. Αν αυτό που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στην υγεία, να πληρώνουμε δηλαδή τα δεύτερα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη, το πετύχει και στην παιδεία, τότε χιλιάδες ελληνόπουλα δεν θα μπορούν να έχουν τα εφόδια που έχουν σήμερα ή που έχουν σήμερα, για να μπορεί να γίνει το παιδί του αγρότη μηχανικός, γιατρός και ό,τι έχει επιλέξει στη ζωή του.
Αυτήν την πολύ άσχημη πραγματικότητα θα την ανατρέψουμε. Το έχουμε χρέος στις νεότερες γενιές.
Τέταρτος στόχος: Μέτρα-ασπίδα έναντι της ακρίβειας
Έχουμε προτείνει από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης ένα συνδυασμό σοβαρών θεσμικών παρεμβάσεων και έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων.
-Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών. Θέλω πραγματικά να ρωτήσω τον Πρωθυπουργό, ποιος ήταν ο λόγος που απέρριψε η Νέα Δημοκρατία την πρότασή μας. Δεν κοστίζει τίποτα. Μπορεί να προσφέρει όμως πολλά, όταν ενημερώνει τον πολίτη για το ποιες πολυεθνικές και ποιες ετικέτες κερδοσκοπούν εις βάρος μας και έτσι ο καταναλωτής να αναλαμβάνει να σταματά να αγοράζει και τις υπόλοιπες ετικέτες της πολυεθνικής. Τότε θα βλέπαμε αν είχαμε το σημερινό πάρτι αισχροκέρδειας στην πλάτη του ελληνικού λαού. Μας το αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία. Μόλις γίνουμε κυβέρνηση θα το κάνουμε πράξη.
-Ουσιαστικός έλεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Χρειαζόμαστε μηχανισμούς. Πολλοί έλεγχοι, μεγάλα πρόστιμα για να σταματήσουμε το σημερινό κύμα ακρίβειας.
Αλλά, όταν για κερδοφορία 3 δισεκατομμυρίων σε δύο χρόνια από τις χρεώσεις των τραπεζών, βάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόστιμο μόλις 41 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι θα σταματήσει η αισχροκέρδεια; Πρέπει επιτέλους να ανακοινώσει η κυβέρνηση πόσους ελέγχους έχει κάνει, ποια είναι τα πραγματικά πρόστιμα που έχει εισπράξει και ποια είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων που ελέγχονται. Μόνο τότε ο ελληνικός λαός θα καταλάβει τα παιχνίδια του κ. Μητσοτάκη με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
-Έκτακτη μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Μας το αρνήθηκε ως αποτυχημένο μέτρο στην Ισπανία, όπου όμως η ισπανική Δεξιά ζητά από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση να το συνεχίσει για περισσότερο χρόνο και σε περισσότερα προϊόντα.
Δεν νομίζω να λέει ψέματα ο πρόεδρος του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος. Για άλλη μία φορά πιάσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ψέματα.
-Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται μια αγορά που δήθεν λειτουργεί ελεύθερα αλλά μόνο ελεύθερα δεν λειτουργεί, γιατί είναι τελείως ασύδοτη. Πρέπει να μπουν κανόνες και αυτός είναι ο πυρήνας της δικής μας ιδεολογίας. Αγορά με κανόνες, χωρίς να υπάρχει ασυδοσία στην κερδοσκοπία. Για αυτό η φορολόγηση των υπερκερδών πρέπει να ξεκινήσει από τον τομέα ενέργειας και από τις τράπεζες. Έβγαλαν αρκετά δισεκατομμύρια στην πλάτη του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια.
Πέμπτος στόχος: Αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε αποσπασματικά επιδόματα ή στην καλύτερη περίπτωση μόνιμες αυξήσεις που η κυβέρνησή του, όμως, τις παίρνει πίσω με άλλον τρόπο. Στην τετραετία 2020-2023, οι ακαθάριστες αποδοχές μπορεί να αυξήθηκαν 11%, αλλά ο φόρος εισοδήματος 41%. Αιτία; Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, χώρια η τεράστια επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους. Με αυτό τον τρόπο, εξανεμίζεται η όποια ελάφρυνση από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Εμείς προτείνουμε για τον κόσμο της εργασίας:
-Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, ώστε να προστατεύονται, πραγματικά, οι όποιες αυξήσεις στα εισοδήματα από τον πληθωρισμό.
-Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών.
-Επέκταση και καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
-Για τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση επιμένει στην πεπατημένη των επιδομάτων, κρατώντας τους σε ομηρία. Εμείς προτείνουμε μόνιμα μέτρα θωράκισης:
- Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας
- Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης με σταδιακή της μείωση, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένες για 600.000 συνταξιούχους οι έτσι και αλλιώς αναιμικές αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο.
Έκτος εθνικός στόχος: Νέο παραγωγικό πρότυπο με ισχυρό Πρωτογενή Τομέα.
Είναι απαραίτητη η διασφάλιση ενός βιώσιμου παραγωγικού προτύπου «Made in Greece», με έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, με συνέργειες του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και βεβαίως του τουρισμού. Με ένα κράτος στρατηγείο, που επενδύει στις απαραίτητες υποδομές και βάζει κανόνες στην αγορά.
Είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να επιτυγχάνουμε τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς όμως να αποστερούμε πόρους από την οικονομία.
Σε αυτό το σχέδιο, πρωταγωνιστής και ύψιστη σημασία παίζει ο πρωτογενής τομέας. Είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, να επενδύσουμε στα «εθνικά μας προϊόντα».
Σήμερα, οι αγρότες μας βρίσκονται, δυστυχώς, σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση γιατί το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Η κυβέρνηση έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν πάρα πολλές στρεβλώσεις σε επίπεδο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν λειτουργεί. Σε πέντε χρόνια άλλαξε πέντε διοικήσεις και όταν η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε την Ευρώπη ως υπεύθυνη για την αποτυχία να δώσει τα χρήματα εγκαίρως, τότε η Ευρώπη της έδωσε απάντηση βάζοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την εποπτεία της ευρωπαϊκής επιτροπής. Ο ΕΛΓΑ έχει τεράστια προβλήματα. Χιλιάδες παραγωγοί δεν γνωρίζουν τελικά πότε και πώς θα αποζημιωθούν.
Θέλω ο κ. Μητσοτάκης να μπει στη θέση ενός κτηνοτρόφου από τη Θεσσαλία, ο οποίος πέρυσι είδε τη μονάδα του να καταστρέφεται από την πλημμύρα και φέτος βλέπει το βιός του να κινδυνεύει από την πανώλη. Παρόλα αυτά, οι αποζημιώσεις όχι μόνο αργούν αλλά πολλοί γνωρίζουν ότι ίσως κάποια χρήματα να μην τα πάρουν ποτέ. Πώς λοιπόν θα ανατάξουμε τον πρωτογενή τομέα όταν η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας, η καρδιά του αγροτικού κόσμου, η Θεσσαλία είναι σε απόγνωση ένα χρόνο μετά και με νέα προβλήματα; Ας μπει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης στη θέση ενός παραγωγού, ενός κτηνοτρόφου, ενός αγρότη για να βιώσει τα τεράστια προβλήματα της αύξησης του κόστους παραγωγής.
Εμείς θέσαμε εξαρχής όλα αυτά τα ζητήματα στη Βουλή αλλά θέσαμε και ένα ευρύτερο όραμα. Πώς θα πέσει το κόστος παραγωγής τα επόμενα χρόνια; Με τις ενεργειακές κοινότητες Δήμων, αγροτών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών και συνεταιρισμών, διότι με αυτό τον τρόπο θα κατανάλωναν δωρεάν ενέργεια χωρίς να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Καθώς την ενέργεια που δεν κατανάλωναν, θα την πουλούσαν πάλι στο δίκτυο και θα κέρδιζαν χρήματα για να εξοικονομήσουν πόρους από τους άλλους συντελεστές παραγωγής, όπως τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα φάρμακα. Τι από όλα αυτά έκανε η Νέα Δημοκρατία; Τίποτα.
Αφήσαμε τον λιγνίτη για να πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι για να τις πάρουν στα χέρια τους πέντε μεγάλοι ολιγάρχες και να βγάζουν και από εκεί δισεκατομμύρια, αλλά για να πάμε σε μία βιώσιμη κυκλική οικονομία στα πρότυπα όλων των χωρών του Νότου.Δεν δίνουν όρους σύνδεσης στους παραγωγούς γιατί δεν έχουν, -όπως λένε-, σύγχρονο δίκτυο. Να φτιάξουμε σύγχρονο ενεργειακό δίκτυο ώστε να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους ενέργεια. Τέρμα οι μπιζνες και οι κατά προτεραιότητα όροι σύνδεσης μόνο για τους ισχυρούς. Ας βάλουμε στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και του κόστους παραγωγής.
-Χρειάζεται επίσης, Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση υδάτινων πόρων για να αντιμετωπίσουμε την ολοένα και κλιμακούμενη λειψυδρία. Με μικρά φράγματα και αρδευτικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα.
-Τέλος, είναι αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.
Έβδομη εθνική προτεραιότητα: Έμπρακτη στήριξη στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
-Έχουμε καταθέσει και επιμένουμε στην πρόταση νόμου, που φέραμε στη Βουλή, για το ιδιωτικό χρέος. Πρέπει να υπάρξει μία δίκαιη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ σε πραγματικές 120 δόσεις και όχι η κοροϊδία που έγινε πέρυσι. Πάντα, μαζί με τη θέσπιση κινήτρων για τους συνεπείς. Ενδεικτικό της δεινής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 22%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
-Τέλος, όπως έχω πει πολλές φορές, στηρίζουμε τη δημιουργία ειδικών καναλιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο άτυπος αποκλεισμός τους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Όγδοος εθνικός στόχος και πάρα πολύ κρίσιμος για την δημοκρατική παράταξη: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους Θεσμούς και τη Δικαιοσύνη
Ο κ. Μητσοτάκης το 2019 εγκαινίασε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας, που βαφτίστηκε «επιτελικό κράτος». Αυτό το μοντέλο απέτυχε παταγωδώς και εξέθεσε πολλές φορές διεθνώς την πατρίδα μας. Ένας μηχανισμός εξουσίας για την εξουσία με το πελατειακό κράτος να πρωταγωνιστεί, με φαινόμενα που είχαμε ξεχάσει για δεκαετίες. Αυτό το μοντέλο εξουσίας είναι ο βασικός αντίπαλος της Δημοκρατικής Παράταξης.
Όπου υπάρχει συγκεντρωτισμός, βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία και η διαφθορά. Κάποιοι έχουν την αίσθηση της παντοδυναμίας και δεν υπολογίζει θεσμικά αντίβαρα.Ενδεικτικό για το μέγεθος της αδιαφάνειας είναι ότι σήμερα 3 στις 4 συμβάσεις του Δημοσίου γίνονται με απευθείας ανάθεση.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι μία κηλίδα στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και οργάνωσαν το παρακράτος και συγκάλυψαν το παρακράτος της παρέας του Μαξίμου που αποτελεί ωμή καταπάτηση του κράτους δικαίου.
Για τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ισχυρό κράτος δικαίου, χωρίς ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης που προάγει τη λογοδοσία, τη συναίνεση, τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Αυτές που πολέμησε η Νέα Δημοκρατία. Αυτές που ιδρύσαμε εμείς γιατί πιστεύουμε στην Ελλάδα, που σέβεται τους πολίτες της, τον κόπο και τις θυσίες τους.
Πάνω από όλα όμως, οι πολίτες απαιτούν διάκριση των εξουσιών, μια πραγματικά ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία, Δικαιοσύνη. Δεν τη βλέπουν, έχουν απογοητευτεί, έχουν απελπιστεί.
Μια Δικαιοσύνη που έχει χρέος να ρίξει άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών.
Με βάση το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή αίτημα σύστασης προανακριτικής αλλά αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία καταχειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή.
Κύριε Μητσοτάκη, εμείς οραματιζόμαστε μια Δικαιοσύνη που δεν θεωρεί απλό πλημμέλημα την παρακολούθηση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκεφτείτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τι μήνυμα στέλνει μια τέτοια απόφαση, εντός και εκτός Ελλάδος.
Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλία στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση ώστε η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην γίνεται από την κυβέρνηση. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των παθογενειών.
Φίλες και φίλοι,
Δεν μπορώ να παραλείψω την αναφορά στη Θεσσαλονίκη από την σημερινή μου παρουσία. Είναι σύνηθες όποτε ερχόμαστε εδώ να λέμε πολλά γι’ αυτή την πόλη αλλά οι πολίτες βιώνουν μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα. Ακόμη και με το FlyOver, του οποίου άλλαξε ο σχεδιασμός σε σχέση με αυτά που εμείς είχαμε δρομολογήσει το 2011, είδαμε τι ταλαιπωρία επέφερε στους απλούς πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Παρά την έναρξη λειτουργίας του μετρό τους επόμενους μήνες, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να υπολείπεται σε επίπεδο υποδομών και συγκοινωνιών. Ως ΠΑΣΟΚ θεωρούμε επιτακτική ανάγκη η πόλη να αποκτήσει ένα δημόσιο φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μακριά από τη λογική των «μικρών ΟΑΣΘ». Που θα αναλάβει συνολικά τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης και θα σχεδιάσει έναν νέο συγκοινωνιακό χάρτη που θα συμπεριλαμβάνει και τις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο.
Προτείναμε έγκαιρα την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, μέσω ενός ενιαίου φορέα σχεδιασμού, διαχείρισης και υλοποίησης, με την καθοριστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ΔΕΘ είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί ώστε να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο με ήπιες εκθεσιακές υποδομές για να αποκτήσει η πόλη το αναγκαίο πράσινο, για να γίνει μία πόλη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, για να μπορούν οι πολίτες να ζουν μια καλύτερη ζωή.
Ενώ από τον σχεδιασμό μας δεν μπορεί να απουσιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο υποδομών για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια.
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να ηγηθεί της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, δημιουργώντας ένα πλαίσιο, το οποίο θα παρέχει σε όλους προοπτική για καλή ποιότητα ζωής, σε μια πόλη παραγωγική, ανταγωνιστική και αξιοβίωτη.
Κυρίες και κύριοι,
Όσα σας περιέγραψα αποτελούν έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Έναν οδικό χάρτη που οδηγεί την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες, που επιτρέπει να υπάρξει αλλαγή σελίδας, που έχει ανάγκη η πατρίδα. Αυτό το σχέδιο αποτελεί απάντηση σε όσους προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τον κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, κραυγάζοντας ότι στη χώρα δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση και πως ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι δήθεν κυβερνητικός μονόδρομος.
Το σχέδιο που έχει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι η απάντηση σε όσους έχουν συμβιβαστεί ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και η Ελλάδα θα παραμείνει μία χώρα χαμηλών προσδοκιών τις επόμενες δεκαετίες, μία χώρα με προνόμια για τους λίγους και τους ισχυρούς.
Το Προοδευτικό Σχέδιο για την Πατρίδα που παρουσίασα, βασίζεται στις επεξεργασμένες και στοχευμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενός κινήματος που βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Την ώρα που οι μη προνομιούχοι, η μεσαία τάξη δοκιμάζεται, οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας διψούν για αλλαγές, που θα βελτιώσουν τη ζωή τους και να έχουν ελπίδα και προοπτική.
Άλλωστε εμείς από αυτά τα στρώματα προερχόμαστε, για όλους αυτούς αγωνιούμε να φέρουμε αποτελέσματα, για αυτούς είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να συγκρουστούμε. Μαζί με όλους τους ανθρώπους που διψούν για αυτούς τους στόχους θα δώσουμε μεγάλο αγώνα πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι, χωριό-χωριό, πόλη-πόλη, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα.
Γιατί σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας πρέπει να πάει αυτός ο συγκεκριμένος πολιτικός λόγος απέναντι στην διχόνοια, απέναντι στον λαϊκισμό, απέναντι στην διαφθορά, απέναντι στην αναξιοκρατία. Έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε όλες και όλοι αυτό το σχέδιο
Για μια νέα δημιουργική πορεία.
Για μια δίκαιη κοινωνία.
Για μια ισχυρή Ελλάδα.
Το έχουμε χρέος στα παιδιά μας, το έχουμε χρέος στα εγγόνια μας και να είστε σίγουροι ότι με πολύ μεγάλο κόπο, με πολύ μεγάλη προσπάθεια και κορωνίδα την πολιτική μας αυτονομία απ’ την εγχώρια οικονομική ελίτ θα τα καταφέρουμε. Θα αλλάξουμε την Ελλάδα, θα δώσουμε προοπτική και ελπίδα. Θα είναι ξανά μια ισχυρή χώρα, μια δίκαιη κοινωνία. Μια χώρα για τα επιτεύγματα της οποίας θα μπορεί να είναι περήφανος ο λαός μας.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί, θα τα καταφέρει και θα είναι η επόμενη κυβέρνηση των νέων μεγάλων αλλαγών.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πιστεύω ότι το μήνυμα ενότητας που δίνουμε σήμερα όλοι οι υποψήφιοι από την Θεσσαλονίκη κάνει τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να έχουν πλατύ χαμόγελο.
Όλοι μαζί λοιπόν, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.
Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.