Π. Παυλόπουλος: Στον πυρήνα της ΕΕ η Ελλάδα – Επικύνδυνος ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων

«Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι αδιαπραγμάτευτη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στα Σκόπια, πως «όσο επιμένουν στην παραχάραξη της ιστορίας και διεκδικούν ονόματα που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική», ενώ κάλεσε τη Βουλγαρία να επιστρέψει τα ιερά κειμήλια που εκλάπησαν από τις Σέρρες πριν εκατό χρόνια.

Ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σερρών και ευρισκόμενος στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «όχι μόνο έβαλε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, αλλά συνέβαλε και στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οράματος».

Τόνισε πως «η Ελλάδα είναι εκ πεποιθήσεως και εκ συνειδήσεως ευρωπαϊκή χώρα», επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης της συνοχής της Ε.Ε. και ιδιαίτερα τώρα που γίνονται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες και αυξάνονται οι φωνές του λαϊκισμού και του σκεπτικισμού, «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει για να ξαναβρεί η Ε.Ε. τις ρίζες της».

Απευθυνόμενος στην πΓΔΜ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όταν αυτή διεκδικεί ονόματα που αποπνέουν αλυτρωτισμό αυτό σημαίνει ότι δεν σέβεται τα σύνορα, κάτι που είναι αντίθετο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. όταν δεν σέβεται τις αρχές και τις αξίες της».

Η τελετή ανακήρυξης του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Σερρών έγινε στην αίθουσα του Διοικητηρίου που έχει το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ