Το 1ο βραβείο κατέκτησε Δραμινός μαθητής στην 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Digital illustration three business people standing on winners podium.

Το 1ο βραβείο κατέκτησε Δραμινός

μαθητής στην 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Το πρώτο βραβείο, κατέκτησε ο Δραμινός μαθητής της Γ’ Λυκείου, στην 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης», η οποία διεξήχθη το Σάββατο 4 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Ο μαθητής της Γ’ Λυκείου, ο οποίος φοιτά στο Ενιαίο Λύκειο Καλαμπακίου, δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε μαθηματικό διαγωνισμό, αλλά ούτε και η πρώτη του διάκριση που λαμβάνει.

Η πρώτη φορά που συμμετείχε σε μαθηματικό διαγωνισμό ήταν στην Δ’ τάξη του Δημοτικού και από τότε σχεδόν κάθε χρόνο διακρίνεται σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και ολυμπιάδες.

Το περασμένο Σάββατο, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) διοργάνωσε την 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», στην οποία έλαβαν μέρος 430 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και από σχολεία της διασποράς.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, επιλέχθηκαν έπειτα από δύο διαδοχικούς Πανελληνίους Διαγωνισμούς, τον «Θαλή», ο οποίος διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2016, και συμμετείχαν πάνω από 14.000 μαθητές, και τον «Ευκλείδη», ο οποίος διεξήχθη στις 28 Ιανουαρίου 2017, στον οποίο διαγωνίσθηκαν 3.300 μαθητές που επιλέχθηκαν από το διαγωνισμό της πρώτης φάσης. Οι επιτυχόντες, βραβεύθηκαν στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Κυριακή  5  Μαρτίου.

Οι μαθητές αυτοί θα αποτελέσουν τον πυρήνα από τον οποίο θα επιλεγούν εκείνοι που θα συγκροτήσουν τις ομάδες, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Διεθνή και τις Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης ο Γενικός Γραμματέας της Μαθηματικής Εταιρείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Κρητικός, εκπρόσωποι Επιστημονικών ΕνώσεωνΚαθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδροι της ΕΜΕ και εκπρόσωποι των Παραρτημάτων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

 

                                                                  

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας μας κ. Θανάσης Πολυμένης, σε ρεπορτάζ του τον Απρίλιο του 2015, συναντήθηκε με τον μαθητή Δημήτρη Τσιντσιλίδα, ο οποίος τότε είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Ο Δραμινός μαθητής, που σαρώνει τα μετάλλια σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και Ολυμπιάδες,  είναι ένας από τους έξι μαθητές Λυκείου σε όλη την Ελλάδα, που μας εκπροσώπησε στην Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα το 2015 στην Αθήνα. Κατέκτησε την πρώτη θέση παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο το 2014, στην Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που έγινε στην Οχρίδα των Σκοπίων. Το 2015, στην 32η Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», ο Δ. Τσιντσιλίδας πήρε το ασημένιο μετάλλιο, ανάμεσα σε 420 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που συμμετείχαν. Παράλληλα, ήρθε πρώτος στον διαγωνισμό «Βασίλης Ξανθόπουλος» το 2015, ενώ βραβεύτηκε για πρώτη φόρα στο διαγωνισμό, ως ο μαθητής που κατέκτησε την μεγαλύτερη βαθμολογία από όλους τους συμμετέχοντες και των τριών τάξεων του Λυκείου.

Για πρώτη φορά ο Δημήτρης, συμμετείχε σε μαθηματικό διαγωνισμό στην 4η τάξη Δημοτικού, στον «Καγκουρό». Ο διεθνής μαθηματικός διαγωνισμός «Καγκουρό» είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός διασκεδαστικός διαγωνισμός στον κόσμο, με συμμετοχή 6,5 εκατομμυρίων μαθητών από 52 χώρες. Η Ελλάδα άρχισε να συμμετέχει στον διαγωνισμό από τον Μάρτιο του 2007.

Στον διαγωνισμό «Καγκουρό» ο Δημήτρης έπαιρνε συνέχεια διακρίσεις, καθώς δεν υπάρχουν μετάλλια. Στην 5η τάξη Δημοτικού, συμμετείχε για πρώτη φορά στον «Μικρό Ευκλείδη». Ένας μαθηματικός διαγωνισμός για μαθητές Δημοτικού Σχολείου με «παιχνίδι και μαθηματικά», όπως ορίζεται. Παίρνει και εκεί διακρίσεις και συμμετέχει ξανά, και στην 6η τάξη Δημοτικού με επιτυχία.

Η συνέχεια έρχεται στη 2η τάξη Γυμνασίου, όπου ο καθηγητής του κ. Χρήστος Δεμιρτζόγλου, ανακαλύπτει το ταλέντο του στη μαθηματική σκέψη και τον παροτρύνει να λάβει μέρος στον Μαθηματικό Διαγωνισμό του «Θαλή» και στη συνέχεια στον «Ευκλείδη» και τέλος στη Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», όπου κατακτά το πρώτο του ασημένιο μετάλλιο.

 

ΠΗΓΗ