Επαναστατική τεχνική που συμβάλει στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα χωρίς χειρουργείο

Μια επαναστατική τεχνική, που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του υπερήχου και της ενδοσκόπησης, αποτελεί η ενδοβρογχική υπερηχογραφία EBUS-TBNA, η οποία συμβάλει στη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, της σαρκοείδωσης, του λεμφώματος, των μεσαυλικών λεμφαδενικών μεταστάσεων, κ.α.
Η ενδοβρογχική υπερηχογραφία διενεργείται με τοπική αναισθησία και μέθη, με τη χρήση βελόνων βιοψίας μιας χρήσης και δίνει άμεσα αποτελέσματα με τη μέθοδο της ταχείας βιοψίας (ROSE) και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχούς βιοψίας. Εκείνο που καθιστά μοναδική την EBUS–TBNA, η οποία εφαρμόζεται στο Ιατρικό Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, είναι ότι δεν απαιτείται χειρουργική αίθουσα, γενική αναισθησία του ασθενούς και εισαγωγή για νοσηλεία, με αποτέλεσμα να τον επιβαρύνει λιγότερο σωματικά, ψυχικά και οικονομικά.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο επεμβατικός πνευμονολόγος, διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ηρακλής Τιτόπουλος, με αφορμή την ημερίδα επεμβατικής πνευμονολογίας με θέμα «EBUS-TBNA: Εξερευνώντας το μεσοθωράκιο»,  που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου στο συνεδριακό κέντρο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Η διοργάνωση της ημερίδας συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού ενδοβρογχικής υπερηχογραφίας (EBUS–TBNA) στο Τμήμα Ενδοσκοπήσεων του Ιατρικού Διαβαλκανικού.