Το πρώτο Γραφείο Αναδοχής και Υιοθεσίας, εγκαινίασε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Γλούμη – Ατσαλάκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στον χαιρετισμό της η Υπουργός, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Γραφείου Αναδοχής και Υιοθεσίας, τα οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, εξήρε τη σημασία της λειτουργίας του συγκεκριμένου Γραφείου αφού «για εμάς στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι σημαντική η σημερινή ημέρα, αφού έχουμε θέσει σε πρώτο πλάνο, τόσο την αποϊδρυματοποίηση, όσο και τη διευκόλυνση των διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας».
«Βρισκόμαστε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης» τόνισε στον χαιρετισμό της η κυρία Σοφία Ζαχαράκη, «για να σημάνουμε μαζί την έναρξη της λειτουργίας ενός μεγάλου χώρου, που παρέμενε αναξιοποίητος και τώρα έχει διαμορφωθεί πλήρως, με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο η τοπική κοινωνία, αλλά και να προαχθούν οι θεσμοί της αναδοχής και της υιοθεσίας.
Είναι σημαντικό» επεσήμανε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, «να έχουμε όλοι εικόνα του τι γινόταν μέχρι πρόσφατα. Έως τώρα οι υποθέσεις αναδοχής και υιοθεσίας διεκπεραιώνονταν από τις κοινωνικές λειτουργούς, που στεγάζονταν στο Συμβουλευτικό Κέντρο του φορέα σε άλλο χώρο παραχωρούμενο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπήρχε δυνατότητα συναντήσεων με τους ανάδοχους γονείς. Οι επισκέψεις γινόταν στα σπίτια των αναδόχων, όπως επίσης και το στάδιο προσαρμογής μετά τη σύνδεση του παιδιού με την ανάδοχη οικογένεια πραγματοποιούνταν σε χώρους ιδρυμάτων. Επίσης δεν υπήρχε χώρος για την επαφή των παιδιών με τους βιολογικούς γονείς, όπως προβλέπεται. Τώρα, με τη σύσταση αυτού του Κέντρου Αναδοχής και Υιοθεσίας θα υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, όπως ορίζεται από τις προδιαγραφές για την αναδοχή και την υιοθεσία.
Στόχος είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο αυτά τα 120 τμ για τη λειτουργία του Κέντρου. Γι’ αυτό και πέρα από το γραφείο των συναντήσεων της επιστημονικής ομάδας, στο Κέντρο θα βρίσκονται:
– 1 δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο για αξιολογήσεις και εργοθεραπεία, με
- μονόδρομο καθρέφτη,
- 1 δωμάτιο για συμβουλευτική, ενημέρωση, διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας
- για Υποψηφίους Αναδόχους και Θετούς Γονείς,
- 1 δωμάτιο για συμβουλευτική εφήβων,
- 1 γραφείο κοινωνικής υπηρεσίας
Παράλληλα» όπως εξήγησε η Υπουργός, «εκτός από την ενημέρωση αναφορικά με το θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας, το Κέντρο θα παρέχει μια δέσμη από υπηρεσίες, τόσο για την υποστήριξη των οικογενειών στο προγενέστερο στάδιο, αλλά και μετά την αναδοχή/υιοθεσία, συγκεκριμένα:
- συναντήσεις αναδόχων παιδιών με τους βιολογικούς γονείς σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο,
- συμβουλευτική σε ανάδοχους και θετούς γονείς,
- συμβουλευτική σε παιδιά και έφηβους σε ανάδοχες οικογένειες,
- δωρεάν αξιολογήσεις και θεραπείες εργοθεραπείας για παιδιά σε αναδοχή/υιοθεσία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τη χρήση αμφίδρομου καθρέφτη ώστε να παρακολουθούν και οι υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς,
- βιωματικές ομάδες ανάδοχων και θετών γονέων με σκοπό να μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες, δυσκολίες, ανησυχίες και προσδοκίες.
- δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε εφήβους για οποιονδήποτε οικογένεια
Θέλουμε να καταστεί η Ελλάδα μια υποστηρικτική χώρα για τους νέους γονείς και πολύ περισσότερο για κάθε παιδί που είναι ακόμα κλεισμένο στα ιδρύματα» υπογράμμισε η Σοφία Ζαχαράκη και κατέληξε τονίζοντας ότι «η υποστήριξη αυτή πρέπει να είναι αδιάλειπτη και να μην υπάρχει ασυνέχεια και αποσπασματικότητα στον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνικές υπηρεσίες».