Ζωή ξανά στο Δασικό Χωριό Παγγαίου

Από το μηδέν ή καλύτερα από το …μείον ένα, μια ομάδα ανθρώπων έχει αναλάβει να δώσει ξανά «ζωή» στο δασικό χωριό Παγγαίου. Εδώ και πέντε χρόνια εγκαταλελειμμένο, κατεστραμμένο και βανδαλισμένο, οι περισσότεροι το αντιμετώπιζαν ως μια επένδυση δαπανηρή που ποτέ δεν θα αποδώσει σε αξία. Όχι όμως μια παρέα δημοτών, η οποία μεγάλωσε στην περιοχή κι «απαντά» στην αδιαφορία της πολιτείας προτάσσοντας τη δημοτική πρωτοβουλία και τη συνεργασία.

Κάπως έτσι, συστάθηκε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που φέρει το όνομα «Δασικό Χωριό Παγγαίο». Ο δήμος Παγγαίου μπορεί να μην ανέλαβε την επένδυση, όμως ανταποκρίθηκε στους καταστατικούς σκοπούς της επιχείρησης, παραχωρώντας το στην ΚοινΣΕπ προς εικοσαετή εκμετάλλευση. Για τους βασικούς σκοπούς ίδρυσης της ΚοινΣΕπ μας μιλάει ο πρόεδρός της, Ελευθέριος Κοκκινίδης.

«Έχουμε τρεις κοινωφελείς σκοπούς: Πρώτον, να αποκαταστήσουμε ένα βανδαλισμένο δημοτικό ακίνητο. Δεύτερον, να κάνουμε το Παγγαίο τόπο τουριστικού προορισμού. Τρίτον, να μειώσουμε την ανεργία αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας στο δασικό χωριό. Για πέντε χρόνια το δασικό χωριό ήταν εγκαταλελειμμένο και κανείς δεν αναλάμβανε να το αποκαταστήσει. Εμείς δημιουργήσαμε μια ομάδα πολιτών, η οποία με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και προσωπική εργασία, παρά την οικονομική αιμορραγία, έχει καταφέρει να είναι εντός χρονικού σχεδιασμού». Αυτή την περίοδο λειτουργεί το πρώτο ακίνητο που στεγάζεται στον χώρο το σαλέ, ενώ υπάρχει σχεδιασμός ώστε εντός τριετίας να έχει δοθεί «ζωή» σε όλη την έκταση.

Επομένως, ως πρώτος στόχος αναδεικνύεται η διάσωση του δάσους, η οποία συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, καθώς το δασικό χωριό Παγγαίου μπορεί να αποτελέσει ιδανικό τουριστικό προορισμό. Κορυφαία δράση, από τη στιγμή που η ΚοινΣΕπ ανέλαβε την έκταση, είναι η διοργάνωση τριήμερου φεστιβάλ αφιερωμένου στην κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Στις 28-30 Ιουλίου έχει οριστεί το φεστιβάλ, το οποίο θα είναι και το πρώτο σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ με παρόμοιο περιεχόμενο. Το φεστιβάλ αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα πλαισιωθεί από πλήθος παράλληλων δρώμενων, όπως κάμπινγκ, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις προϊόντων, ομιλίες.

Επίσης, θα γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις, με κοινό παρονομαστή την εξωστρέφεια της προσπάθειας. Δεδομένου ότι υπάρχει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στον χώρο, θα πραγματοποιηθεί καμπάνια στα δημοτικά σχολεία, ώστε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος σε εκπαιδευτικές εκδρομές. Μέχρι και μεταλλείο του …Μεγάλου Αλεξάνδρου υπάρχει στο δασικό χωριό, άρα σίγουρα θα κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο! «Είμαστε από την περιοχή, ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια εδώ και αγαπάμε το δασικό χωριό πάρα πολύ. Βλέπαμε την καταστροφή, ενημερώναμε τον δήμο Παγγαίου κατά καιρούς, όμως κανείς δε μπορούσε να αναλάβει αυτή τη μεγάλη επένδυση.

Γι’ αυτό πήραμε την σχετική πρωτοβουλία», μας πληροφορεί ο Ελευθέριος Κοκκινίδης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το έναυσμα ώστε να γίνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στη Ροδόπη.

Πηγή: xronos.gr