Διαβάστε την περιπέτεια της “Κατερίνας” που πέρασε και από την Κερκίνη

Η Κατερίνα είναι ένας από τους αργυροπελεκάνους που τους φορέσαμε πομπό στην Πρέσπα το καλοκαίρι του 2013.

Την ίδια χρονιά τοποθετήσαμε πομπούς σε συνολικά 7 αργυροπελεκάνους. Από όλους αυτούς μόνο ένας, ο πελεκάνος με την κωδική ονομασία Κλεοπάτρα, εξακολουθεί να μας ενημερώνει για τις μετακινήσεις του μέσω του πομπού του, τεσσερισήμισι χρόνια μετά! Όλοι οι υπόλοιποι χάθηκαν, δυο από σύγκρουση με ηλεκτροφόρα καλώδια, ένας πυροβολήθηκε στο Δέλτα του Έβρου, άλλος βρέθηκε νεκρός από άγνωστη αιτία. Μόνη τυχερή η Κλεοπάτρα. Μόνη; Όχι ακριβώς! Έχουμε κι έναν ΥΠΕΡ-τυχερό πελεκάνο, την Κατερίνα!

Η Κατερίνα είναι ένας αρσενικός αργυροπελεκάνος, αυτό μας είχε δείξει η μέτρηση του μήκους του ράμφους της, που ήταν 51 ολόκληρα εκατοστά – ναι, είναι αλήθεια ότι κάναμε μια παρέμβαση στο προφίλ του πουλιού, αλλά ούτως ή άλλως αδιαφορεί για το όνομα που του δώσαμε-. Εκτός από το όνομα του δώσαμε και μερικούς κωδικούς αριθμούς: ήταν πλέον ο P07, όπως αναγραφόταν  στις ετικέτες σήμανσης (wingtags) που βάλαμε στα φτερά του,  επιπλέον του φορέσαμε και κίτρινα πλαστικά δαχτυλίδια  στα πόδια  με τους κωδικούς Ν013 και Ν014.

Η Κατερίνα μετά την τοποθέτηση του πομπού έμεινε 10 ακόμη μέρες στην Πρέσπα και κατόπιν έφυγε για τον ταμιευτήρα Πολυφύτου όπου έμεινε όλο το υπόλοιπο του καλοκαιριού και στα τέλη Αυγούστου μετακόμισε στην Κερκίνη και έμεινε  εκεί μέχρι τις αρχές Οκτώβρη. Στη συνέχεια πέταξε για το Δέλτα του Έβρου, όπου έμεινε για όλο τον χειμώνα. Στις 2 Μαρτίου του 2014 η Κατερίνα ήταν ακόμη στο Δέλτα του Έβρου, αλλά ο πομπός σταμάτησε να λειτουργεί και χάσαμε τα ίχνη της.

Ευτυχώς υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί ενθουσιώδεις ορνιθοπαρατηρητές και χάρη στα αναγνωριστικά σημάδια με τα οποία την προικίσαμε μας έστελναν κάθε τόσο κάποια ενημέρωση και μερικές φορές και φωτογραφίες της κι έτσι είχαμε μια εικόνα της κατάστασής και των μετακινήσεών της. Για παράδειγμα περίπου έναν μήνα μετά τη μέρα που σταμάτησε ο πομπός μας ειδοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης της Κερκίνης, ότι την είδαν εκεί. Στα τέλη Αυγούστου του ίδιου χρόνου μας ειδοποίησε ο Φορέας του Δέλτα Έβρου, ότι την είδαν σε μια λιμνοθάλασσα της περιοχής τους, είχε επιστρέψει και πάλι στα χειμερινά λημέρια της. Μέχρι τα τέλη του 2014 την εντόπιζαν κάθε μήνα στις καταγραφές τους οι συνάδελφοι από τον Έβρο και μας ειδοποιούσαν.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου, το 2015 δηλαδή, η Κατερίνα φωτογραφήθηκε στην Κερκίνη. Η φωτογραφία αποκάλυπτε την αναπαραγωγική διάθεση του πελεκάνου καθώς η σακούλα του ράμφους του ήταν  κατακόκκινη. Στα τέλη του καλοκαιριού η Κατερίνα εντοπίστηκε και πάλι στο Δέλτα του Έβρου και οι εργαζόμενοι του Φορέα που διάβασαν την ετικέτα της διαπίστωσαν ότι δεν είχε πια πομπό. Ο πομπός είχε πέσει , δύο χρόνια μετά την τοποθέτησή του και αυτό ήταν καλό νέο, αφού είχε ολοκληρώσει τη λειτουργία του. Για άλλη μια χρονιά φάνηκε, ότι περνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα στο Δέλτα και απαθανατίζεται συχνά πυκνά.

Στα τέλη Ιουλίου του 2016 και εν μέσω προγραμματισμένης διασυνοριακής μέτρησης πελεκάνων στη Μεγάλη Πρέσπα εντοπίσαμε έναν πελεκάνο με ετικέτα στη φτερούγα και πλησιάσαμε για να διαβάσουμε το νούμερο. Ήταν ο P07, η Κατερίνα (!), ωστόσο κάτι δε μας άρεσε  στη συμπεριφορά του πουλιού και πλησιάσαμε να το δούμε καλύτερα. Από κοντά σιγουρευτήκαμε,  ότι ο πελεκάνος δεν ήταν υγιής, αφού παρόλο που είχαμε φτάσει πολύ κοντά με τη βάρκα δεν έκανε καμιά απόπειρα να πετάξει, προσπαθούσε να απομακρυνθεί αλλά ήταν αδύναμος. Τελικά τον πιάσαμε με ευκολία και μπήκε ως τρίτος επιβάτης στη βάρκα.

Στα γραφεία της ΕΠΠ του δώσαμε τις πρώτες βοήθειες και τον στείλαμε στη Θεσσαλονίκη, στην οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή». Εκεί εξετάστηκε και το πόρισμά  ήταν πιθανή δηλητηρίαση. Έναν μήνα μετά μας τον έστειλαν πίσω και τον απελευθερώσαμε ξανά στη Μεγάλη Πρέσπα, στις 19 Αυγούστου του 2016. Εν τω μεταξύ του είχαμε βγάλει τα wingtags που είχαν φθαρεί και έμεινε μόνο με τα πλαστικά δαχτυλίδια. Του ευχηθήκαμε υγεία και μακροημέρευση!

Ενάμιση χρόνο τώρα δεν είχαμε κανένα νέο. Τι να απέγινε η Κατερίνα; Και… λίγο πριν τις φετινές γιορτές μας τηλεφώνησαν οι συνάδελφοι από το Δέλτα του Έβρου και μας ανακοίνωσαν ότι είδαν την Κατερίνα στην περιοχή τους! Μάλιστα μας έστειλαν και φωτογραφία της-χάρμα οφθαλμών ήταν!

Ο αργυροπελεκάνος μας όχι μόνο συνεχίζει και επιβιώνει αλλά φαίνεται υγιέστατος, οι ορμόνες κυλούν στο αίμα του στον προγραμματισμένο κύκλο τους και η Κατερίνα ετοιμάζεται για την αναπαραγωγική περίοδο και για νέες περιπέτειες. Καλό 2018 να έχει!

Ευχαριστούμε θερμά τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης για την πολυτιμότατη συμβολή τους. Χωρίς τη συχνή τους παρουσία στο πεδίο και τη συνεχή ενημέρωσή μας με πληροφορίες και φωτογραφίες, χωρίς τον ενθουσιασμό και την επαγρύπνησή τους θα χάναμε πολλά αξιόλογα στοιχεία για αυτόν αλλά και για πολλούς άλλους δακτυλιωμένους και μαρκαρισμένους πελεκάνους. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους ορνιθοπαρατηρητές που συνέδραμαν με φωτογραφίες. Τέλος ευχαριστούμε την οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή» που έδωσε στην Κατερίνα μια δεύτερη ευκαιρία!

spp.gr