Δήμος Σερρών: Ενημέρωση σχετικά με τον κοροναϊό

Το τμήμα Δημόσιας Υγείας της  Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου, Κας Σωτηρίας Πάνου- Αναστασιάδου  ενημερώνει τους πολίτες για τον Κοροναϊό, που έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται:

Τι είναι οι κοροναϊοί;

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα, όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Τι είναι ο νέος κορονοϊός COVID-19;

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται COVID-19 και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Γουχάν στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Είναι ο καινούργιος ιός ίδιος με τον ιό του SARS; Όχι. Ο COVID-19 ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός;

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα, γαστρεντερολογικές διαταραχές.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή, νεφρική ανεπάρκεια. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον COVID-19

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Μέτρα προστασίας:

Για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων συστήνεται:

1.  Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

2.  Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

3. Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

4. Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

5. Αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

6. Καθαρίζετε τακτικά επιφάνειες, όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα  και τα παιδικά παιχνίδια.

Οδηγίες για τους ταξιδιώτες:

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, – https://www.ecdc.europa.eu/en/areas-presumed-ongoing-community-transmission-2019-ncov–  αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.