Ετήσιο πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών δράσεων και εκδηλώσεων Δήμου Σερρών για το έτος 2017

Ετήσιο πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών δράσεων και εκδηλώσεων Δήμου Σερρών για το έτος 2017
Η παρούσα Δημοτική Αρχή μέσω του τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού, αναβαθμίζει τους ήδη υπάρχοντες αθλητικούς θεσμούς που υλοποιούνται εδώ και πολλά έτη, συμμετέχει στην διοργάνωση μεγάλων Πανελληνίων πρωταθλημάτων, εδραιώνει νέους μεγάλους θεσμούς πανελλήνιας εμβέλειας και προσθέτει καινούργιες δράσεις. Σύνολο 22 διοργανώσεις για το έτος 2017.

Στην αναφορά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Μπιτζίδου Σαρακενίδου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού αναδεικνύουν τον Δήμο μας ως ένα από τους πιο δραστήριους και κοινωνικά ωφέλιμους σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός προγράμματος που να καλύπτει τα ενδιαφέροντα όλων των δημοτών αλλά και να προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και της νεολαίας, να αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες και αθλητές και να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα του Δήμου.

Ενδεικτικά αναφέρω τα Πανελλήνια πρωταθλήματα πάλης, σκάκι, στίβου.

Το «Eco festival», το μοναδικό με εκπαιδευτικό χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα, προς όφελος χιλιάδων μαθητών, που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος και το οποίο διοργανώνεται για έξι συνεχόμενα έτη.

«School music festival» (σχολικό μουσικό φεστιβάλ) για έξι συναπτά έτη που από πέρυσι και φέτος διοργανώνεται με την συμμετοχή Μουσικών σχολείων από όλη την Ελλάδα με διαγωνιστικό χαρακτήρα.

«Μουσικές του Κόσμου» με καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες κάθε χρόνο και φυσικά με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα.

Εορτασμός παγκόσμιων ημερών, όπως ποίησης, χορού, μουσικής.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

Αθλητικές διαδρομές με κορυφαία τον «33ο Γύρο της πόλης των Σερρών».

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η αρμόδια Αντιδήμαρχος αναφέρει, ότι η άψογη συνεργασία με τους διάφορους φορείς, αθλητικούς συλλόγους, εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία καθώς και με διακεκριμένους καλλιτέχνες, επέφερε σαν αποτέλεσμα το παρακάτω ετήσιο πρόγραμμα πολιτισμού και αθλητισμού για το 2017.

1. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ (4-5 Μαρτίου 2017 )

Πρόκειται για συμμετοχή του Δήμου Σερρών ως συνδιοργανωτής με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συνοικισμού Κηφισιάς Σερρών των σχολικών σκακιστικών αγώνων ομαδικού και ατομικού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για μια διοργάνωση στα πλαίσια του πανελλήνιου πρωταθλήματος από τον μοναδικό σκακιστικό σύλλογο του νομού μας.

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Στο φουαγιέ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα γνωρίσουμε διακεκριμένους Σερραίους ποιητές και όχι μόνο, θα διαβάσουμε ποιήματά τους με τη συνεργασία ηθοποιών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και θα έρθουμε σε επαφή με τη γοητεία της ποίησης.

3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ (Απρίλιος)

Ο Δήμος Σερρών συνδιοργανώνει με την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης στις Σέρρες, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας. Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν 280 αθλητές μαζί με τους προπονητές τους από 53 συλλόγους από όλη την Ελλάδα. Οι κορυφαίοι αθλητές της κατηγορίας έρχονται στον Δήμο μας, σε μια πραγματική γιορτή του αθλητισμού. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης Πανπαίδων-Πανκορασίδων στο κλειστό Γυμναστήριο Σερρών το 2016. Συμμετείχαν 280 περίπου αθλητές από όλη την Ελλάδα. Οι αγώνες αποτελούν πρόκριση για συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες.

4. «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ» (Απρίλιος)

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Σερρών και την Τροχαία Σερρών διοργανώνει τη δράση “ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ”. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να συμμετέχουν στα πλαίσια σχολικού περιβαλλοντικού προγράμματός τους στον καθαρισμό των πινακίδων σήμανσης που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των σχολικών τους μονάδων από γκράφιτι, συνθήματα κλπ. που δημιουργούν κινδύνους στην οδική ασφάλεια.

5. ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ «3Χ3» (13-14 Μαϊου Σέρρες/Μάϊος Δ.Κ.)

Πρόκειται για μια εκδήλωση για αγόρια και κορίτσια μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων του Δήμου μας. Η εκδήλωση θεσμός πραγματοποιείται στην πόλη μας εδώ και 21 συνεχόμενα χρόνια από το 1996 σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Οι συμμετοχές των παιδιών ξεπερνούν τις 1600 (πρώτη πόλη σε συμμετοχές παιδιών) και σε συνδυασμό με την άρτια διοργάνωση έχουν καταστήσει το Δήμο μας τον μοναδικό στην Ελλάδα στον οποίο η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δίνει κάθε χρόνο την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετέχουν πολλά παιδιά για πρώτη φορά σε οργανωμένη μορφή άθλησης και αυτό ήταν η αιτία ώστε να συνεχίσουν και μετά στον αθλητισμό, πράγμα απαραίτητο για την νεολαία μας σήμερα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Πλατεία Ελευθερίας και στον πεζόδρομο της Κωνσταντίνου Καραμανλή και διαρκεί δύο μέρες.

Φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στις Δ.Κ. Σκουτάρεως & Λευκώνα και στην Τ.Κ. Προβατά.

Τα εύσημα τόσο του προέδρου της Ε.Ο.Κ. κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου, όσο και πολλών ανθρώπων του χώρου έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον πολλών άλλων πόλεων που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο για να δουν τι κάνουν τόσο καλά οι Σέρρες.

6. ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (4 Μαίου 2017)

Ξεκινάει για πρώτη φορά στη Σέρρες ένας νέος θεσμός του Δήμου Σερρών, το «Αθλητικό Πανόραμα». Αναδεικνύουμε δέκα (10) αθλήματα σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Σερρών (Α.Π.Θ.) και την Α΄ βάθμια Εκπ/ση Ν. Σερρών και με τη συμμετοχή μαθητών προκειμένου να γνωρίσουν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τέννις και το μπάντμιντον, τον στίβο, το βόλλεϋ, την ενόργανη γυμναστική και το αερόμπικ, το τάεκ-βοντώ, το χάντμπολ και τους παραδοσιακούς χορούς (ειδικότητες του ΤΕΦΑΑ Σερρών-ΑΠΘ).

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η πλατεία Ελευθερίας και οι πεζόδρομοι της Κ. Καραμανλή, Παν. Τσαλδάρη και Περ. Κωστοπούλου.

7. ΑΘΛΟΡΑΜΑ (Μάϊος)

Πρόκειται για μια εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με τον αθλητικό σύλλογο κλασσικού αθλητισμού ΣΕΡΡΕΣ ’93 και τα ΤΕΦΑΑ Σερρών με στόχο τη διάδοση του κλασσικού αθλητισμού με αγωνίσματα στίβου χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά με μαζική συμμετοχή των παιδιών με στόχο την επαφή τους με τα αθλήματα του κλασσικού αθλητισμού που θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της οδού Κων. Καραμανλή.

8. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ

(28-29 Μαίου)

Πανελλήνιο πρωτάθλημα σύνθετων αγωνισμάτων 10θλου ανδρών και 7θλου γυναικών. Πρόκειται για πανελλήνιους αγώνες κλασσικού αθλητισμού που θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη χρονιά στην πόλη μας, στο Εθνικό Στάδιο Σερρών.

9. ECO FESTIVAL (22-24 Μαίου)

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Δήμος Σερρών διοργανώνει το ECO FESTIVAL για 6 συνεχόμενα έτη στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση. Πρόκειται για δράσεις που άπτονται περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης. Είναι μια μεγάλη διοργάνωση θεσμός του Δήμου μας και η μοναδική με τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα.

10. WORLD MUSIC FESTIVAL and ART/ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ( 16-18 Ιουνίου)

Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό του Δήμου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης, με τίτλο «Μουσικές του Κόσμου & Τέχνη». Συγκροτήματα από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα παρουσιάσουν στο κέντρο της πόλης, για φέτος μουσικές σύγχρονες και αντιπροσωπευτικές των χωρών από όπου προέρχονται. Σκοπός, η προσέλκυση φίλων μουσικής από όλη τη χώρα αλλά και από το εξωτερικό. Φέτος το φεστιβάλ θα πλαισιώνεται και από καλλιτέχνες δρόμου.

11. SCHOOL MUSIC FESTIVAL (22-23 Ιουνίου)

Πρόκειται για εκδήλωση θεσμό, όπου μουσικά σχήματα μαθητών του Δήμου και του Νομού μας, δίνουν παράσταση, παρουσιάζοντας κάθε σχήμα, τέσσερα τραγούδια. Πραγματοποιείται 2 ήμερο εκδηλώσεων με την συμμετοχή περισσοτέρων σχημάτων και από γειτονικές πόλεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για 7η συνεχόμενη χρονιά στο ανοικτό θεατράκι του Κεντρικού Πάρκου. Για το 2017 θα συμμετέχουν Μουσικά Σχολεία και μουσικά σχολικά γκρουπ και θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

12. ΣΤΙΒΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (8-9 Ιουλίου)

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου νέων ανδρών – γυναικών τον μήνα Ιούνιο στο Εθνικό Στάδιο. Τους αγώνες τους διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ & ο Δήμος Σερρών. Αθλητές, προπονητές, συνοδοί, θα βρεθούν στην πόλη μας, σε μια πραγματική γιορτή του αθλητισμού.

13. ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ (Αύγουστος)

Πρόκειται για μια εκδήλωση θεσμό πλέον για τον Δήμο μας. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα μέσα Αυγούστου στην μαγευτική τοποθεσία της Άνω Βροντούς. Εκεί με την βοήθεια της τεχνολογίας (ειδικά τηλεσκόπια) αλλά και με τις διαλέξεις αναγνωρισμένων επιστημόνων στον χώρο της αστροφυσικής, οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν τα μυστικά του ουρανού.

14. ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο)
Πρόκειται για την εκδήλωση θεσμό, η οποία υλοποιείται από το Δήμο Σερρών εδώ και 22 χρόνια. Στην εν λόγω εκδήλωση μετέχουν συμπολίτες μας ηλικίας 25 έως 65 ετών οι οποίοι και δημιουργούν ομάδες που αγωνίζονται στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Λόγω της οικονομικής κρίσης δυστυχώς το Πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε Πρωτάθλημα εργαζομένων και Ανέργων και απoκτά πιο επιτακτική την αναγκαιότητα πραγματοποίησης και συνέχισης της ύπαρξής του. Όλοι οι αγωνιζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια οργανωμένη μορφή άθλησης για 8 μήνες με όλα τα θετικά αποτελέσματα για αυτούς. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο Ομόνοιας.

Ο τελικός του τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου 2017.

15. ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (Σεπτέμβριος)

Μετά τις διακοπές του καλοκαιριού το πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη, στην Πλατεία Ελευθερίας, ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης μας θα οργανώσει ένα θεατρικό ξεφάντωμα με θεατροπαιχνίδια και κατασκευές.

16. FLASHMOVE – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Σεπτέμβριος)

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με σχολές χορού θα συμμετέχει στη δράση FLASHMOVE με flashmob κατά την έναρξη της ευρωπαϊκής εβδομάδας αθλητισμού. Είναι μέρος της εκστρατείας NowWeMOVE και τα τελευταία τρία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ενθουσιασμό κατά την πορεία για την πανευρωπαϊκή εβδομάδα Κίνησης MOVE WEEK. Η εκστρατεία NowWeMOVE, είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία στην Ευρώπη για την προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης, η οποία ξεκίνησε το 2012. Οι γενικοί στόχοι της εκστρατείας είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, η προώθηση ευκαιριών για δραστηριοποίηση στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, και η βιώσιμη και καινοτόμος ανάπτυξη ικανοτήτων στους φορείς που παρέχουν πρωτοβουλίες σωματικής άσκησης μέσω της υπεράσπισης και λύσεων με ελεύθερη πρόσβαση.

17. ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ «SIRRIS 22,7km» (Ημιμαραθώνιος) (Οκτώβριος)

Αγώνας δρόμου 22,7 χιλιομέτρων εντός ορίων Δήμου Σερρών με αφετηρία και τερματισμό την Πλατεία Ελευθερίας. Ανοιχτός αγώνας από 20 έως 65 ετών με η συμμετοχή πολλών αθλητών. Αγώνας μέτριας δυσκολίας.

18. ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ (Oκτώβριος)

Πρόκειται για μια εκδήλωση σε συνεργασία με τον Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκό και τον ΜΑΧΗΤΗ Bike Riders, για την οποία έχει προγραμματιστεί μια ποδηλατική διαδρομή μέσα στην πόλη των Σερρών, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι δημότες μικροί και μεγάλοι. Στόχος της εκδήλωσης να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης το ποδήλατο και να γνωρίσουν τους ποδηλατόδρομους της πόλης μας.

19. ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ (Νοέμβριος)

Πρόκειται για την παλαιότερη αθλητική εκδήλωση θεσμό του Δήμου μας με συνεχή ιστορία 32 ετών. Στην εκδήλωση συμμετέχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών καλύπτοντας μια απόσταση από 1,5 έως 5 χιλιόμετρα τρέχοντας ή περπατώντας, με κεντρικό σύνθημα « ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όλων».

20. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (Δεκέμβριος)

Α) “ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ” (6 Δεκεμβρίου)

Πρόκειται για μια εκδήλωση κατά την οποία χορωδίες συλλόγων της πόλης μας θα συγκεντρωθούν για να τραγουδήσουν κάλαντα Χριστουγέννων στην Πλατεία Ελευθερίας ενώ ταυτόχρονα θα ανάψει ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της Πλατείας. Στη συνέχεια οι χορωδίες θα ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές στην πόλη τραγουδώντας εορταστικά κάλαντα και συμβάλλοντας στη δημιουργία εορταστικού κλίματος στην πόλη εν όψει της έλευσης των Χριστουγέννων.

Β) “ΣΤΟΛΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥ”

Πρόκειται για μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για 6η συνεχόμενη χρονιά την περίοδο των Χριστουγέννων, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) και στόχο έχει να κινητοποιήσει τους μαθητές, ώστε να παρουσιάσουν τον στολισμό ενός Χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως κάθε σχολείο το φαντάζεται. Τα δέντρα αυτά θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης μας δίνοντας ένα όμορφο εορταστικό κλίμα.

21. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Συμμετοχή του Δήμου Σερρών στις δράσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ματιές στην επιστήμη».

 

Πηγή